Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στο restaurant του ξενοδοχείου Theoxenia
Αφιερωμένη στις επιρροές που δέχθηκε η προαθωνική χερσόνησος από τη Μικρασία και τον Πόντο ήταν η τέταρτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του MountAthos Area KOUZINA 2016, η οποία εστίασε στην ανάδειξη πιάτων και μαγειρικών / ζαχαροπλαστικών τεχνικών, εμπνευσμένων από τη γαστρονομική κληρονομιά των πατρίδων της ανατολής.
Γεύσεις, αρώματα και μαγειρικές θύμισες πλημμύρισαν τους χώρους φιλοξενίας των δρώμενων, τα οποία ξεχώρισαν για την αυθεντικότητα, την ποιότητα και την εντυπωσιακά μεγάλη προσέλκυση κοινού και εθελοντών.
Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στο restaurant του ξενοδοχείου Theoxenia, όπου η εκδήλωση με τίτλο «από την Ήπειρο στην Καππαδοκία» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις : μέλη της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων σε συνεργασία με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης παρουσίασαν στο κοινό μοναδικές συνταγές και τρόπους μαγειρικής έκφρασης, οι οποίες προέβαλαν μία ολόκληρη γαστρονομική διαδρομή στο χρόνο, από το πιο δυτικό μέχρι το πιο ανατολικό ελληνικό στοιχείο.
Στη συνέχεια ο chef του ERGON Food, Λευτέρης Αθανασόπουλος, οργάνωσε εξαίρετο μάθημα μαγειρικής, το οποίο παραδόθηκε στο Aristoteles Holidays Resort & Spa, με στόχο να αναδείξει την επιρροή της περιοχής από τη γαστρονομική παράδοση των Μικρασιατών. Ο δε καταξιωμένος bar tender Γιώργος Μακρόπουλος παρουσίασε το signature KOUZINA cocktail, φτιαγμένο από μουντοβίνα και ντόπιες σπιτικές μαρμελάδες. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο kitchen & beach bar Costa –Costa των Νέων Ρόδων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν το δροσερό ποτό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλοκαιρινής περιόδου.
Η γιορτή συνεχίσθηκε στην Αμμουλιανή. O chef του εναλλακτικού restaurant The Roost Μιχάλης Χαραλαμπίδης προετοίμασε μενού 10 ιδιαίτερων πιάτων, μέσα από το οποίο παρουσίασε ολόκληρη τη γαστρονομική ιστορία της Σμύρνης, της Γαλημής και της Προικόνησσου, όπως αυτή εξελίσσεται σήμερα στο αμμουδερό νησί. Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου εξάλλου παρέδωσαν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής ενώ η Γιώτα Τσακνή τουfish restaurant Μεγάλη Άμμος συνδύασε τα ψαρικά με τα λαχανικά, δημιουργώντας αξεπέραστες γευστικές δημιουργίες.
Κατά τη διάρκεια της 4ης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ 7 Έλληνες, 5 Βέλγοι και 2 Γάλλοι εκπρόσωποι Τύπου έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες του KOUZINA, ακολουθώντας βιωματικά προγράμματα περιηγήσεων, προκειμένου όχι απλά να καταγράψουν τις δυνατότητες του προορισμού αλλά και να αποκτήσουν την εμπειρία, ζώντας την καθημερινότητα των ντόπιων σα να ήταν κομμάτι τους.
Άλλες τρεις (3) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με ευρωπαίους και Έλληνες chef αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Mount Athos Area Kouzina 2016 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.