Θεωρείται ένας από τους πιο εκλεκτούς οίνους και συνήθως συνοδεύει χαρμόσυνα γεγονότα ή… πανάκριβα γεύματα για ολίγους κι εκλεκτούς.
Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους… σαμπάνια.
Η Καμπανία (Champagne), ιστορική περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας, που φημίζεται για την παραγωγή του ονομαστού λευκού αφρώδους οίνου από την οποία πήρε και το όνομά του, γιορτάζει… με σαμπάνιες καθώς εντάχθηκε στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, ότι οι αμπελώνες και τα κελάρια όπου παράγεται ο πιο διάσημος αφρώδης οίνος στον κόσμο θεωρούνται «πολιτιστικά σημαντικά» και θα απολαμβάνουν ειδικής προστασίας.
Εκπρόσωπος της Unesco δήλωσε, ότι η παραγωγή της σαμπάνιας ήταν μια «πολύ εξειδικευμένη δραστηριότητα τεχνιτών, που έχει εξελιχθεί σε αγρο-βιομηχανική».
Το καθεστώς προστασίας, όπως ανέφερε ο ίδιος, «καλύπτει τις περιοχές όπου αναπτύχθηκε η μέθοδος δεύτερης ζύμωσης στο μπουκάλι για την παραγωγή του αφρώδους οίνου, από τις αρχές του 17ου αιώνα έως και το 19ο αιώνα».