Λίμνη Κερκίνη, η πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας

Λίμνη Κερκίνη, η πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη

Η λίμνη της Κερκίνης δεν υπήρχε πάντα εκεί! Η δημιουργία της οφείλεται στην κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα το 1932, κοντά στο χωριό Λιθότοπος, με σκοπό τη συγκράτηση του ποταμού και την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών.

Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, μικρά χωριά, παραλίμνια δάση, νεροβούβαλοι, πλήθος ψαριών, εκατοντάδες είδη άγριων πουλιών, εκ τω οποίων και κάποια προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση, και πλήθος φυτών, όπως το νούφαρο και το νεροκάστανο, συνθέτουν το εξαιρετικής ομορφιάς σκηνικό και τον μεγάλης σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.

Μπορεί η λίμνη να είναι αγαπημένος προορισμός για bird watchers, ωστόσο εκτός των πουλιών στη λίμνη ζουν επίσης αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.

Μην παραλείψετε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», ειδικές βάρκες που πλέουν ακόμα και σε πολύ ρηχά νερά. Αλλά και όσοι δεν αγαπούν τις βαρκάδες θα έχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως ποδηλασία ή βόλτες με άλογο. Η πεζοπορία στις όχθες της λίμνης ενδείκνυται μόνο όταν η στάθμη των υδάτων είναι χαμηλή.

Για θέα στη λίμνη που θα σας κόψει την ανάσα, κάντε μια στάση στο χωριό Λιθότοπος, που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα.