Δράσεις για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό
Ως ένα κοινό «τουριστικό προϊόν» αντιμετωπίζουν έξι περιφέρειες τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό. Η αρχή έγινε με την ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στο βυζαντινό μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», ύστερα από πρωτοβουλία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην εν λόγω εκδήλωση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πρώτη φορά οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης παρουσίασαν η κάθε μια την περιοχή της και τις δράσεις που αναπτύσσουν. Στόχος, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο είναι η συνεργασία, η ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων και η από κοινού προσέγγιση της στρατηγικής για την προβολή του συγκεκριμένου θεματικού άξονα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Θάνος, αντίστοιχες ημερίδες θα γίνουν σε κάθε μια από τις περιφέρειες που συμμετέχουν.
«Το πλούσιο απόθεμα θρησκευτικού πλούτου σε όλη τη χώρα αλλά και η διαδρομή από τις περιοδείες και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου αποτελούν ώριμο προϊόν θρησκευτικού τουρισμού», όπως είπε η εκπρόσωπος του ΕΟΤ Πηνελόπη Νομπιλάκη, προσθέτοντας ότι «με τη δημιουργία στρατηγικού πλαισίου, την ανάπτυξη αφηγήματος, μοναδικού πνευματικού και βιωματικού περιεχομένου, τη σωστή διαχείριση και οργάνωση συμπληρωματικών υπηρεσιών και με λελογισμένη, κατάλληλη και κυρίως διαδικτυακή προβολή, η προσέλευση εξειδικευμένου κοινού μπορεί να αυξηθεί».
Η κ. Νομπιλάκη αναφέρθηκε συνολικά στις δράσεις του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή του θρησκευτικού τουρισμού και στην κεντρική στρατηγική του υπουργείου για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Στην προσπάθεια που κάνει από την πλευρά του το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό και άλλες δράσεις, αναφέρθηκε ο γραμματέας του γραφείου, αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο οποίος μετέφερε στην ημερίδα το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου.
Ο οικονομολόγος και μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Χρήστος Πετρέας, εξήγησε από την πλευρά του ότι στην κατηγορία επισκεπτών του θρησκευτικού τουρισμού ανήκουν πιστοί και ομόθρησκοι, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά ενός θρησκευτικού μνημείου ή καθαρά για την ομορφιά και το τοπίο, άλλοι επειδή έχουν επιστημονικό ή ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και πολλοί επειδή το συνδυάζουν με κάποια θρησκευτική γιορτή-τελετή ή έθιμα.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αναφερόμενη στον πολιτιστικό τουρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον για θρησκευτικά μνημεία και εκθέσεις σχετικού περιεχομένου, η διευθύντρια του μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, είπε ότι πρόκειται για την ταχύτερα αυξανόμενη μορφή τουρισμού.
Σημειώνεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας. Την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, την περιφέρεια Αττικής, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού Ελένη Δημοπούλου, την περιφέρεια Πελοποννήσου η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Νικολάκου, την περιφέρεια Β.Αιγαίου η εντεταλμένη σύμβουλος Αγγελική Σαραντινού και την περιφέρεια Κρήτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μιχάλης Βαμιεδάκης.