Αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ιαματικές πηγές και προωθείται η ανάλογη αξιοποίησή τους
Θέση στο χάρτη των επίσημα αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών στην Ελλάδα έχουν πλέον δύο φυσικοί πόροι στην Κόνιτσα, η «Πηγή Καβάσιλα» και η «Πηγή Αμαράντου», με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά.
Η επίσημη αναγνώριση των πηγών είναι επιστέγασμα μιας επίπονης προσπάθειας σχεδόν τεσσάρων ετών, του δημάρχου, Ανδρέα Παπασπύρου, του αντιδημάρχου Γεώργιου Καλλιντέρη και του ειδικού συνεργάτη Μάρκου Κιούρη.
Ο κ. Παπασπύρου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως αυτή η εξέλιξη, αφετηρία για την περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, αλλά και έναν ακόμη μοχλό τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.
Τα θειούχα ιαματικά λουτρά των Καβασίλων και του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κόνιτσας, είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Βόρεια του χωριού Αμάραντος, σε απόσταση 5 χλμ. ο αυτοκινητόδρομος οδηγεί στα ιαματικά λουτρά Αμάραντου, τα οποία βρίσκονται στη βάση ενός μεγάλου ασβεστολιθικού βράχου σε υψόμετρο 1.260 μ. Η απόσταση από την Κόνιτσα είναι 30 χλμ. Τα λουτρά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα ρευματοπάθειες και ισχυαλγία. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της Γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 32,6-38,1° C. Στα λουτρά Αμάραντου, υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με ατομικά δωμάτια και λουτήρες, για λουτρό και εισπνοές. Γύρω από τα λουτρά η περιοχή έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλά εστιατόρια.
Ο επισκέπτης γοητεύεται, καθώς σε συνδυασμό με την εισπνοθεραπεία και λουτροθεραπεία, απολαμβάνει τη διαδρομή μέσα στο δάσος, στο ιστορικό βουνό Κάμενικ, τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά.
Τα Λουτρά Καβασίλων θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων, καθώς και άλλων ασθενειών. Η θερμοκρασία του νερού, ανέρχεται στους 30,5° C. Επιπλέον, η πόση του νερού συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, της χολής και των νεφρών. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.