Calcata, το ξεχασμένο χωριό στην Ιταλία

Calcata, το ξεχασμένο χωριό στην Ιταλία

Ένα μποέμικο καταφύγιο

Λιγότερο από μία ώρα βόρεια της Ρώμης βρίσκεται η Calcata, ένα μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται «κολλημένο» σε ένα ηφαιστειακό γκρεμό που ξεχειλίζει από την ομίχλη της πυκνοκατοικημένης κοιλάδας Treja.

Με την τραχιά ηφαιστειακή τέφρα και τα απότομα μονοπάτια, η είσοδος σε αυτό το μυστικιστικό, χωρίς αυτοκίνητα, χωριουδάκι είναι σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο ή σαν να βλέπεις ένα όνειρο όπου ο Γούντστοκ συναντά το Hansel και τη Gretel.

Η ιστορία της Calcata είναι πράγματι η ουσία των παραμυθιών. Η ιστορία της χρονολογείται περίπου πριν 3.000 χρόνια και η παρουσία των ανθρώπων στην περιοχή μπορεί να ανιχνευθεί στους προϊστορικούς χρόνους.

Μάλιστα, εκκενώθηκε το 1930 καθώς υπήρχε κίνδυνος κατολισθήσεων. Τρεις δεκαετίες μετά οι καλλιτέχνες και οι χίπηδες έδωσαν νέα πνοή στο χωριό, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική κοινότητα που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, μπορεί να δίνει την αίσθηση ενός εγκαταλελειμμένου χωριού ιδιαίτερα τις καθημερινές, ωστόσο τα στολισμένα περβάζια και τα μικρά καλλιτεχνικά καφέ αποκαλύπτουν τους ήσυχους ρυθμούς του. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις γκαλερί, τη μικρή εκκλησία και το λαογραφικό μουσείο. Ακόμη, μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης κάνοντας πεζοπορία.