Η Σαπωνοποιία Πατούνη, με ιστορία άνω των 150 χρόνων, εξακολουθεί να παράγει χειροποίητο σαπούνι με παραδοσιακές μεθόδους, χρησιμοποιώντας τοπικά παραγόμενα προϊόντα ελιάς. Πρόκειται για το μοναδικό παραδοσιακό σαπωνοποιείο που διατηρείται ζωντανό στην Ελλάδα, κι ένα από τα ελάχιστα του κόσμου.
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα (του ρεπορτάζ) μου πολύ πριν φτάσω στο νησί. Ένας καλός Κερκυραίος φίλος, που γνωρίζει την αγάπη μου για οτιδήποτε τιμά και διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση στο χρόνο, με ενημέρωσε πως στην Πόλη θα βρω ένα από τα ιστορικότερα σαπωνοποιεία της Ελλάδας, το μοναδικό μάλιστα που συνεχίζει ακόμα τη λειτουργία του στην Κέρκυρα. Κάπως έτσι βρέθηκα στην Πλατεία Θεοτόκη να αναζητώ το κτήριο που φιλοξενεί το σαπωνοποιείο και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ακόμη κι αν δεν είχα την ακριβή οδό του, οι μυρωδιές θα με οδηγούσαν την πόρτα του. Κι όχι δεν ήταν τα αρώματα που έχουμε συνηθίσει από τα σαπούνια μαζικού εμπορίου, αλλά μια μυρωδιά αγνή με έντονο το στοιχείο της ελιάς. Εκεί με περιμένει ο συνεχιστής της ιστορίας που γράφεται σε αυτό το χώρο, Απόστολος Πατούνης. Κάνοντας τις πρώτες συστάσεις μαθαίνω πως γεννήθηκε στην Κέρκυρα πριν 56 χρόνια, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Λονδίνο, όπου κι εργάστηκε αλλά τελικά τον κέρδισε το σαπούνι.
Από την πόρτα κιόλας, αυθόρμητα αντιλαμβάνεται κανείς πως θα μπει σε χώρο με «μνήμες». Στην είσοδο δεξιά είναι το γραφείο, ενώ αριστερά βρίσκεται το σημερινό πωλητήριο. «Αγοράζει ο κόσμος παραδοσιακό σαπούνι;» ρωτάω τον Απόστολο παρατηρώντας την ποικιλία προϊόντων και τις τιμές, «Πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι», μου απαντάει «υπάρχει κόσμος με δερματοπάθειες ή αλλεργίες για παράδειγμα που αγοράζει μόνο από εδώ σαπούνι, κυρίες που το αγαπούν για την αγνή του βάση και την υφή, πολλοί γιατροί επίσης μου στέλνουν πελατεία τους, μην σου πω για τους τουρίστες που μας αναζητούν μανιωδώς και εκτιμούν πολύ το προϊόν».
Περνώντας στα ενδότερα, μυείσαι στον κόσμο του σαπουνιού. Κάπου εδώ όμως είναι απαραίτητο να κάνουμε μια εισαγωγή. Η ιστορία του σαπωνοποιείου Πατούνη μας γυρνά στις αρχές του 19ου αιώνα όταν οι, Μπαζάκης και Πατούνης, δύο οικογένειες από τους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, εμπορεύονταν μάλλινες κάπες στη Γαλλία για τον εφοδιασμό του στρατού του Ναπολέοντα ΙΙΙ.