Γιατί η Σίφνος είναι ένα από τα κορυφαία κυκλαδονήσια για το 2018

Γιατί η Σίφνος είναι ένα από τα κορυφαία κυκλαδονήσια για το 2018

Δέκα λόγοι που την καθιερώνουν ως τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα

Το τέταρτο σε έκταση νησί των δυτικών Κυκλάδων κατάφερε να ξεχωρίσει στις επιλογές της βρετανικής Evening Standard και τις προτάσεις της ταξιδιωτικής ρεπόρτερ Kate Lough, η οποία την συνιστά ως κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό για το 2018.

Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, καθώς η Σίφνος ξεχωρίζει, αδιαμφισβήτητα, για την ομορφιά, την αρχιτεκτονική, τις πάλλευκες εκκλησίες και τη μεγάλη ιστορία της που ξεκινά από τους μυκηναϊκούς χρόνους; Η Σίφνος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό που αναζητά προσεγμένη ποιότητα, κομψότητα, ισορροπία και σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον – μάλιστα ένα μέρος στο δυτικό κομμάτι του νησιού προστατεύεται από το δίκτυο Natura. Τίποτα στο νησί δεν είναι παράταιρο, λες και όλα σε αυτό τον τόπο έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μαγέψουν τον επισκέπτη και να τον κάνουν να θέλει να επιστρέφει εδώ ξανά και ξανά.

Δείτε τους δέκα λόγους που «ανάγκασαν» τη βρετανική εφημερίδα να συμπεριλάβει το όμορφο κυκλαδονήσι στις επιλογές της και να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο!

Οι εκκλησίες του νησιού

Μια βόλτα στο νησί είναι αρκετή για να παρατηρήσετε ότι η Σίφνος διαθέτει εκατοντάδες –πιο συγκεκριμένα 237– εκκλησίες και μοναστήρια. «Μάρτυρες» της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της θρησκευτικής ζωής του νησιού, κάποιες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί και ως ιστορικά μνημεία, λόγω του μεγάλου θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, η Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, η Παναγία Ελεούσα στο Κάστρο, η Παναγία του Βουνού, το Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι κ.ά.

Πανέμορφα χωριά και γραφικοί οικισμοί

Οι γραφικοί οικισμοί με τα πάλλευκα δρομάκια και τους ασπρισμένους αρμούς, τα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια με τις χρωματιστές λεπτομέρειες από τα πορτοπαράθυρα και τις βουκαμβίλιες, οι χαρακτηριστικές νησιωτικές γωνιές της, καθεμία από τις οποίες κρύβει τη δική της ομορφιά, συνθέτουν το πανέμορφο, φυσικό σκηνικό της Σίφνου. Από την Απολλωνία (πρωτεύουσα του νησιού) και το Κάστρο (πρώτη πρωτεύουσα του νησιού), μέχρι τον Αρτεμώνα (από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά) και τις Καμάρες (το λιμάνι της Σίφνου) θα ανακαλύψετε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το διεθνούς φήμης και κύρους National Geographic κατέταξε τη Σίφνο –μαζί με τη Γαλλική Πολυνησία, τις Ολλανδικές Αντίλλες, τις Μπαχάμες, τις Σεϋχέλλες και άλλους εξωτικούς προορισμούν–στην πρώτη δεκάδα με τα πιο όμορφα και εξωτικά νησιά του πλανήτη.

Κάστρο

Το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι., εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου. Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτήριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του. Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα. Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Στο Κάστρο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, όπως επίσης καφενεία και μπαράκια.