Εικόνες βγαλμένες από καρτ-ποσταλ αντικρίζουν οι επισκέπτες της γραφικής πόλης του Μεσολογγίου, που είναι χτισμένο σε χερσόνησο ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα, στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου.
Η μαγευτική γαλήνη της λιμνοθάλασσας με τα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων (πελάδες), χτισμένα πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό και τις πολύχρωμες βαρκούλες, που αρμενίζουν νωχελικά εμπνέουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Το ιστορικό Μεσολόγγι, που έγραψε τη δική του ιστορία με την ηρωική έξοδο, τον Απρίλιο του 1826, μετά την πολύμηνη τούρκικη πολιορκία διατηρεί τον χαρακτήρα μιας πόλη, που γνωρίζει πως να αντιστέκεται και να παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, τιμώντας παράλληλα την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Άλλωστε, είναι η πατρίδα των Κωστή Παλαμά, Μιλτιάδη Μαλακάση, Γεωργίου Δροσίνη, Χαρίλαου και Σπυρίδωνα Τρικούπη.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης
Μια βόλτα σας στην πόλη θα σας οδηγήσει οπωσδήποτε στον κήπο των ηρώων. Πρόκειται για μια πυκνοφυτεμένη περιοχή, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιωάννη Καποδίστρια, το 1830. Ο κήπος είναι αφιερωμένος στη μνήμη των πεσόντων της πολιορκίας του Μεσολογγίου και σε περίοπτο σημείο του δεσπόζει ο Τύμβος των Ηρώων, που περιέχει τα λείψανα των αγωνιστών.
Θα δείτε ακόμα το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, το μνημείο των Φιλελλήνων, που φτιάχτηκε από λίθους και κομμάτια από σπασμένα κανόνια, καθώς και τον μαρμάρινο ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, του διάσημου Άγγλου φιλέλληνα, που στήριξε την ελληνική επανάσταση. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη θα δείτε το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημαρχείου. Αντίγραφα και αυθεντικά έργα διάσημων ζωγράφων, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την ιστορία της πόλης φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου, μαζί με τις προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών της Ελλάδας.
Οι κατοικίες των οικογενειών Τρικούπη και Παλαμά μετατράπηκαν σε μουσεία. Είναι χτισμένα το ένα απέναντι από το άλλο, κοντά στη λιμνοθάλασσα. Φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια των οικογενειών στολίζουν τους χώρους των αρχοντικών, στα οποία έζησαν οι Σπυρίδωνας Τρικούπης και Κωστής Παλαμάς.
Στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1835 στεγάζεται η Πινακοθήκη σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου. Περιλαμβάνει έργα σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και την ανοιχτή βιβλιοθήκη Τέχνης και Ιστορίας.
Γευτείτε διάσημους γαστρονομικούς θησαυρούς
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτελεί έναν φυσικό παράδεισο, με πλούσια αλιεύματα, και αποτελεί αναμφισβήτητα μια πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής. Στην αγκαλιά της κρύβει τον πιο πολύτιμο θησαυρό του Μεσολογγίου, το διάσημο αυγοτάραχο.
Πολλοί είναι αυτοί που το έχουν χαρακτηρίσει “ελληνικό χαβιάρι” και η περιγραφή τους δεν απέχει από την πραγματικότητα. Το αυγοτάραχο, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και συλλέγεται από τις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας, ένα είδος ψαριού που αφθονεί στη λιμνοθάλασσα.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή νοστιμιά, με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα, που κατατάσσεται στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας ως ένα γκουρμέ προϊόν. Συλλέγεται από τα τέλη Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου από τα ιβάρια, τα φυσικά ιχθυοτροφεία που έχουν δημιουργηθεί στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Οι ντόπιοι ψαράδες με μαεστρία και υπομονή μαζεύουν αυτό το πολύτιμο αγαθό και ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία για να το αποθηκεύσουν σωστά, χωρίς να χαθούν τα θρεπτικά του στοιχεία.
Ο πιο απλός τρόπος να το απολαύσετε είναι με φρέσκο ψωμί και λίγο βούτυρο, συνοδευόμενο από ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο. Πολλοί σεφ χρησιμοποιούν αυτόν τον γευστικό πειρασμό σε ευφάνταστα πιάτα. Η παραδοσιακή μεσολογγίτικη κουζίνα χρησιμοποιεί κυρίως το ψάρι ως πρώτη ύλη. Χέλια, γλώσσες, τσιπούρες και παστά ψάρια πρωταγωνιστούν στα τοπικά πιάτα. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή παράγει γευστικά κηπευτικά.
Τα δρομάκια γύρω από το κέντρο της πόλης είναι γεμάτα από ουζερί που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι και το δημοφιλές έδεσμα της περιοχής, τα χέλια. Φτιάχνονται βραστά, ψητά, ακόμα και στη σούβλα. Ένας ακόμα δημοφιλής μεζές είναι ο παστός σπάρος, ο οποίος αφού μπει στο αλάτι μπορεί να φαγωθεί τρεις μέρες αργότερα με λαδολέμονο ή σκέτος. Αλλά και το κρέας έχει την τιμητική του στο Μεσολόγγι. Κανείς δε λέει όχι σε μια προβατίνα στη σούβλα ή στο αρνάκι γιουβέτσι με ρύζι, που σερβίρεται με γιαούρτι. Στα ντόπια ποτά την τιμητική τους έχουν τα σπιτικά λικέρ, αλλά και το ούζο.