Αν κάποιος σας ρωτούσε "ξέρετε το νησί Κομόρος;", κατά πάσα πιθανότητα θα απαντούσατε "όχι". Και όμως, αν διαβάσετε παρακάτω θα βρείτε πολλά πράγματα που ξέρετε για το εξωτικό αυτό μέρος του κόσμου χωρίς να το... ξέρετε.
Το Κομόρος (για την ακρίβεια τα Κομόρος αφού είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα από 3 μικρότερα νησάκια, το Αντσουάν, το Μεγάλο Κομόρος και το Μοχέλι). Βρίσκεται ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής, ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη.
Είναι ένα μέρος όπου έχουν τραβηχτεί πολλές από τις διάσημες φωτογραφίες από εξωτικές παραλίες που σίγουρα έχετε δει σε διαφημίσεις τουριστικών πακέτων και όχι μόνον.
Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός του μπαχαρικού που γνωρίζουμε ως γαρίφαλλο (ή μοσχοκάρφι). Μάλιστα όσοι έχουν επισκεφτεί τα Κομόρος λένε πως όλο το μέρος μυρίζει γαρίφαλλο!
Ακόμη, στα Κομόρος παράγεται το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας του φυτού ιλάνγκ - ιλάνγκ. Πού έχετε ξανακούσει το ιλάνγκ - ιλάνγκ; Είναι το λουλούδι που αποτελεί τη βάση ενός από τα διασημότερα αρώματα όλων των εποχών: του Chanel No 5. Το άρωμα έκανε γνωστό παγκοσμίως η Marilyn Monroe.
Χρειάζονται περίπου 100 κιλά ιλάνγκ - ιλάνγκ για να παραχθούν 3 λίτρα αιθέριο έλαιο, που αποτελεί τη βάση του αρώματος.
Επίσης εδώ γίνεται ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής βανίλιας. Από παγωτό και γλυκά μέχρι... αφρόλουτρα, κάθε φορά που μυρίζετε βανίλια, μαθαίνετε κάτι από τα Κομόρος.
Πριν χτιστεί η Διώρυγα του Σουέζ, τα εμπορικά πλοία που διάσχιζαν τις θάλασσες μεταξύ Αφρικής, Ασίας, Ινδίας και Αραβικών Χωρών σταματούσαν στα Κομόρος.
Μετά το 15ο αιώνα - και βέβαια εξαιτίας του τεράστιου πλούτου μπαχαρικών που διαθέτουν τα μέρη αυτά- τα Κομόρος πέρασαν στα χέρια των αποικιοκρατών: Άγγλοι, Πορτογάλοι, Ολλανδοί πέρασαν από εδώ.
Τελικά κατέληξαν υπό την κυριαρχία των Γάλλων, όπου και παρέμειναν μέχρι το 1975.
Για 3 δεκαετίες μετά την αποχώρηση των Γάλλων, τα Κομόρος βυθίστηκαν στην πολιτική αναταραχή. 20 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων έπληξαν το μέρος αυτό.
Βεβαίως τα συμφέροντα για την αγορά μπαχαρικών υποδαύλισαν πολλές φορές αυτή την αναταραχή.
Σήμερα, τα Κομόρος παραμένουν από τις πιο εξωτικές, αρωματικές αλλά και φτωχές περιοχές του πλανήτη...
Με πληροφορίες από BBC και Wikipedia