Αναπτυξιακός μοχλός της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία
Στρατηγικές ανάπτυξης, συνέργειες, εξωστρέφεια, καινοτομία είναι τα βασικά συστατικά για την εδραίωση της Ελλάδας ως προορισμού στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας. Οι προσπάθειες προβολής της Ελλάδας και προώθησης του ιατρικού τουρισμού βρίσκονται ακόμα στην αρχή και στη χώρα μας κατευθύνεται μόνο το 3% των ασθενών που μετακινούνται, αναζητώντας καλύτερες και οικονομικότερες θεραπείες, τη στιγμή που η Τουρκία ως χώρα προορισμού λαμβάνει το 13%.
Είναι μια περίπλοκη αγορά ο ιατρικός τουρισμός που μεταβάλλεται συνεχώς και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων, τόνισε ο Keith Pollard, Managing Editor International Medical Travel Journalο, στην Ημερίδα «Στρατηγικές ανάπτυξης και Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού, 8-10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Το τοπίο έχει διαμορφωθεί, αύξηση προσδόκιμου ζωής-γηράσκων πληθυσμός, συμπίεση των συστημάτων Υγείας, μείωσης της χρηματοδότησης, ανέφεραν οι ομιλητές, ενώ ο Keith Pollard, είπε ότι στην Βρετανία 350.000 άτομα βρίσκονται σε λίστες αναμονής περισσότερο από 18 μήνες. Πρόσθεσαν ότι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος και χρειάζονται οργανωμένες ενέργειες, συνέργειες και στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου η Ελλάδα, να καταστεί προορισμός ιατρικού τουρισμού και στη συνέχεια να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της, προκειμένου το εγχείρημα να έχει διάρκεια.
Στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για ενωτικό μέτωπο όλων των εμπλεκομένων για να μπορέσουμε με αποτελεσματικότητα να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες και να διεκδικήσουμε το μερίδιο μας από την μεγάλη πίτα του ιατρικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας -άρτιες υποδομές, υψηλού επιστημονικού επιπέδου προσωπικό, προσιτές τιμές, βιοκλίμα- εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου που είναι έως το 2020, το 5% των ασθενών να έρχεται στην Ελλάδα με προοπτική «να μεγαλώσει η δεξαμενή» και να καταστεί ο ιατρικός τουρισμός εθνικός πυλώνας ανάπτυξης.
Vitabooking.com: Ένα εργαλείο στην υπηρεσία του ιατρικού τουρισμού
Ο Ιατρικός Τουρισμός τοποθετείται μεταξύ των οκτώ αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πέτρος Μαμαλάκης.
Τονίζει ότι υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτοντας ότι, όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας στην Ελλάδα εναρμονίζονται με αυτό το περιβάλλον και αποκτούν πιστοποιήσεις από έγκριτους διεθνείς φορείς. Επιπρόσθετα, ασφαλιστικά προϊόντα που παρέχουν πακέτα ασφάλειας χαμηλότερου κόστους κάνουν ολοένα και εντονότερη την εμφάνιση τους στις αναπτυγμένες χώρες.
«Προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι προσιτά, εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια, συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής και αξιοποιώντας την σύγχρονη διαδικτυακή τεχνολογία στο έπακρο, δημιουργήσαμε ένα χρήσιμο εργαλείο: το vitabooking.com», τονίζει ο κ. Μαμαλάκης.
Όπως εξηγεί, πρόκειται «για έναν κόμβο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι στη χώρα του, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από τους καλύτερους γιατρούς, ενώ παράλληλα αναθέτει στο VitaBooking τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών του ταξιδιού στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαμαλάκη, τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τη χώρα, καθώς το Vitabooking, «συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας».