Οι Σουηδοί ανακαλύπτουν την μοναδικότητα των περιπατητικών περιηγήσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής
Επαγγελματική επίσκεψη της υπεύθυνης σχεδιασμού και παραγωγής τουριστικών προγραμμάτων του σουηδικού γραφείου περιπατητικού τουρισμού WI-RESOR πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Χαλκιδική (22 – 26.4.18), ως ολοκλήρωση του Β2Β προγράμματος επαφών που οργανώθηκε από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού στη Στοκχόλμη τον Οκτώβριο του 2017.
Η πρωτοβουλία στόχευσε στην «επί του πεδίου» γνωριμία της σουηδής φιλοξενούμενης με το δίκτυο περιπατητικών περιηγήσεων, που ενώνει:
- Το Χολομώντα με την Αρναία,
- Την Ολυμπιάδα με τη Βαρβάρα,
- Την Ουρανούπολη με την Ακτή Κομίτσα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε βιωματική προώθηση του Αριστοτελικού Περιπάτου (Στάγειρα, Στρατονίκη, Ολυμπιάδα) αλλά και διαδρομών στο Αριστοτελικό Όρος με κορυφαία εκείνη που οδηγεί από την τοποθεσία «Μαρμάρι» στις ξακουστές μυδοκαλλιέργειες της Ολυμπιάδας, αναδεικνύοντας μέρος των «θαλάσσιων βημάτων του Αριστοτέλη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήματα των προαναφερόμενων διαδρομών, οι οποίες αποτελούν υποδομή των αριστοτελικών κοινοτήτων και τοπικών φορέων, έχουν ήδη προσελκύσει ευρωπαϊκά θεματικά γραφεία και tour operators στην περιοχή της Ολυμπιάδας – Βαρβάρας – Ουρανούπολης, τα οποία διοχετεύουν τον προορισμό με περιπατητές σε μεγάλες περιόδους της Άνοιξης και του Φθινοπώρου. Στην ουσία αναφερόμαστε σε εκτεταμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και σε ουσιαστική αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας του τοπικού τουριστικού χάρτη.
Η διαφορά των περιπατητικών περιηγήσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής από τις υπόλοιπες έγκειται στη μοναδικότητα του θέματος κάθε διαδρομής, το οποίο αφενός μεν αναδεικνύει την ιστορικότητα του τόπου, αφετέρου:
- «Παντρεύεται» με όλα τα πολιτιστικά του στοιχεία, τους λαογραφικούς θρύλους και το μαγικό φυσικό τοπίο που εναλλάσσεται ανάμενα «στο νερό και το βουνό»,
- Προωθεί στον κόσμο τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών του χώρων (Αρχαία Στάγειρα, Κάστρο Νέπωσι, Σιδηροκαύσια, Μονή Ζυγού, κλπ.),
- Εμπλέκεται με την τοπική πρωτογενή παραγωγή αλλά και με
- Πολλά τουριστικά projects, τα οποία αποτελούν την τουριστική περιουσία και το αποτέλεσμα του πολύχρονου μόχθου μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας.
Το WI-RESOR αναμένεται να τοποθετήσει τμήματα των προαναφερόμενων διαδρομών στον κατάλογο του 2019. «Για το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, η οποία αποτελεί επίτευγμα ενός ολόκληρου τουριστικού κόσμου αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, μιλούν οι αριθμοί» αναφέρει σε δήλωσή της η Γ. Γραμματέας Δ.Σ. του Π.Ο.Τ. Σοφία Ασλανίδου. «Το 2014» λέει «προσελκύσαμε στην περιοχή το πρώτο σουηδικό γραφείου περιπατητικού τουρισμού από το Goteborg. Σήμερα συντασσόμαστε στην προσέλκυση του δεύτερου, παρουσιάζοντας στους συνομιλητές μας ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, που εστιάζει στο απόλυτο φυσικό κάλος του τόπου και ακολουθεί μια εξαιρετική ιστορική διαδρομή στην καρδιά της μακεδονικής γης».