Ο Όσκαρ Σίντλερ έσωσε 12.000 Εβραίους από τα χέρια των Ναζί, εγγράφοντας και χρησιμοποιώντας τους σαν εργάτες στα εργοστάσια του
Ακόμα και αν κάποιος δεν τη γνώριζε από πριν, η κλασσική πλέον ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» έκανε παγκοσμίως γνωστή την ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, του Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε 12.000 Εβραίους από τα χέρια των Ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία, εγγράφοντας και χρησιμοποιώντας τους σαν εργάτες στα εργοστάσια του.
Συγκεκριμένα, χάρη στον Όσκαρ Σίντλερ, παραπάνω από 6000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και απόγονοί τους είχαν παραμείνει ζωντανοί την δεκαετία του 1990 για να αφηγηθούν την απίστευτη ιστορία της «Λίστας του Σίντλερ».
Το ίδρυμα του Όσκαρ Σίντλερ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το εργοστάσιο του επιχειρηματία στην σημερινή Τσεχία, στο χωριό Brnenec, θα μετατραπεί σε Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στη μνήμη των Εβραίων που σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το ίδρυμα ανέλαβε την διοίκηση του ερειπωμένου εργοστασίου τον περασμένο Αυγουστο. Σκοπεύει να το αναστηλώσει και να το ανοίξει ως μουσείο μέχρι το 2019.
Ο βιομηχανικός χώρος στην Κρακοβία όπου ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γύρισε το 1993 τη διάσημη ταινία λειτουργεί ήδη από το 2010 ως μουσείο και είναι ανοιχτός για το κοινό. Αντίθετα το κτίριο στο Brněnec ρήμαζε τα τελευταία χρόνια και κηρύσσεται τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας διατηρητέο.
H ιστορία του εργοστασίου
Το καλοκαίρι του 1944 τόσο το στρατόπεδο όσο και το εργοστάσιο του Σίντλερ στην Κρακοβία αποφασίστηκε να κλείσουν. Ο Σίντλερ πρότεινε στον Γερμανό αξιωματικό του εβραικού γκέτο της περιοχής, Άμον Γκετ, να τον βοηθήσει να μεταφέρει το εργοστάσιο μαζί με τους υπαλλήλους του στην Τσεχοσλοβακία με σκοπό να συνεχίσει να προσφέρει στο τρίτο Ράιχ με σημαντικά υλικά πολέμου.
Αφού δωροδοκήθηκε, ο Γκετ συμφώνησε να τον βοηθήσει. Του έδωσε την εντολή να φτιάξει μία λίστα στην οποία θα αναφέρονταν τα ονόματα όλων των Εβραίων που θα πήγαιναν στο καινούργιο εργοστάσιο. Η λίστα περιείχε 1100 άτομα τα οποία ήταν όλοι οι υπάλληλοι του εργοστασίου του, αλλά και αρκετοί άλλοι.
Το φθινόπωρο του 1944 ο Σίντλερ, αφού δωροδόκησε όλους τους ανθρώπους «κλειδιά», άρχισε την μεταφορά του εργοστασίου του στην Τσεχοσλοβακία. Τον Οκτώβριο στην αρχή κάπου στα 800 άτομα μεταφερθήκανε και μετά άλλα 300 άτομα, γυναίκες και παιδιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη ομάδα οδηγήθηκε μετά από λάθος στο Άουσβιτς με σκοπό την θανάτωση και των 300 ατόμων, αλλά ο Σίντλερ μετά από άμεσες ενέργειες κατόρθωσε να τους σώσει και να τους οδηγήσει στην Τσεχοσλοβακία.
Κατά τους επόμενους 11 μήνες το εργοστάσιό του δεν παρήγαγε ούτε ένα κάλυκα. Σαν δικαιολογία για το παραπάνω προς τον Γερμανικό στρατό, δόθηκε το γεγονός των «αρχικών δυσκολιών». Στην πραγματικότητα όμως σκοπίμως είχε αποδυναμώσει την γραμμή παραγωγής με απώτερο σκοπό την κακή παραγωγή καλύκων για σφαίρες.