Σιράζ, η πόλη του ονείρου και των ποιητών στο Ιράν

Σιράζ, η πόλη του ονείρου και των ποιητών στο Ιράν

Μια από τις ομορφότερες, ιστορικές πόλεις του κόσμου

Το Σιράζ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Fars.

Το Σιράζ είναι μια από τις ομορφότερες, ιστορικές πόλεις του κόσμου. Το Farsi η γλώσσα των Αρχαίων Fars (Pars) έχει γίνει η επίσημη γλώσσα του Ιράν, δηλαδή τα Περσικά.

Η πρώτη πρωτεύουσα του Fars, πριν από περίπου 2500 χρόνια, ήταν το Pasargadae (βρίσκεται κοντά στο Σιράζ). Ήταν επίσης η πρωτεύουσα του Αχαιμενίδη βασιλιά Κύρου του Μεγάλου.

Λίγο έξω από το Σιράζ ανακαλύφθηκε το παλαιότερο δείγμα κρασιού στον κόσμο που χρονολογείται 7 χιλιάδες χρόνια πριν. Μάλιστα, η πόλη αποτελεί και γενέθλια πόλη δύο διάσημων ποιητών του Ιράν.

Στο ροζ τζαμί με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, οι δέσμες φωτός διέρχονται μέσω των πολύχρωμων βιτρό χρωματίζοντας εντυπωσιακά το εσωτερικό.

Το μνημείο Shah Cheragh είναι διακοσμημένο από χιλιάδες καθρέπτες και πολύχρωμους θόλους. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του Ιράν και φιλοξενεί τους τάφους δύο αδελφών, που υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Σιράζ.

Οι κήποι του Παραδείσου κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στη βόρεια όχθη του ποταμού Κουσκ. Η μεγάλη πισίνα με το συντριβάνι, ο βραχώδης κήπος, τα τρεχούμενα νερά και τα σπάνια κυπαρίσσια χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες στον επισκέπτη.

Αξίζει μια επίσκεψη στο παζάρι της πόλης με κεραμικά, αντίκες, υφάσματα και μοναδικά περσικά χαλιά καθώς και το παλάτι του 11ου αιώνα.

Βορειανατολικά της πόλης βρίσκεται η Περσέπολη που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή της UNESCO με τα πρώτα ερείπια να χρονολογούνται από το 515 π.Χ.