Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην Αράχωβα


Ένα από τα σημαντικότερα ατού της Αράχωβας –εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την κοντινή απόσταση από την Αθήνα– είναι το γεγονός ότι εδώ θα φας ποιοτικά. Με μια παράδοση στην τοπική κουζίνα και πιάτα που φέρουν την υπογραφή της, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου αφήσει την καλύτερη γευστική εμπειρία. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν και επιλογές που τιμούν και αναδεικνύουν την μοντέρνα κουζίνα. Παραδοσιακές ταβέρνες, λοιπόν, και εκλεπτυσμένα εστιατόρια συνθέτουν το γαστρονομικό χάρτη του δημοφιλέστερου, χειμερινού προορισμού της χώρας καλύπτοντας τα γούστα και τα βαλάντια του κάθε επισκέπτη. Πάρε μια ιδέα από τα αγαπημένα μας γευστικά στέκια στο γραφικό χωριό και αποφάσισε ποια θα γίνουν και τα δικά σου!

Δασαργύρης

Οδηγός Αράχωβα

Η παλαιότερη ταβέρνα στην Αράχωβα εντοπίζεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, λίγο μετά το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου (με κατεύθυνση προς Δελφούς), και ονομάζεται Δασαργύρης. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας, στα ηνία της οποίας σήμερα βρίσκεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών. Τα ηνία της κουζίνας κρατούν οι γονείς των σημερινών ιδιοκτητών Γιάννη και Μαρίας, κυρία Ρούλα και κύριος Παναγιώτης, οι οποίοι ετοιμάζουν παραδοσιακές σπιτικές προτάσεις που κάνουν θραύση, κατατάσσοντας την ταβέρνα στις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών της Αράχωβας. Μην χάσεις το περίφημο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από σούβλες, αλλά και μαγειρευτά, όπως στιφάδο, χειροποίητες πίτες κ.ά.

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-00.00

Από €11/άτομο

Αράχωβα, τηλ. 22670 31291, 6932 713751

Ταβέρνα Καπλάνης

Η Ταβέρνα Καπλάνης στην πλατεία Τροπαίου (παλιότερα γνωστή και ως Πλατάνια) είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αράχωβας καθώς μετρά 30 χρόνια λειτουργίας. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του χειμερινού θέρετρου, εξαιτίας των γευστικών δημιουργιών της κυρίας Στέλλας που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Από τις προτάσεις της, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ζεστές σούπες, το αρνάκι φρικασέ, ο κόκορας κρασάτος, οι γαρδούμπες, η χορτόπιτα με το πλαστό φύλλο και τα σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά, ολόφρεσκα κρεατικά της ώρας. Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια, γι' αυτό μην διστάσεις να παραγγείλεις το κρασί παραγωγής τους.

Info

Καθημερινά: 12.00-00.00

Από €12/άτομο (με ποτήρι κρασί)

Πλατεία Τροπαίου, Αράχωβα, τηλ. 22670 31891

Καλύβα

Από τις πρώτες ταβέρνες που λειτούργησαν στο Λιβάδι (4 χλμ. από την Αράχωβα), η Καλύβα αποτελεί all time classic επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Στην κουζίνα η κυρία Έφη (σύζυγος του ιδιοκτήτη κυρίου Ηλία) ετοιμάζει γευστικά πιάτα με μεράκι και αγάπη, παρασκευασμένα από φρέσκες και επιλεγμένες ντόπιες πρώτες ύλες. Το φημισμένο κυνήγι (αγριογούρουνο ή ζαρκάδι της περιοχής) είναι μία από τις επιλογές που προτείνουμε. Ακόμη, τραγανά παϊδάκια, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά πιάτα παρελαύνουν από το τραπέζι. Ο χώρος, άκρως παραδοσιακός κι αυτός, είναι διαμορφωμένος σε τρεις διαφορετικές αίθουσες με τζάκι. Συνόδευσε το γεύμα με τοπικό ροζέ κρασί και μην ξεχάσεις να απολαύσεις καρυδόπιτα ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Info

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 12.00-00.00 (Οκτώβριος-Μάιος)

Από €15/άτομο (με ποτήρι κρασί)

Λιβάδι, Αράχωβα, τηλ. 22670 31222

Το Καλντερίμι

Είναι το κρυμμένο μυστικό της Αράχωβας. Θα βρεις την παραδοσιακή ταβέρνα Το Καλντερίμι μόλις κατηφορίσεις τα σκαλάκια που θα δείς στον κεντρικό δρόμο, στο αριστερό σου χέρι (με κατεύθυνση προς Δελφούς), κάτω από το κτήριο του ΟΤΕ. Η κυρία Καίτη στην κουζίνα μαγειρεύει πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες. Οι σπιτικές γεύσεις κυριαρχούν σε όποιο πιάτο του καταλόγου κι αν επιλέξεις. Ανάμεσά τους, ωστόσο, ξεχωρίζουν το αρνάκι φρικασέ ή με δαμάσκηνα, το στιφάδο και η μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (δοκίμασε την ψητή μελιτζάνα). Από τις επιλογές που βασίζονται σε τοπικά υλικά, προτείνουμε τον ντόπιο κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και τη φορμαέλα ψητή στη σχάρα. Ολοκλήρωσε το γεύμα σου με κάποιο από τα σπιτικά γλυκά, που εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση.

Info

Από €15/άτομο (με ποτήρι κρασί)

Αράχωβα, τηλ. 22670 31418

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο greekguide.