Υπάρχουν πολλά μυστήρια που περιβάλλουν τον Σαίξπηρ και αν έχει επισκεφθεί ποτέ το κάστρο Κρόνμποργκ είναι ένας από αυτούς
Βυθιστείτε στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ιστορίας της Δανίας σε αυτή την ξενάγηση στο Κάστρο Κρόνμποργκ στο Χέλσινγκορ, το παραθαλάσσιο φρούριο που αποθανατίζεται στον Άμλετ του Σαίξπηρ.
Το κάστρο βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο νησί Σγιέλαν, μοιάζει να είναι «μέσα στη θάλασσα» και έχει συμβολική αξία για τους Δανούς παίζοντας ρόλο-κλειδί στην ιστορία της Βόρειας Ευρώπης από τον 16ο έως και τον 18ο αιώνα.
Γιατί είναι τόσο φημισμένο; Πρόκειται για το κάστρο στο οποίο ο Σαίξπηρ τοποθέτησε τα γεγονότα του Άμλετ. Γι’ αυτό το λόγο, όντας συνυφασμένο με το γνωστό θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, αποτέλεσε το σκηνικό για πολλές μεταφορές του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Το κάστρο είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και αποτελεί πολύ δημοφιλές αξιοθέατο στην περιοχή. Ωστόσο είχε υποστεί μια καταστροφή το 1629 από πυρκαγιά, και παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό του αποκαταστάθηκε, οι ζημιές στο εσωτερικό ήταν μεγάλες.
Όσον αφορά την κατασκευή του, αυτή χρονολογείται περίπου από το 1420, όταν χτίστηκε εκεί το οχυρό Κρόγκεν από το Δανό βασιλιά Ερρίκο της Πομερανίας. Αργότερα απέκτησε την ονομασία «Κρόνμποργκ» όταν χτίστηκε και πάλι από το Φρειδερίκο Β' της Δανίας. Το κάστρο έχει χτιστεί σε βορειοευρωπαϊκό αναγεννησιακό ρυθμό και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1585 με σκοπό να επιβάλλει φόρους στα καράβια που περνούσαν το στενό της Βαλτικής. Αποτελούσαν μάλιστα αυτοί οι φόροι ένα μεγάλο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος. Ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί επίσης στο παρελθόν και ως φυλακή.
Το σκηνικό στο Κάστρο Κρόνμποργκ είναι μοναδικό και άκρως ατμοσφαιρικό και σε αυτό σίγουρα βοηθάει το θαλάσσιο πέρασμα στο οποίο είναι χτισμένο. Το εσωτερικό του είναι επίσης επιβλητικό και αν ξέρει κανείς την υπόθεση του Άμλετ, μπαίνει αμέσως στην υπόθεση σαν να είναι κομμάτι αυτής. Από τις 30 Νοεμβρίου 2000, και όχι άδικα, έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας το επέλεξε για να «στεγάσει» το διάσημο έργο του.