Στην ανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου, ο Μούδρος, που είναι χτισμένος στην άκρη του ομώνυμου κόλπου
Η Λήμνος πήρε το όνομά της από τη Μύρινα, την κόρη του βασιλιά της Ιωλκού, Κρηθέα και συζύγου του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα. Και μόνο λόγω της «αριστοκρατικής» της καταγωγής, η πρωτεύουσα της Λήμνου δεν θα μπορούσε να είχε, το λιγότερο, μία φινέτσα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που της έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό της «κοσμοπολίτισσας».
Η Μύρινα είναι μία από τις ωραιότερες νησιωτικές πρωτεύουσες, με την ιστορία της να χάνεται στα βάθη της μυθολογίας! Είναι χτισμένη στη δυτική ακτή του νησιού και βρίσκεται μεταξύ δύο φρουρίων, αποτελώντας τον κυριότερο οικισμό του νησιού. Διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο και κοντά της βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μύρινας, η οποία μαζί με την Ηφαιστία ξεχώριζαν ως οι σημαντικότερες πόλεις του νησιού, κατά την αρχαιότητα.
Το κάστρο της, το οποίο χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A' τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου αρχαϊκού τείχους, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο χωρίζει την παραλία της Μύρινας σε δύο κύριες συνοικίες, τον Ρωμαίικο Γιαλό και τη Νέα Μάδυτο. Στο κάστρο, ο επισκέπτης εκτός των άλλων μπορεί να δει από κοντά κι έναν μεγάλο πληθυσμό ελαφιών, τα οποία ζουν ελεύθερα.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού, βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου, ο Μούδρος, που είναι χτισμένος στην άκρη του ομώνυμου κόλπου. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, ενώ είναι και σημαντικός βιότοπος. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν δείτε φλαμίνγκο να στέκονται αγέρωχα στα νερά του.
Άλλωστε, η Λήμνος είναι ένας προορισμός, που προσφέρει στον επισκέπτη ξεχωριστές συγκινήσεις και εικόνες, όλες τις εποχές του χρόνου.