Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τις αερομεταφορές, ο κόσμος έγινε πράγματι ένα παγκόσμιο χωριό. Ολοένα και μικρότερος λοιπόν, εκεί που κάποτε ήθελες μήνες για να περάσεις ωκεανούς και να πας από ήπειρο σε ήπειρο, πλέον σε λίγες μόνο ώρες βρίσκεσαι στον προορισμό των ονείρων σου, όπου κι αν είναι αυτός στην υφήλιο.
Έτσι οι περιπετειώδεις εξερευνητές και οι τολμηροί ταξιδιώτες μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς μοιάζει σαν να μην υπάρχουν πια μέρη στον κόσμο για τους λίγους και παράτολμους.
Κι όμως, αν έχεις χρόνο, χρήμα και τρόπο φυσικά, υπάρχουν ακόμα ανέγγιχτα εδάφη του χάρτη που παραμένουν καλυμμένα με μυστήριο, κι αυτό από το απλό γεγονός ότι παραείναι δύσκολη η προσέγγισή τους.
Από ορυχεία στο τέρμα του κόσμου μέχρι και νησάκια ξεχασμένα από τον πολιτισμό, αυτά είναι πράγματι τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου…
Νησί του Πάσχα, Πολυνησία
Κάπου 3.200 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής βρίσκεται το περιβόητο Νησί του Πάσχα, το Ράπα Νούι (στην τοπική πολυνησιακή διάλεκτο), χαμένο στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Κάπου 4.000 άνθρωποι επιμένουν να ζουν εκεί, παρέα με τις τεράστιες και απόκοσμες Κεφαλές Μοάι.
Σήμερα βέβαια υπάρχει στο νησί ένα μικρό αεροδρόμιο, το οποίο θεωρείται φυσικά το πιο απομονωμένο του κόσμου, που συνδέει την απόμακρη αυτή «πινέζα» του χάρτη με το Σαντιάγκο της Χιλής.
La Rinconada, Περού
Μιλώντας με όρους πρόσβασης, λίγα μέρη της Λατινικής Αμερικής είναι πιο δύσκολα από τη μικρή αυτή πόλη-ορυχείο των Περουβιανών Άνδεων. Εγκατεστημένη σε υψόμετρο 5.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, η La Rinconada θεωρείται η ψηλότερη πόλη του κόσμου, χτισμένη στις παρυφές μόνιμου παγετώνα καθώς είναι, και προσεγγίζεται μόνο από σκληροτράχηλα φορτηγά μέσω φιδίσιου δρόμου.
Το να φτάσεις λοιπόν εδώ απαιτεί μέρες ταξιδιού και το υψόμετρο σε αρρωσταίνει, κάτι που φαίνεται να αψηφούν οι 30.000 κάτοικοι της πόλης, οι γενναίοι ανθρακωρύχοι της La Rinconada.
Σταθμός McMurdo, Ανταρκτική
Εγκατεστημένη κυριολεκτικά στον πάτο του κόσμου, η Ανταρκτική είναι εύκολα ένα από τα πλέον απομονωμένα μέρη του πλανήτη.
Κι ενώ δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι εδώ, υπάρχουν μια σειρά από ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν συνεχώς, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι ο σταθμός McMurdo, χτισμένος κοντά στη βόρεια άκρη της ηπείρου, ο οποίος φιλοξενεί ανά πάσα στιγμή περί τους 1.200 επιστήμονες και άλλο προσωπικό.
Ο σταθμός μάλιστα έφερε την Ανταρκτική πιο κοντά, καθώς οι τρεις διάδρομοι απογείωσης που φιλοξενεί κάνουν πια την πρόσβαση στην παγωμένη ήπειρο σαφώς ευκολότερη και γρηγορότερη.
Χερσόνησος Cape York, Αυστραλία
Η Αυστραλία είναι γνωστή για το εξαιρετικά αραιοκατοικημένο της και την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της, στοιχεία που συναντάμε στα καλύτερά τους στην περίφημη Χερσόνησο του Cape York, μια τεράστια έκταση επίγειου παραδείσου κοντά στο βόρειο άκρο της χώρας.
Μόλις 18.000 άνθρωποι βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή, οι περισσότεροι γηγενείς Αυστραλοί (Αβορίγινες), που διατηρούν την αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά του τοπίου αναλλοίωτη.
Ο απάτητος δρόμος που συνδέει τη χερσόνησο με την ενδοχώρα κλείνει μάλιστα κατά την περίοδο των βροχών, ενώ η πλειονότητα των τοποθεσιών της δεν είναι προσβάσιμες ακόμα και με τα πιο σκληροτράχηλα τζιπ.
Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της Γης, κατοικείται από μόλις 57.000 ανθρώπους, κάτι που προσυπογράφει την ερημιά του τόπου. Και απ’ όλες τις πόλεις της Γροιλανδίας, το μικρό ψαροχώρι με το όνομα-γλωσσοδέτη παραμένει το πλέον απομονωμένο!
Εγκατεστημένο στην ανατολική ακτή του νησιού, το Ittoqqortoormiit ανήκει διοικητικά σε μια επαρχία στην έκταση της Αγγλίας(!), η οποία κατοικείται μόνο από 500 ανθρώπους.
Οι άνθρωποι εδώ ζουν από το κυνήγι της πολικής αρκούδας και της φάλαινας, με το παγωμένο του τοπίου να κάνει κάθε δραστηριότητα ιδιαίτερα δύσκολη. Μόλις 3 μήνες τον χρόνο είναι το Ittoqqortoormiit προσβάσιμο με σκάφος, ενώ στο παρακείμενο αεροδρόμιο οι πτήσεις είναι σπανιότατες.
Στο μεγαλύτερο μέρος του, ένας από τους βορειότερους οικισμούς του ανθρώπου είναι έρημος και χαμένος στην απεραντοσύνη της τούνδρας.
Νήσοι Kerguelen
Επίσης γνωστά ως «Νησιά της Ερημιάς» για την απόστασή τους από κάθε είδους ανθρώπινη δράση, το μικρό αρχιπέλαγος στα νότια του Ινδικού Ωκεανού δεν έχει αεροδρόμια και αντίστοιχες ανέσεις, προσεγγίζεται μόνο με εξαήμερο ταξίδι από νησάκι στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης!
Κι ενώ η συστάδα νησιών δεν έχει ντόπιο πληθυσμό, παραμένει γνωστό ερευνητικό κέντρο της Γαλλίας, η οποία πλέον το διεκδικεί ως δικό της έδαφος!
Ταυτοχρόνως, οι Γάλλοι έχουν προλάβει να φτιάξουν στρατιωτική βάση εδώ, με το μόνιμο προσωπικό που ζει στα Kerguelen να ζει σε ένα από τα πλέον απομονωμένα μέρη του κόσμου.
Νησί Pitcairn
Αυτός ο μικροσκοπικός κόκκος γης βρίσκεται στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, με την Ταϊτή, τον πλησιέστερο γείτονά του, να είναι μπόλικες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Το νησί, η τελευταία βρετανική κτήση του Ειρηνικού, έχει πληθυσμό 50 περίπου κατοίκων, οι περισσότεροι απόγονοι του πληρώματος του γνωστού πλοίου «HMS Bounty», οι ναυτικοί του οποίου είχαν στασιάσει και εγκαταστάθηκαν στον μικρό αυτό παράδεισο!
Μια από τις κύριες ενασχολήσεις των ντόπιων είναι η πώληση των εξαιρετικά σπάνιων γραμματοσήμων του νησιού σε συλλέκτες(!), καθώς ακόμα και σήμερα η πρόσβαση είναι δύσκολη και πολύ αργή: περισσότερες από 10 μέρες με καράβι από τη Νέα Ζηλανδία!
Alert, Καναδάς
Στη «μύτη» της περιοχής Nunavut βρίσκεται το μικρό χωριό Alert, λιγότερο από 800 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο! Θεωρείται το βορειότερο μέρος με μόνιμο πληθυσμό του κόσμου και μια από τις πλέον αφιλόξενες γωνιές της υφηλίου φυσικά, λειτουργώντας ταυτοχρόνως ως μετεωρολογικό και ραδιοφωνικό κέντρο του Καναδά.
Οι θερμοκρασίες εδώ αγγίζουν τους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν και καθώς βρίσκεται στην κορυφή της Γης, ο καταυλισμός μεταπηδά από την 24ωρη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού στην 24ωρη μαυρίλα της χειμωνιάτικης νύχτας. Το κοντινότερο μέρος είναι ένα ψαροχώρι που απέχει περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει αεροδρόμιο, καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για τον Καναδά, παραμένει συνήθως κλειστό λόγω καιρού, κι έτσι το Alert είναι άλλη μια «πινέζα» της υδρογείου.
Επαρχία Motuo, Κίνα
Ως η τελευταία επαρχία της Κίνας χωρίς δρόμο να οδηγεί σε αυτή, η μικρή κοινότητα της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ παραμένει ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ασίας που δεν έχει φτάσει ακόμα ο σύγχρονος πολιτισμός!
Ηράκλειος άθλος είναι το να φτάσεις εδώ, καθώς πρέπει να διαβείς από τα παγωμένα Ιμαλάια, αν και το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο θα σε αποζημιώσει: οι βουδιστικές γραφές το θεωρούν ως τον ιερό τόπο του Θιβέτ.
Όλες οι προσπάθειες μάλιστα να φτιαχτεί δρόμος έπεσαν στο κενό, καθώς οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι μετακινήσεις λάσπης και οι χιονοθύελλες αρνούνται στον άνθρωπο την επιβίωση των έργων του.
Tristan da Cunha
Θεωρούμενο ως το πλέον απομονωμένο μέρος του κόσμου, το μικρό αρχιπέλαγος με τη συστάδα των νησιών βρίσκεται στα νότια του Ατλαντικού Ωκεανού, με την κοντινότερη στεριά να είναι η Νότια Αφρική, κάπου 2.800 χιλιόμετρα μακριά, την ίδια ώρα που η ακτή της Λατινικής Αμερικής απέχει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα!
Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος και την ερημιά, το Tristan de Cunha μετρά πλούσια ιστορία στις πλάτες του από το 1506, όταν το ανακάλυψε Πορτογάλος περιηγητής και περιήλθε κατόπιν στα χέρια των Βρετανών.
Σήμερα κάπου 271 άνθρωποι ζουν εδώ, απόγονοι οι περισσότεροι από τους πρώτους αποίκους που κατέφτασαν εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι δεν επικοινωνούν με τον έξω κόσμο παρά με τη βοήθεια του ίντερνετ!
Αεροδρόμια δεν υπάρχουν και το ένα και μοναδικό δρομολόγιο από τη Νότια Αφρική έχει πλέον πάψει. Προσεγγίζεται μόνο με δικό σου καράβι.