Απλά σηκώστε το βλέμμα προς τα πάνω...
Οι ουρανοί... ευφραίνουν (και δεν αγάλλονται απλώς)! Κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα έργα της ανθρώπινης τέχνης μπορεί να τα δει κανείς αν σηκώσει το βλέμμα προς τα πάνω, προς το... ταβάνι!
Δείτε λοιπόν τα 10 πιο υπέροχα ταβάνια του κόσμου!
Castello di Sammezzano, Λέτσιο, Ιταλία
Τα ταβάνια του εγκαταλελειμμένου ανακτόρου της Φλωρεντίας έχουν διακοσμηθεί στα χρώματα της ουράς του παγωνιού. Πρόκειται για έργο του Φερδινάνδου Παντσιατίτσι Χιμένες από την Αραγονία που είναι εμπνευσμένο στις εικόνες που είχε εκείνος για την Ανατολή (την οποία παρεμπιπτόντως δεν είχε επισκεφτεί ποτέ!).
Ζωγράφισε τον εντυπωσιακό θόλου από το 1843 μέχρι το 1889.
Καθεδρικός Ely στο Cambridgeshire
Ολοκληρώθηκε το 1334 από τον ξυλουργό της βασιλικής αυλής, Γουίλιαμ Χάρλεϊ και θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα. Κατασκευασμένο από κορμούς οξειάς και στο κέντρο έχει σχεδιασμένη την εικόνα του Ιησού Εν Δόξη. Το 19ο αιώνα ζωγραφίστηκαν και οι μορφές των αγγέλων.
Solna Centrum, Σταθμός του Μετρό στη Στοκχόλμη
Ο «ουρανός» του σταθμού αυτού στο μετρό της σουηδικής πρωτεύουσας δεν είναι άλλος από το.. υπέδαφος στο οποίο σκάφτηκε ο σταθμός. Οι καλλιτέχνες Anders Åberg και Karl-Olov Björk έβαψαν το θόλο σε αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα του χώματος το 1975 προσφέροντας μια συγκλονιστική εμπειρία ακόμη και σε αυτούς που χρησιμοποιούν το σταθμό καθημερινά.
Οι 94 από τους περίπου 100 σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης έχουν μετατραπεί σε έργα της τέχνης για αυτό και συχνά, ο υπόγειος της σουηδικής πρωτεύουσας ονομάζεται « η μακρύτερη γκαλερί του κόσμου».
Grand Central Station, Νέα Υόρκη
Για πολλές δεκαετίες, τα σχέδια του ζωδιακού κύκλου που κοσμούσαν το ταβάνι του σταθμού Grand Central παρέμεναν κρυμμένα, κάτω από ένα στρώμα αιθάλης από τα τσιγάρα που κάπνιζαν οι εργάτες που κατασκεύασαν το τεράστιο υπόγειο δίκτυο του σιδηροδρόμου της αμερικανικής μητρόπολης. Ο ζωδιακός κύκλος, που πλέον έχει αποκαλυφθεί χάριν σε εργασίες συντήρησης που έγιναν το 1998, βασίζεται σε σχέδια αστρονομικών χαρτών του Μεσαίονα και τον φιλοτέχνησε ο Γάλλος ζωγράφος Πωλ Σεζάρ Χελέ μαζί με τους βοηθούς του.
Τέμενος Shah Mosque, Ισπαχάν, Ιράν
Το Τέμενος Shah ανεγέρθηκε το 1598 στην πρωτεύουσα της τότε Περσίας, το Ισπαχάν. Επειδή τα υλικά δεν βρίσκονταν εν αφθονία, οι υπομονετικοί καλλιτέχνες της εποχής εκείνης διακόσμησαν τα ταβάνια του επιβλητικού τεμένους με χρωματιστές ψηφίδες μωσαϊκού. Η διακόσμηση του πήρε δυο δεκαετίες περίπου, από το 1612 μέχρι το 1638.
Nine Bridges Golf Club, Γεοτζου-γκαν, Νότια Κορέα
Έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Shigeru Ban, που θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή κτιρίων από χαρτί. Το κλαμπ άνοιξε τις πύλες του το 2010 εντυπωσιάζοντας άπαντες με την τεχνοτροπία που κοσμεί το λόμπι του.
Ξύλο και χαρτί συνθέτουν αυτή την εντυπωσιακή διακόσμηση
Χεϊντάρ Αλίγιεφ Centre, Μπακού, Αζερμπαϊτζάν
Η αρχιτέκτονας Zaha Hadid αψήφησε τους νόμους της κατασκευαστικής και της αρχιτεκτονικής και εφάρμοσε δικούς του, παραδίδοντας αυτή την εντυπψσιακή γεωμετρική κατασκευή το 2012. Οι γραμμές αλλά και τα χρώματα δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι πρόκειται για κινούμενους τοίχους.
San Pantalon, Ντορσοντούρο, Βενετία
Για να θαυμάσει κανείς αυτό το εντυπωσιακό (αν και ημιτελές) ταβάνι πρέπει να βάλει στην ειδική υποδοχή ένα κέρμα των 50 λεπτών και τότε η ελαιογραφία αυτή του 17ου αιώνα φωτίζεται και αποαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Το έργο καλύπτει μια επιφάνεια 443 τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για έργο του Gian Antonio Fumiani (1645-1710).
Αίθουσα Προσευχών για Καλή Εσοδεία, Ναός του Παραδείσου, Πεκίνο
Ο Ναός του Παραδείσου που βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα θρησκευτικών κτιρίων που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ, Γιόνγκλε. Η Αίθουσα των Προσευχών ολοκληρώθηκε το 1420 και ανααπαριστά, με τέλειες γεωμετρικές αναλογίες τις ώρες, τις ημέρες, τους μήνες και τις 4 εποχές ενός έτους.
Η Αίθουσα αυτή έχει ύψος 38 μέτρων και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ξύλο, χωρίς ούτε ένα καρφί!
Κάηκε ολοσχερώς το 1889 και ξαναχτίστηκε ενώ αναστηλώθηκε πλήρως το 2008 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
St Stephen Walbrook, Λονδίνο
Αν και το εξωτερικό του δίνει την εντύπωση μιας πολύ «συντηρητικής» κατασκευής, το εσωτερικό της εντυπωσιακής αυτής εκκλησίας, που σχεδιάστηκε από τον Christopher Wren αποτελεί ένα από τα θαύματα της αρχιτεκτονικής του ύστερου Μεσαίωνα (17ος αιώνας). Στηρίζεται σε 8 κίονες κορινθιακού ρυθμού και έχει 8 αψίδες με τεράστια παράθυρα.
Πληροφορίες και φωτογραφίες BBC