Άνοιξε μετα από 36 χρόνια το ανακαινισμένο μουσείο της Πομπηίας

Έκλεισε μετά το σεισμό της Νάπολης το 1980, όπου καταστράφηκε σχεδόν τελείως

Το παλιό μουσείο της Πομπηίας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς το 1943. Ξαναφτιάχτηκε το 1948 έκλεισε μετά το σεισμό της Νάπολης το 1980, όπου καταστράφηκε σχεδόν τελείως.

Μετά από 36 χρόνια επισκευαστικών εργασιών, το νέο μουσείο της Πομπηίας άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, με την έκθεση «Sacra Pompeiana» - μια διαφορετική εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εκεί, πριν την εξαφανίσει η έκρηξη του Βεζούβιου. Πρόκειται για μια νέα μοντέρνα, ζωντανή παρουσίαση της Πομπηίας, μέσω μιας εντυπωσιακής οπτικοακουστικής παραγωγής. 

«Μετά τον σεισμό του 1980, το μουσείο έκλεισε για 35 χρόνια και σήμερα τελικά ανοίγει ξανά, ως ένα μοντέρνο κέντρο επισκεπτών, με μια εικονική παρουσίαση των εκθεμάτων, αλλά και με τα αντικείμενα της προ-ρωμαϊκής κουλτούρας της Πομπηίας, το ιερό της Πομπηίας και ένα νέο βιβλιοπωλείο. Η Πομπηία εισήλθε λοιπόν στον σύγχρονο κόσμο» δήλωσε στο Euronews ο Μάσιμο Οσάνα, συντονιστής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας.

Η διαδραστική έκθεση συνεχίζεται στην Αυτοκρατορική Βίλα, ένα πολυτελές κτίριο, των πρώτων μ.Χ. χρόνων, που δεν έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες της στους επισκέπτες.

Η πιο διάσημη έκρηξη του Βεζούβιου έγινε το 79 μ.Χ. Τότε ήταν που θάφτηκαν η πόλη και οι κάτοικοί της κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης, τριών μέτρων. 2.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έκρηξης.

Μια animation παρουσίαση του τι έγινε εκείνη την ημέρα, μέσα από ένα βίντεο που έγινε με αφορμή μια έκθεση γα την Πομπηία στην Μελβούρνη: