Τοσκάνη - Αποστολή : Ελένη Νικολούλια
Ένα ταξίδι ζωής που τελικά δεν απέχει και τόσο απ’ το να πραγματοποιηθεί…
Το ταξίδι που πάντα έχεις κατά νου. Ο προορισμός που θέλεις τόσο να γευτείς. Το κρασί που λαχταράς όσο τίποτα να πιεις. Αυτά, και άλλα τόσα, είναι δίπλα σου κυριολεκτικά. Σκέφτεσαι Τοσκάνη και ο νους σου βάφεται στα πράσινα. Βλέπει λόφους και αμπέλια, διάσπαρτα δέντρα και τόσα σα χωριά. Σκέφτεσαι Τοσκάνη και θες να’ χεις ένα αυτοκίνητο να γυρνάς από’ δω κι από’ κει χωρίς βάση και χωρίς προορισμό και να σε νοιάζει μόνο να πιεις καλό κρασί.
Να φας καλό τυρί, να κοιμηθείς σε λουλουδάτα σεντόνια. Αυτά σκέφτεσαι όταν σου έρχεται η Τοσκάνη στο μυαλό και γι’ αυτό θέλεις τόσο να πας. Μα από την άλλη σκέφτεσαι και πού ξέρω που να πάω; Και ποιος μου λέει ότι το κρασί που θα πιω είναι καλό; Τι τυρί να ζητήσω; Σε ποιο χωριό να φάω; Να περπατήσω; Σε ποιο στενό να την πάρω στην άκρη και να την φιλήσω; Δεκάδες απορίες σου κατακλύζουν το μυαλό. Και ίσως τελικά γι’ αυτό να το αναβάλεις το ταξίδι σου εδώ.
Πήγα. Είδα. Έφαγα. Έμεινα. Ήπια. Βρήκα ακόμη και το στενό που θα’ θελα αν ήταν εκεί να τον άρπαζα να τον φιλήσω. Βίωσα μια απόλυτη “Τοσκανική” εμπειρία. Και ήταν τόσο απλό που αξίζει να ακολουθήσεις την περπατημένη μου. Προσγειώθηκα στη Ρώμη νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ο οδηγός περίμενε εκεί για να μας οδηγήσει στο Gaiole in Chianti. Στόχος του ταξιδιού ήταν να βιώσουμε αυτό που τόσο καιρό ονειρευόμασταν και που λίγο ως πολύ περιγράφεται απόλυτα απ’ όλα τα παραπάνω.
Η Τοσκάνη είναι μια τεράστια περιοχή μέσα στην οποία και σχεδόν στο κέντρο της περιλαμβάνονται η Φλωρεντία, το Αρέτζο και η Σιένα. Οι τρεις αυτές περιοχές, αποτελούν το Chianti ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η “πηγή”. Μια “πηγή” που αναβλύζει εξαιρετικό, κατακόκκινο κρασί από τα πιο ξακουστά του κόσμου. Μια “πηγή” καταγεγραμμένη επίσημα ως Chianti Classico.
Άφιξη στο Capannelle…
Σε λιγότερο από δυόμιση ώρες από το αεροδρόμιο της Ρώμης ήμασταν εκεί και συγκεκριμένα στο Wine Resort Capannelle στο χωριό Gaiole in Chianti. Το Capannelle αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόλογα κτήματα και οινοποιεία ολόκληρου του Chianti. Και αν ως έκταση φαντάζει μικρό, αξίζει να γνωρίζεις πως σκορπισμένα στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 380 οινοποιεία, μόλις 40 εκ των οποίων μπορούν να σου εξασφαλίσουν το άριστο αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Άρχισε να πρωτοφτιάχνει κρασί το 1972, όταν ο Raffaele Rosseti, πρώην επιχειρηματίας, αποφάσισε να αγοράσει μία φάρμα στην καρδιά του Chianti. Μια φάρμα που υψώνεται –ως και σήμερα- στην κορυφή του λόφου απ’ όπου μπορεί να “επιβλέπει” όλο το χωριό του Gaiole και περιβάλλεται από 11 εκτάρια παρθένας, καταπράσινης γης. Η μόνη διαφορά είναι πως πλέον η φάρμα έδωσε στη θέση της σε ένα οινοποιείο και ένα πανέμορφο wine resort.
Παραμένοντας ωστόσο για λίγο ακόμα στο παρελθόν, αξίζει να γνωρίζετε πως στο συγκεκριμένο κτήμα φτιάχτηκε το πρώτο Chardonnay το 1988, όταν μετά από πειραματισμούς και μελέτες των οινοποιών πήραν την απόφαση να φυτέψουν τη συγκεκριμένη ποικιλία στη θέση των μέχρι πρότινος υπάρχοντων ποικιλιών Trebbiano και Malvazia Bianca.
Η “επανάσταση” ήρθε την ίδια χρονιά, όχι όμως με το ως και σήμερα εξαιρετικό Chardonnay του κτήματος. Ήταν τόσο καλή η σοδιά, η χρονιά και το αποτέλεσμα εκείνου του πρώτου, λευκού κρασιού που ο Raffaele αμέσως ενθαρρύνθηκε τόσο που αποφάσισε να καινοτομήσει μπλεντάροντας τα κρασιά από Sangiovese που έβγαζε το Capannelle με το εξαιρετικό Merlot του κτήματος Aviognonesi. Αποτέλεσμα;
Το 50 & 50, το αριστούργημα του κτήματος, το κρασί που ως και σήμερα μπλεντάρεται από κρασιά δύο κτημάτων και που χρονιά παρά χρονιά οινοποιείται σε ένα από τα δύο οινοποιεία. Το 1997 ωστόσο μια ακόμη αλλαγή ήρθε στο Capannelle, με την άφιξη του James Sherwood, ο οποίος αγόρασε το κτήμα, το επέκτεινε, αγόρασε επιπλέον εκτάσεις, φύτεψε κι άλλα αμπέλια και τελικά το έφτασε στο 2012 να θεωρείται ένα από τα κορυφαία οινοποιεία ολόκληρου του Chianti, ένα σημείο που ξέρεις πως θα έρθεις για να πιεις εξαιρετικό κρασί, μα ταυτόχρονα και ένα οινοποιείο τόσο μικρό που βγάζει μόλις 80.000 φιάλες το χρόνο σε παραγωγή.
Το κελάρι επεκτάθηκε, το ίδιο και οι εγκαταστάσεις. Οι τεχνικές εξελίχθηκαν, το ίδιο και οι ιδέες. Στο κελάρι του Capannelle σήμερα θα βρεις ακόμη και ένα “Caveau”. Έναν χώρο-θησαυροφυλάκιο κρασιών με φιάλες ανεκτίμητης αξίας από σπουδαίες vintage χρονιές στον οποίο οι “υψηλοί” φίλοι, οι επιχειρήσεις και οι αλυσίδες των πιο γνωστών ξενοδοχείων φυλούν στις πιο άριστες των συνθηκών τα κρασιά τους. Και όλα αυτά στο υπόγειο.
Γιατί σαν κάνεις πως ανεβαίνεις πιο πάνω ένα άλλο όνειρο ξεκινά. Έχεις μόλις φτάσει στο χώρο του wine resort που λειτουργεί από το 2003. Αποτελείται μόλις από 7 δωμάτια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται εκτός του κεντρικού κτιρίου. Τα δωμάτια μπορούν να είναι είτε σουίτες, είτε δίκλινα και είναι όλα ντυμένα με βαριά έπιπλα αντίκες, με φλόραλ λεπτομέρειες στα υφάσματα και με τεράστια κρεβάτια και μπάνια. Βλέπουν το πράσινο από ψηλά όπως άλλωστε κάνει και όλο το wine resort.
Και στο τέλος, οι αυλές. Δύο, για να επιλέξεις ποια ταιριάζει με τη διάθεσή σου, δύο και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους που δε βαριέσαι ποτέ. Στη μία κάθεσαι σε αναπαυτικές πολυθρόνες ή ξαπλώνεις στις σεζλόνγκ πλάι στην πισίνα που κρέμεται κυριολεκτικά από το λόφο και βλέπεις όλο το χωριό που θέλεις μόλις 500 μέτρα περπάτημα για να το προσεγγίσεις. Στην άλλη, πατάς πράσινο και τα χέρια σου σκοντάφτουν πάνω σε λεβάντες και θυμάρια, δεντρολίβανα και ένα σωρό άλλα μυρωδικά.
Βλέπεις γύρω σου λόφους πολλούς, μια χαρακτηριστική εικόνα της Τοσκάνης, ενώ στη μέση υπάρχει ίσως το πιο όμορφο τραπέζι που θα έχεις αντικρύσει ποτέ. Βρίσκεται κάτω από ένα όμορφο αίθριο και είναι τόσο μεγάλο ώστε να φαντάζεσαι τον εαυτό σου εδώ με γέλια και παρέες και ταυτόχρονα τόσο μικρό ώστε να μπορείς να “δεις” το πιο ρομαντικό δείπνο που θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς. Και μιας και ανέφερα το δείπνο, το φαγητό στο Capannelle σαφώς και αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο.
Η κουζίνα του είναι μικρή και ανοιχτή και η κυρία Τζουλιάνα πάντα εδώ να ανοίγει φύλλα, να πασπαλίζει αλεύρια να κόβει ντομάτες για τα ραγού, να κάνει όλο το resort να μοσχοβολά όποια ώρα κι αν είσαι σε κάποιον από τους κεντρικούς του χώρους.
Μια μυρωδιά που είχες σίγουρα καιρό να αισθανθείς και που πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να σου θυμίζει εκείνα τα Κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς. Μπορείς μάλιστα να κάνεις και μαθήματα μαγειρικής και να μάθεις τα πάντα για την παραδοσιακή ιταλική μαγειρική.
Βόλτα στο Gaiole
Κι αν τελικά θέλεις να πας και μια βόλτα, είπαμε το Gaiole είναι κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σου. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός και στη μέση του φυσικά δεσπόζει ο Gallo Nero (μαύρος κόκκορας), ή αλλιώς το σήμα κατατεθέν των χωριών του Chianti. Εδώ θα βρεις την Τάνια στο Colori Del Chianti (Via Ricasoli 64) να ζωγραφίζει στο χέρι πιάτα και κεραμικά με την παραδοσιακή τεχνοτροπία. Θα τσιμπήσεις παραδοσιακούς μεζέδες στην τρατορία Lo Sfizio di bianchi (Via Ricasoli 44) και φυσικά θα αγοράσεις από όποιο μαγαζί με καπνό συναντήσεις στο δρόμο σου τα παραδοσιακά πουράκια Toscanello.
Όσο για το σπίτι, θα κάνεις μια τελευταία στάση στο La Cantinetta del Chianti (Via Ricasoli 33) και θα αγοράσεις χειροποίητα μακαρόνια, τυριά παλαιωμένα σε κρασί, τυρί πεκορίνο που άλλωστε αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της Τοσκάνης, και αλλαντικά κάθε λογής. Όσο για τα κρασιά σου, και πάλι από το Capannelle θα πρότεινα να τα προμηθευτείς.
Θα ζητήσεις Chardonnay αν σου αρέσει το λευκό, θα ζητήσεις ένα Solare με Sangiovese και Malvazia Nera, ένα 50&50 με Sangiovese και Merlot που άλλωστε αποτελεί το διαμάντι του οινοποιείου και φυσικά ένα Chianti Classico με 100% Sangiovese που θα σου επιτρέψει να πάρεις για τα καλά την Τοσκάνη μαζί σου. Α! Μην ξεχάσεις να ζητήσεις και ένα μπουκάλι από τη Grappa τους! Μεθυστική και αρωματική όπως και η ίδια σου η εμπειρία στο Chianti.
Περισσότερες πληροφορίες για το ξενοδοχείο με ένα κλικ εδώ
* Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλία του sommelier Γιώργου Λούκα και της Genius in Gastronomy για ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα στην Ιταλία.