Το αυστηρότερο όριο ταχύτητας είναι στην Μάλτα, όπου επιτρέπεται μόλις μέχρι 80 km/h.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τα ίδια όρια ταχύτητας αλλά ούτε και τα ίδια πρόστιμα.
Στην Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ελβετία τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ανάλογα με τα εισοδήματα τους.
Ένας οδηγός που έχει ξεπεράσει το όριο των (161 km/h) σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας ή της Ουαλίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει 150% των εβδομαδιαίων απολαβών του. Το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 2,934 ευρώ.
Στην Ελβετία ένας εκατομμυριούχος ο οποίος έτρεχε με 140 km/h σε αυτοκινητόδρομο που το ανώτατο όριο ήταν km/h, πήρε κλήση 300.000 ευρώ!
Ακόμη και το μικρότερο πρόστιμο στην Ελβετία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τους γείτονες της. Το χαμηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 30 Ελβετικά φράγκα (28 ευρώ). Αυτό πολλαπλασιάζεται επί 120, με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν 3,330 ευρώ.
Από τις χώρες που δεν συνδέουν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια, το Βέλγιο έχει το υψηλότερο πρόστιμο για τη σοβαρότερη παραβίαση.
Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιτρέπουν το όριο των 140 km/h σε κάποιους δρόμους, ένα από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη.
Το αυστηρότερο όριο ταχύτητας είναι στην Μάλτα, όπου επιτρέπεται μόλις μέχρι 80 km/h.
Στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει ένα όριο μέγιστης ταχύτητας που κυμαίνεται από 100 έως 140 km/h.
Στο θέμα των ορίων ταχύτητας στις χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, στο θέμα των προστίμων όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Στη Δανία για παράδειγμα πρέπει να τρέχεις με 260 km/h, το διπλάσιο από το όριο, ώστε να κληθείς να πληρώσεις από την τροχαία πρόστιμο ύψους 2,011 ευρώ.
Αναλυτικούς πίνακες με τα όρια ταχύτητας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, μπορείτε να δείτε στην σελίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.