Ο Μπάμπης Μπίζας ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου

Έχει περπατήσει στις 195 χώρες του κόσμου και έχει πάει και στους δυο πόλους της Γης

Ένας Έλληνας, από την Ήπειρο, ο Μπάμπης Μπίζας είναι ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ο ακούραστος ταξιδιώτης έχει περπατήσει και στις 195 χώρες του κόσμου και είναι ο πρώτος Έλληνας που κατόρθωσε να πατήσει και στους δύο πόλους της Γης, το Βόρειο και τον Νότιο.

«Το ταξίδι στον Νότιο Πόλο δεν ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μου, όμως έπρεπε να γίνει. Οπως άλλοι πηγαίνουν στον Άγιο Γεράσιμο να εκπληρώσουν τάμα, έτσι κι εγώ το θεώρησα καθήκον μου, ως Έλληνας, να υψώσω εκεί τη γαλανόλευκη» λέει ο ίδιος.

Ο Μπάμπης Μπίζας έχει να αφηγηθεί πολλές ιστορίες.

«Έχω αφετηρία και επιστροφή... ελληνική, αλλά αντέχω μονάχα τρεις μέρες στην Αθήνα - ίσα ίσα να προλάβω να οργανώσω την επόμενη απόδραση», λέει.

Στο πλευρό του, στη ζωή και στα ταξίδια, η σύζυγός του Πηνελόπη. Η λίστα με τα άμεσα σχέδιά τους περιλαμβάνει τα ανεξερεύνητα νησιά των Σεϋχελλών Αλφόνς, Φαρκουάρ και Αλτάμπρα, με τις γιγάντιες χελώνες βάρους 150 κιλών, το καταπράσινο νησί Ανομπόν της Ισημερινής Γουινέας, με τη λίμνη στον κρατήρα του ηφαιστείου, το νησί Μαλπέλο της Κολομβίας ή αλλιώς «τα Μετέωρα μέσα στον ωκεανό» και άλλα πολλά εξειδικευμένα και όχι περιηγητικά ταξίδια που βρίσκονται στα σκαριά.

«Η νέα τάση είναι να ανακαλύπτεις τους αμόλυντους οικολογικούς παραδείσους της Γης και να βλέπεις τον πλανήτη πριν από την ανθρώπινη παρέμβαση». Άλλωστε, ο ίδιος δεν ήταν ποτέ λάτρης της πολυτέλειας. «Υποφέρω στα all inclusive ξενοδοχεία και βαριέμαι οικτρά τις συμβατικές διακοπές που περιλαμβάνουν πλατσούρισμα και ηλιοθεραπεία. Χρειάζομαι δράση, να κυνηγάω θαλασσοπούλια και χαμαιλέοντες! Αν δεν βγεις στο δρόμο να συναντήσεις πραγματικούς ανθρώπους και να κάνεις χειραψία μαζί τους, τι νόημα έχει ο προορισμός;» λέει ο περιπατητής του κόσμου.

Με ένα σακίδιο στην πλάτη

Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Μεγάλωσε στην Άρτα σε μια πενταμελή οικογένεια. Μπορεί να μην είχε πολλά ερεθίσματα, είχε όμως έμφυτη περιέργεια. Ο πατέρας του επέμενε να εργαστεί και ο γιος του στην Αγροτική Τράπεζα. «Κάποιοι ονειρεύονται καριέρα, άλλοι οικογένεια. Εγώ ήθελα να ανακαλύψω τον κόσμο με ένα σακίδιο στην πλάτη». Στα 22 του έβγαλε διαβατήριο και έκανε το πρώτο του ταξίδι σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κωνσταντινούπολη. Έπειτα ξεθάρρεψε και πήγε για 40 ημέρες στη Σκανδιναβία.

Ήταν φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όταν έφυγε για έξι μήνες με μόλις 250 δολάρια στην τσέπη. Ταξίδεψε οδικώς σε Τουρκία, Περσία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Μπανγκλαντές, έπειτα έγινε μούτσος σε ένα εμπορικό πλοίο και έφτασε μέχρι τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε όλη του την ιστορία στο epirusgate