Τι προβλέπει ο νόμος – Ποια τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των κατασκηνωτών
Το ελεύθερο κάμπινγκ είχε πάντα τους φανατικούς τους... Οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν – να πούμε την αλήθεια- και λόγω της οικονομικής στενότητας.
Οι κατασκηνωτές, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με το νόμο καθώς σε πολλές περιοχές, το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται ρητά.
Ας δούμε όμως τι ορίζει ο νόμος και ποια τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των κατασκηνωτών
Αρχικά, να τονίσουμε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται ρητά από το νόμο, εκτός από τις περιοχές που ορίζεται ότι επιτρέπεται η κατασκήνωση.
Ο προσδιορισμός των περιοχών που επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ ορίζεται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, έτσι, προτού επισκεφτείτε μια περιοχή ως campers, θα πρέπει να γνωρίζετε τι ισχύει εκεί.
Ο βασικός νόμος που ορίζει τις αρχές που διέπουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ο Ν. 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων».
Απαγορεύεται ρητά η εγκατάσταση σκηνής ή τροχόσπιτου σε:
αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες και γενικότερα κοινόχρηστους χώρους αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα.
Ο παραπάνω νόμος ορίζει ότι η αστυνομία μπορεί να συλλάβει τους ελεύθερους κατασκηνωτές αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου κάμπινγκ μπορεί να επιφέρει χρηματικό πρόστιμο αλλά ακόμη και φυλάκιση μέχρι έξι μήνες, με αναστολή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν κάποιος κατασκηνωτής συλληφθεί επειδή άναψε φωτιά ή ρυπαίνει δασική περιοχή ή περιοχή που προστατεύεται από το Natura 2000, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε χρόνια.
Ποια πρόστιμα προβλέπει ο νόμος:
Τα πρόστιμα για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου κάμπινγκ αγγίζει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ (Ν. 4055/2012 - ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012).
Τα δικαιώματα των κατασκηνωτών
Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 εδ. α του Συντάγματος, η σκηνή θεωρείται κατοικία και ως τέτοια καλύπτεται από το άσυλο. Επομένως, οι αστυνομικοί μπορούν να μπουν στη σκηνή μόνον με ένταλμα.
Η απαγόρευση της κατασκήνωσης ισχύει αποκλειστικά από την ανατολή ως τη δύση του Ηλίου, δηλαδή επιτρέπεται στη διάρκεια της νύχτας.
Νόμοι που σχετίζονται με το ελεύθερο κάμπινγκ
ΠΡΟΣΟΧΗ, η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ ορίζεται από το Σύνταγμα, επομένως οι παρακάτω νόμοι δεν υπερτερούν αυτού. Προστατεύουν ωστόσο τα δικαιώματα των campers σε περιοχές που επιτρέπουν οι τοπικές αρχές.
Το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων:
Βάσει νομολογίας, ΜΠρΑθ 10691/97 και των άρθρων 966-968 ΑΚ ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συναλλαγής ή να ανήκουν σε κάποιον. Μπορεί όμως ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει.
Το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, διαμονής και ανάπτυξης της προσωπικότητας:
Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρ.13) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (Ν.2462/97,Άρ.12/1), οποιοσδήποτε βρίσκεται νόμιμα στο έδαφος ενός κράτους έχει δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και ελεύθερης επιλογής κατοικίας.
Το διικαίωμα στην απόλαυση και προστασία της φύσης
Το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζει ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός.Η παραπάνω απόφαση δέχεται ότι η προστασία της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών που στηρίζεται στον ΑΚ 57, περιλαμβάνει όχι μόνο το δικαίωμα χρήσης στη στενή του έννοια αλλά και το δικαίωμα διάσωσης και απόλαυσης των περιβαλλοντικών αγαθών.
Το δικαίωμα στην οικονομική βιωσιμότητα, τόπων και ανθρώπων
Ο αποκλεισμός της δυνατότητας της ελεύθερης κατασκήνωσης συνιστά αποκλεισμό για τους μη διαθέτοντες τα οικονομικά μέσα που απαιτούνται για άλλου είδους διακοπές ή ακόμα και οργανωμένες κατασκηνώσεις, αν και υπάρχει εναλλακτική λύση. Έτσι, στην ουσία παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος που προβλέπει ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (Αρ.4/2).
Πολλή σημαντική υποχρέωση όλων μας πάντως είναι, όπου και αν πάμε, να προστατεύουμε τη φύση και να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό.