Προσούτο και μελωδίες στην Πάρμα

Προσούτο και μελωδίες στην Πάρμα

Γιατί όσοι είναι τρελοί για τα ιταλικά τρόφιμα πρέπει να επισκεφθούν την Πάρμα

Ακόμη και αν δεν έχετε έρθει ποτέ κοντά στην Πάρμα στην ιταλική επαρχία της Emilia-Romagna, πιθανότατα έχετε απολαύσει τις πιο γνωστές εξαγωγές της, αλλά μια επίσκεψη σε αυτή την κομψή πόλη θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε το ασύγκριτο prosciutto και το Parmigiano-Reggiano στην πηγή τους, μαζί με μια σειρά από άλλες νοστιμιές.

Ενώ το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στην εμπειρία της Πάρμας, υπάρχουν πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, τέχνη, ωραία όπερα και εξαιρετικά μουσεία για να τραβήξουν τους επισκέπτες μακριά από το... τραπέζι. Με τέτοια πλούσια κληρονομιά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες προέρχονταν από την Πάρμα, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Bernardo Bertolucci, ο συνθέτης και μαέστρος Arturo Toscanini και ο μουσικοσυνθέτης Giuseppe Verdi.

Το ιστορικό της κέντρο είναι διανθισμένο με πανέμορφα κτίρια και εκκλησίες, καθώς και μια σειρά από εξαιρετικά έργα τέχνης που αντανακλούν την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της.

Στη μεσαιωνική πλατεία στέκει ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός ρομανικής αρχιτεκτονικής από ροζ μάρμαρο της Μπολόνια. Χρονολογείται από τον 11º αιώνα και εντυπωσιάζει η εσωτερική διακόσμηση του ναού, αφού σχεδόν κάθε γωνιά του είναι στολισμένη με τοιχογραφίες.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Palazzo Ducale που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Parma και φιλοξενεί αυθεντικά έργα τέχνης και τοιχογραφίες από τοπικούς καλλιτέχνες.

Ακόμη, την πολυτελή κατοικία του Ottavio Farnese του 16ου αιώνα και το Palazzo della Pilotta, ένα σύμπλεγμα επιβλητικών κτιρίων του 16ου αιώνα που σήμερα στεγάζει, μεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Πάρμα φιλοξενεί και το μουσείο της ντομάτας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010 και περιέχει εκθέματα σχετικά με την ιστορία της.