Ποιος θα αρνιόταν ότι τα Χριστούγεννα στο Παρίσι δεν είναι εντυπωσιακά όμορφα; Η πόλη του φωτός μπορεί με ευκολία να μαγέψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη της ειδικά την περίοδο των γιορτών.
Ωστόσο η γαλλική πρωτεύουσα δεν οφείλει την μαγεία της μόνο στον πύργο του Άιφελ ή τις Βερσαλίες αλλά και στα πολλά υπέροχα κτίρια, που αν και κατασκευάστηκαν για εντελώς διαφορετική χρήση, σήμερα στεγάζουν ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης.
Σας παρουσιάζουμε τα τέσσερα πιο διάσημα, ιστορικά ξενοδοχεία στο Παρίσι.
Le Meurice
Το Meurice δημιουργήθηκε από τον Augustin Meurice το 1771. Αρχικά, ήταν ένα πανδοχείο για τους Άγγλους τουρίστες του Καλαί. Στόχος του ήταν να τους παρέχει έναν προορισμό στην ηπειρωτική Γαλλία, που ήταν εξίσου πολυτελής με αυτούς που είχαν συνηθίσει στη χώρα τους.
Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του, το ξενοδοχείο άνοιξε στην οδό Saint Honoré στο Παρίσι και εισήγαγε ένα νέο στυλ στη διαχείριση ξενοδοχείων. Εδώ όλα ήταν σχεδιασμένα για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη στους ταξιδιώτες.
Το ξενοδοχείο μετακόμισε στη οδό de Rivoli στο 1835, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο διάσημες ενοίκους του ήταν η δεσποινίς Χάουαρντ, ερωμένη του Ναπολέοντα Γ '.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η διοίκηση του Meurice άλλαξε. Ο Arthur Million, ιδιοκτήτης του Café de la Paix και ένας από τους σημαντικότερους μετόχους του ξενοδοχείου, κάλεσε τον Frédéric Schwenter, έναν σπουδαίο Ελβετό διευθυντή ξενοδοχείων για να τον βοηθήσει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, που θα ξεπερνούσε το Ritz, που είχε ανοίξει το 1898.
Με τη συνεργασία των δύο αυτών ανδρών, το Meurice διευρύνθηκε με την προσθήκη του Hotel Metropole. Το ξενοδοχείο ξαναχτίστηκε από την αρχή, διατηρώντας μόνο την εντυπωσιακή του πρόσοψη.
Τα δωμάτια διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό για μέγιστη άνεση, ενώ ένας ανελκυστήρας εμπνευσμένος από το θρόνο της Μαρίας Αντουανέτα της Αυστρίας προστέθηκε επίσης.
Στην δεκαετία του 2000, το ξενοδοχείο υπέστη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης και τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάθε δωμάτιο και σουίτα του είναι μια ευρύχωρη όαση ηρεμίας, προσφέροντας στους επισκέπτες την απόλυτη πολυτέλεια.
The Bristol
O Frederick Augustus Hervey, ο τέταρτος κόμης του Μπρίστολ και ένας από τους πιο εκκεντρικούς χαρακτήρες του 18ου αιώνα λάτρευε τα ταξίδια. Απέκτησε επίσης αρκετά μεγάλη φήμη για την υλιστική του θεωρία.
Παρότι δεν υπήρξε ο ιδρυτής του ομώνυμου παρισινού μεγάρου, το ξενοδοχείο, που άνοιξε τις πύλες του το 1925, υιοθέτησε το όνομα του κόμη, τιμώντας τον ίδιο και το είδος ταξιδιώτη, που εκπροσωπεί.
Τα πολυτελή δωμάτια και οι σουίτες είναι όλα υπέροχα “στολίδια”, του καθαρού παριζιάνικου στιλ, όπου όλη η γοητεία της δεκαετίας του '20 έχει αποτυπωθεί σε ένα κομψά διαμορφωμένο, μοντέρνο στιλ.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια επιλογή από μοναδικά έπιπλα του 18ου αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, οι διάφοροι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου συνέχισαν την παράδοση του πληθωρικού υλισμό.
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, η οικογένεια Oetker, συνέχισε με το ίδιο σκεπτικό, προχωρώντας σε πρόσφατες προσθήκες, όπως ο κήπος γαλλικού στιλ και ένα πολυτελές spa.
Το ξενοδοχείο διαθέτει 128 ευρύχωρα, γεμάτa φως δωμάτια και σουίτες σε αυθεντικό στιλ του 18ου αιώνα. Ένα από τα πιο διάσημα είναι η σουίτα Penthouse, η οποία προσφέρει θέα σε όλο το Παρίσι και έχει έκταση 200 τ.μ.
The Lutetia
Παρά το γεγονός ότι αυτό το διάσημο ξενοδοχείο έκλεισε τις πόρτες του πρόσφατα για ανακαινίσεις, μια γρήγορη αναδρομή στην ιστορία του, θα μας δείξει ότι δημιουργήθηκε αρχικά από τον ιδρυτή του για να παρέχει τις ιδανικές συνθήκες διαμονής για τους τουρίστες της πόλης.
Η Madame Boucicaut, ιδιοκτήτρια του Bon Marché, αποφάσισε το 1910 να παραγγείλει την κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχείου, όπου οι πελάτες της θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν κοντά στην επιχείρησή της.
Τίποτα δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλο για τη Madame Boucicaut, η οποία θέλησε να προσφέρει στους επισκέπτες της μόνο τις καλύτερα προϋποθέσεις για την παραμονή τους στο Παρίσι.
Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Louis-Charles Boileau και Henri Tauzin σε ένα αρ νουβό στιλ, διαθέτοντας το πρώτο μπαρ Art Deco στο Παρίσι και διακοσμημένο με μια σειρά από γλυπτά από τους καλλιτέχνες Léon Binet και Paul Belmondo.
Σήμερα, διαθέτει 231 δωμάτια, μεταξύ των οποίων και οι 60 σουίτες Art Deco αισθητικής, όπως οι θεματικές σουίτες “Eiffel”, “Literary” και “Parisian”, αλλά και οι “Arman" και "David Lynch", που έχουν διακοσμηθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Διαθέτει, επίσης, δύο εστιατόρια και ένα μπαρ.
The Peninsula
Παλαιότερα το Παλάτι της Καστίλης, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της βασίλισσας Ισαβέλλας B' της Ισπανίας για 36 χρόνια, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κτίριο κατεδαφίστηκε από τον Leonard Tauber για την κατασκευή του ξενοδοχείου Majestic, υπό την αρχιτεκτονική κατεύθυνση του Sibien.
Το εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων, το οποίο διέθετε 400 δωμάτια, άνοιξε τις πύλες του το 1908 και γρήγορα έγινε ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Belle Epoque στο Παρίσι.
Αφότου αγοράστηκαν από την κυβέρνηση το 1936, τα κτίρια χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς μέχρι το 2007, όταν όμιλος Katara Hospitality τα αγόρασε για να δημιουργήσει το ξενοδοχείο Peninsula.
Μετά από εργασίες ανακαίνισης από το 2010, το πολυτελές κατάλυμα ξανάνοιξε για το κοινό την 1η Αυγούστου του 2014.