Τη μάχη της διαδραστικότητας και των εντυπώσεων κερδίζει το Πολεμικό Μουσείο της Λευκορωσίας αλλά χάνει με ένα σοβαρό μειονέκτημα
Σταθείτε δίπλα στο Γιόζεφ… Selfie stick έτοιμο… Χαμογελάστε παρακαλώ…
Selfie δίπλα στην προτομή του Στάλιν αλλά και μια σειρά πολύ ζωντανών αναπαραστάσεων των μαχών του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου είναι μερικά μόνον από τα δρώμενα που προσφέρει στους επισκέπτες του το Belarus's Stalin Line museum, το Πολεμικό Μουσείο της Λευκορωσίας.
Κόντρα στα γνωστά στατικά εκθέματα των περισσότερων μουσείων, το Πολεμικό Μουσείο της Λευκορωσίας προσφέρει μια ιδιαίτερα διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Πρόκειται για ένα open air μουσείο, περίπου 30 χλμ έξω από την πρωτεύουσα, το Μινσκ. Ανεγέρθηκε με αφορμή την 60η επέτειο από το τέλος του πολέμου αλλά προσφέρει και μια ενδελεχή ματιά στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλοκ: οπλικά συστήματα, μέθοδοι κατασκοπείας και τσιμεντένια πυρηνικά καταφύγια με το όνομα Stalin's Line.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης έχασαν τη ζωή τους στο Β’ Παγκόσμιο και το μουσείο είναι αφιερωμένο σε αυτούς.
Δεν είναι λίγοι πάντως οι επισκέπτες που εκφράζουν την απογοήτευση και το σκεπτικισμό τους λέγοντας πως το στήσιμο του μουσείου μοιάζει να τιμά υπέρ του δέοντος το Στάλιν, προάγοντας τη νίκη του έναντι των Ναζί αλλά χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στη σκληρή πολιτική του επικεφαλής της ΕΣΣΔ, που αιματοκύλησε κάθε αντίδραση από πολιτικούς αντιφρονούντες και αντιπάλους του.
«Παρουσιάζεται μονόπλευρα εδώ, ούτε λέξη για τον ηγετικό του ρόλο στη μαζική καταστολή του τέλους της δεκαετίας του 1930» δηλώνει ο Andrei, προγραμματιστής υπολογιστών και επισκέπτης του μουσείου.
Ο Στάλιν ήταν απόλυτος ηγέτης της ΕΣΣΔ από τα 1920 μέχρι το θάνατό του το 1953. Εκατομμύρια άνθρωποι (ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος και μάλλον θα παραμείνει) πέθαναν επειδή είχαν αντίθετο πολιτικό φρόνημα και κατέκριναν την ολοκληρωτική πολιτική που ακολουθούσε.
Η Λευκορωσία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας. Πρόεδρος είναι από το 1994 ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ενώ οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ανοικτά τη Λευκορωσία ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».