Έθιμα που τιμούν την παράδοση, φέρνοντας μνήμες στους παλαιότερους και διδάσκοντας τους νεότερους, θα ανακαλύψετε στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού στην Χαλκιδική.
Επισκεφθείτε την γραφική κωμόπολη Αρναία, χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα και αφεθείτε στη μαγεία της φύσης που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας, μέσα σε μια κοιλάδα με καταπράσινα λιβάδια και τα δάση του βουνού Δρεβενίκος.
Απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και είναι ιδανικός προορισμός για τις μέρες του Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δυο επιτάφιοι, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου, περιφέρονται στα πλακόστρωτα καλντερίμια, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η πλατεία του Δημαρχείου πλημμυρίζει από πιστούς που μεταφέρουν το άγιο φως.
Η γιορτινή ατμόσφαιρα της Κυριακής του Πάσχα εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Αρναίας και στην κεντρική πλατεία στήνεται το Πασχαλινό Κιόσκι, απ’ όπου οι κάτοικοι μοιράζουν κόκκινα αυγά και τσουρέκια σε ντόπιους και επισκέπτες.
Έθιμα του Πάσχα
Για να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να συμμετάσχετε στα έθιμα των ημερών, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής. Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αναβίωση του εθίμου που ονομάζεται «Καντάρι». Πήρε το όνομα του από μια μεγάλη ζυγαριά (καντάρι) που κρεμούν οι κάτοικοι της πόλης στον αιωνόβιο πλάτανο της κεντρικής πλατείας. Με αυτήν ζυγίζουν κυρίως όσους έχουν πολλά κιλά και τα παλαιότερα χρόνια ήταν η απόδειξη για όσους ισχυρίζονταν ότι νήστεψαν τη Σαρακοστή.
Το έθιμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να το απολαύσει. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, όπου οι πιστοί χορεύουν τον χορό «κούτσμανους». Οι συμμετέχοντες φορούν παραδοσιακές στολές και ως καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί από την κεντρική πλατεία με κατεύθυνση την εκκλησία. Μετά την περιφορά των εικόνων, ξεκινά ο παραδοσιακός χορός. Στη συνέχεια πραγματοποιείται σκοποβολή με στόχο κόκκινα αυγά.
Την ίδια μέρα αναβιώνει και το έθιμο της «Σουσαρίτσας». Κρατώντας από ένα κόκκινο αυγό, όσοι διαγωνίζονται προσπαθούν να το κυλήσουν πάνω στο γρασίδι χωρίς να το σπάσουν. Νικητής είναι όποιος κυλήσει το αυγό του άσπαστο σε μεγαλύτερη απόσταση.
Πηγαίνοντας στην περιοχή «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό την τρίτη μέρα του Πάσχα, θα ζήσετε την αναπαράσταση ενός εθίμου με εθνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Η ιστορική του αφετηρία είναι στο 1821, όταν τετρακόσιοι κάτοικοι της Ιερισσού σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατακτητές.