Ο τόπος που γέννησε τη Θεά Αφροδίτη, κατά τον Ησίοδο, τα όμορφα Κύθηρα, με τις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, τα όμορφα γραφικά χωριουδάκια και τις μαγευτικές παραλίες προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα περιβάλλον χαλάρωσης και ανέμελης καλοκαιρινής διάθεσης.
Κάθε χρόνο προσελκύουν ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες, που ανακαλύπτουν την γοητεία ενός νησιού, ιδανικού για κάθε γούστο. Ανακαλύψτε το όμορφο Τσιρίγο, που πήρε αυτή την πρόσθετη ονομασία στο Μεσαίωνα και βρείτε μια διαφορετική εμπειρία διακοπών.
Εξερεύνηση στο νησί
Πρώτος προορισμός είναι η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού και το επίνειο της το κοσμοπολίτικο Καψάλι, το παραθαλάσσιο χωριό, ακριβώς από κάτω.
Στενά σοκάκια με ολόλευκα σπιτάκια σας υποδέχονται σε αυτό το όμορφο οικιστικό σύνολο. Ενετικά κτίρια, αλλά και πολλά που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας, παλιά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό, που αγκαλιάζεται από το ενετικό κάστρο του 1503, που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο και διατηρεί έγγραφα από το 160 αιώνα, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην είσοδο της Χώρας.
Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, με τα τουριστικά μαγαζάκια και τις καφετέριες και απολαύστε τον καφέ και το γλυκό σας σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον. Η Χώρα αποτελεί και ιδανικό τόπο διαμονής, καθώς συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό καταλυμάτων.
Όταν μεσημεριάσει, κατηφορίστε προς το Καψάλι για μια δροσερή βουτιά στον όμορφο κόλπο του και για φαγητό στα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Εδώ χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού, τόπος συνάντησης ντόπιων και παραθεριστών.
Στα βορειοανατολικά του νησιού θα βρείτε την Αγία Πελαγία, ένα άκρως δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο των Κυθήρων, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων, με το παλαιότερο λιμάνι του νησιού και διαθέτει όμορφη παραλία και πρόσβαση σε πολλές ακόμα πανέμορφες ακτές. Στην περιοχή καταλήγει το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
Το κεφαλοχώρι του νησιού είναι ο Ποταμός, που παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί παλιά αρχοντιά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτίριο του Νηπιοτροφείου. Ο Ποταμός είναι το χωριό που δεν κοιμάται ποτέ, ακόμα και το χειμώνα η πλατεία του με τα παραδοσιακά καφενεία, τους φούρνους και τις ταβέρνες σφύζει από ζωή. Αν βρεθείτε εκεί την Κυριακή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι, που στήνεται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του, με τους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν κάθε λογής τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Περίπου 8 χιλιόμετρα μακρυά θα δείτε τα ερείπια της Παλαιόχωρας, της ιστορικής πρωτεύουσας των Κυθήρων. Τα ερείπια της βυζαντινής πρωτεύουσας στέκονται πάνω σε έναν απότομο λόφο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με τα απομεινάρια των κατοικιών και των εκκλησιών να συμπληρώνουν το τοπίο.
Στα ανατολικά του νησιού, χτισμένο πάνω σε γραφικούς κόλπους βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων, ο Αβλέμονας. Αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός, προσφέρεται για καλοκαιρινές βουτιές από τα βράχια, που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, αλλά και για χαλάρωση και φαγητό σε μια από τις ξακουστές ψαροταβέρνες.
Ο Μυλοπόταμος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων. Πιείτε τον καφέ σας, πάντα με τη συνοδεία ενός παραδοσιακού γλυκού, στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα πλατάνια. Τρεχούμενα νερά και μια υπέροχη αρχιτεκτονική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού.
Από τον Μυλοπόταμο θα βρείτε και το δρόμο που θα σας οδηγήσει στον καταρράκτη της Φόνισσας, ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα του νησιού. Είναι ίσως ένα μέρος που δεν θα περιμένατε να δείτε σε ένα νησί. Μέσα από ένα μονοπάτι με πλούσια βλάστηση, θα ανακαλύψετε μια σειρά από διαδοχικούς καταρράκτες και εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, μια δροσερή όαση στην καρδιά του καλοκαιριού.
Κολυμπήστε στις παραλίες των Κυθήρων
Μια από τις δημοφιλείς και πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού είναι το Καλαδί, ο παράδεισος όσων αγαπούν τις μη οργανωμένες παραλίες. Η βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, χωρίζεται από βράχους σε τρία μέρη, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο. Είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο, ενώ θα χρειαστεί να κατεβείτε αρκετά λίθινα σκαλοπάτια για να φτάσετε εκεί, οπότε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.
Οι αγαπημένες παραλίες της νεολαίας είναι η Φυρή Άμμος, με την κόκκινη άμμο και τα βότσαλα, η κοσμική παραλία του Χαλκού και η αχανής ακτή της Παλαιόπολης.
Οικογενειακές βουτιές θα απολαύσετε στο Καψάλι, στον γραφικό λιμανάκι του Αβλέμονα, στο Διακόφτι με τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά και φυσικά στην Αγία Πελαγία. Και ο μακρύς κατάλογος δεν σταματά εδώ, αφού οι παραλίες των Κυθήρων είναι πολλές, πανέμορφες και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.
Δοκιμάστε το μέλι των Κυθήρων και τη γευστική Φατουράδα, το ηδύποτο του νησιού, που φτιάχνεται από τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα και αρωματίζεται από μανταρίνι, πορτοκάλι ή βερίκοκο. Οι ροζέδες είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά των Κυθήρων και το παστιτσέτο, ένα γλυκό που φτιάχνεται από βανίλια, φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα κυδώνι.
Το νησί φημίζεται επίσης για τα λαδοπαξίμαδα και την νόστιμη παραδοσιακή του κουζίνα.
Επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας
Είναι η προστάτιδα πάντων των Κυθηρίων και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Η παράδοση λέει ότι ένας βοσκός είδε στον ύπνο του έναν άγγελο να του υποδεικνύει ένα σημείο στην περιοχή που είχε τα πρόβατα του και ξυπνώντας την επόμενη μέρα βρήκε σε μια μυρτιά την εικόνα της Παναγίας. Εκεί έχτισε το μοναστήρι. Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι το μαύρο χρώμα των προσώπων της Παναγίας και του Θείου Βρέφους και από ανεπιβεβαίωτες πηγές θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το κωδωνοστάσιο που ολοκληρώθηκε το 1888 από το Νικόλαο Φατσές συγκεντρώνει πολλά βλέμματα ενώ οι πλούσιοι, καταπράσινοι κήποι προσφέρουν δροσιά στους επισκέπτες. Το μοναστήρι διαθέτει πολλά κελιά που φιλοξενούν πιστούς ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέσα στο ναό μπορεί κανείς να δει τα τάματα των πιστών στην Παναγία και να θαυμάσει εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα που φυλάσσονται εκεί.
Οι Κυθήριοι, ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου πηγαίνουν στην εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας με τα πόδια, εκπληρώνοντας έτσι κάποιο τάμα τους προς την Παναγία . Στη διαδρομή αυτή συχνή στάση για ξεκούραση αποτελεί η πεζούλα στο χωριό Καλοκαιρινές, κάτω από την πινακίδα που υποδεικνύει ότι τα Μυρτίδια απέχουν 4 χιλιόμετρα. Το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Βλέποντας από ψηλά την εκκλησία με φόντο την θάλασσα, βλέπει κανείς δύο μακρόστενους σχηματισμούς από βράχια και ξέρες. Ο μύθος θέλει αυτά να είναι πλοία πειρατών οι οποίοι θέλησαν να κλέψουν την εικόνα της παναγίας και όταν πλησίασαν την στεριά , εκείνη τους πέτρωσε. Σήμερα, τα μαρμαρωμένα αυτά πλοία θυμίζουν την πίστη των ανθρώπων στην δύναμη της εικόνας.