Αποστολή στην Ελβετία: Χρύσα Γκόγκα
Δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος από το τελευταίο μου ταξίδι στην Ελβετία και ήδη νοσταλγούσα τις μαγευτικές διαδρομές με το τρένο, τις πανέμορφες λίμνες, που δεσπόζουν σε κάθε της καντόνι και τις φιλόξενες πόλεις της, που μοιάζουν να βγήκαν από σελίδες παραμυθιού.
Τις αναμνήσεις μου διέκοψε ο ήχος του τηλεφώνου και μια νέα πρόταση για εξερεύνηση στην υπέροχη αυτή χώρα δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες από την πρώτη μου γνωριμία με αυτήν.
Αυτή τη φορά οι προορισμοί και οι νέες ταξιδιωτικές μας εμπειρίες έμελλε να μας μυήσουν σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ελβετικής οικονομίας, την ωρολογοποιία, αλλά και σε ένα από τα “γλυκά” κομμάτια της ζωής μας, τις ελβετικές σοκολάτες!
Μια γεύση από Βέρνη
“Είναι η ομορφότερη πόλη που έχω δει ποτέ” έγραφε ο Johann Wolfgang von Goethe σε ένα γράμμα στην φίλη του Charlotte von Stein, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, το 1779.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, αφού ακόμα και σήμερα η πόλη υποδέχεται τους επισκέπτες της με μια απαράμιλλη γοητεία, αποτελώντας αναμφισβήτητα προορισμό από μόνη της. Φτάνοντας αρχικά στη Ζυρίχη πήραμε το τρένο για Βέρνη.
Έχοντας στα χέρια μας το Swiss Pass, είχαμε την δυνατότητα να αλλάξουμε όσα τρένα χρειάζονταν για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, που ήταν η πόλη La Chaux de Fonds. Η πρώτη μας μέρα, όμως, έκρυβε πολλές ακόμα εκπλήξεις κι εμείς δεν είχαμε παρά να τις ανακαλύψουμε.
Η πόλη της Βέρνης βρίσκεται στην κεντρική Ελβετία και την διατρέχει ο ποταμός Άαρ, παραπόταμος του Ρήνου. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα της από μια αρκούδα, που κατοικούσε στην περιοχή, την οποία και σκότωσε ο Δούκας Μπέρτολντ ο 5ος των Zähringen για να ιδρύσει το 1191 την πόλη.
Ξεκινώντας την βόλτα μας στην πόλη, ο δρόμος από το σιδηροδρομικό σταθμό μας οδήγησε στο περίφημο ιστορικό της κέντρο, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η μοναδική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, καθώς διασχίζουμε τον κεντρικό πεζόδρομο.
Δεξιά και αριστερά μας υψώνονται παραδοσιακά κτίρια, προσεγμένα ως και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, με τα παράθυρά τους γεμάτα από λουλούδια να συνθέτουν ένα μαγευτικό, μεσαιωνικό σκηνικό.
Στο δρόμο μας ανάμεσα στα τραμ, που περνούν κάτω από καμάρες συναντούμε κάθε τόσο συντριβάνια, με νερό από τις πολυάριθμες πηγές της πόλης. Το πάνω μέρος τους διακοσμούν ήρωες και παραστάσεις από ιστορικά γεγονότα του ένδοξου παρελθόντος της Βέρνης.
Στο κέντρο σχεδόν της πόλης δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το περίτεχνο αστρονομικό ρολόι του 13ου αιώνα, με τις μορφές που κινούνται στην αλλαγή της ώρας κατασκευάστηκε το 1530 και χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο ρολόι της πόλης.
Ένα από τα σημεία που μας μάγεψαν ήταν το κομμάτι της πόλης, που είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού. Πανέμορφα σπίτια, γέφυρες, πύργοι και η μοναδική γραφικότητα, που προσδίδει σε ένα τοπίο το υγρό στοιχείο.
Εκεί βρήκαμε και το πάρκο με τις Αρκούδες, ένας παράδεισος για παιδιά και μεγάλους, που έχουν την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής τα χαριτωμένα (από απόσταση!) ζώα.
Στον δρόμο της επιστροφής προς το τρένο είδαμε και τον καθεδρικό ναό της πόλης (Münster) ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού και ο ψηλότερος ναός της χώρας.
Αξίζει ακόμα να δείτε το σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το επιβλητικό κοινοβούλιο, την πλατεία των Μουσείων, αλλά και τα φιλόξενα πάρκα της πόλης, που τις καλές μέρες κατακλύζονται από τους κατοίκους, που παίρνουν το μεσημεριανό τους φαγητό, απολαμβάνοντας την μοναδική θέα του ποταμού.
Μπορεί ο χρόνος μας στην Βέρνη να ήταν λιγοστός, ωστόσο η πόλη κέρδισε ένα κομμάτι της καρδιάς μας!
Εργαστήριο σοκολάτας!
Επόμενη στάση μας η γραφική πόλη Neuchâtel, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Neuchâtel. Εδώ μας υποδέχθηκε η Catherine Margueron, ιδρυτής του Choco Emotions.
Η ίδια θέλοντας να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία ιστορία της περίφημης σοκολατοβιομηχανίας Suchard, η οποία ξεκίνησε στην πόλη, έχει δημιουργήσει έναν ζεστό χώρο, δίπλα στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου.
Ανάμεσα σε παλιές αφίσες και δείγματα από σοκολάτες, η Catherine μας μίλησε για την ιστορία της Suchard, αλλά και για τον τρόπο παραγωγής κάθε είδους σοκολάτας. Μας έδειξε τον καρπό του κακαόδεντρου, κάναμε γευσιγνωσία και το πιο όμορφο από όλα...φτιάξαμε τα δικά μας σοκολατένια γλυφιτζούρια!
Ο χώρος είναι ιδανικός για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας, ενώ διοργανώνονται και ξεναγήσεις στους χώρους του εργοστασίου.
La Chaux – de – Fonds: Η “βασίλισσα” της ωρολογοποιίας
Λίγα λεπτά αργότερα το τρένο μας έφτασε στην πόλη, που θα μας φιλοξενούσε τις δυο επόμενες βραδιές, στη Chaux – de – Fonds. Ένα δροσερό αεράκι μας υποδέχθηκε στον σταθμό της πόλης, υπενθυμίζοντας μας ότι βρισκόμαστε στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από τα σύνορα με τη Γαλλία.
Μετά την Γενεύη και τη Λωζάνη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, που είναι χτισμένη στην Romandie, το γαλλόφωνο τμήμα της χώρας. Η Chaux-de-Fonds είναι διάσημη, καθώς εδώ ξεκίνησε η ωρολογοποιία, κατακτώντας στη συνέχεια όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, η πόλη, καθώς και η διπλανή της Le Locle έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO για την εξαιρετική παγκόσμια αξία τους στον τομέα αυτό, ενώ η Chaux-de-Fonds ξεχωρίζει και για το μοναδικό αστικό τοπίο της, που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2009.
Το σχέδιο της πόλης, μοιάζει με σκακιέρα και δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Όλα τα κτίρια έχουν προσανατολισμό στην ανατολή, κερδίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φως, που ήταν καίριας σημασίας για την κατασκευή των ρολογιών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη βιομηχανία των ρολογιών, τον οίκο Girard-Perregaux, με ιστορία που ξεκινά το 1791, όταν ο Jean-François Bautte δημιούργησε τα πρώτα του ρολόγια με μηχανισμό.
Μια ξενάγηση διάρκειας δύο και κάτι ωρών στους χώρους του εργοστασίου, το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, που έχει διατηρήσει την εντυπωσιακή, παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, ήταν αρκετή για να μας μυήσει στα μυστικά της κατασκευής ενός ρολογιού.
Η άκρως πολύπλοκη διαδικασία απαιτεί ακρίβεια, λεπτούς χειρισμούς και πολλή μεγάλη υπομονή, αφού τα περισσότερα κομμάτια, που αποτελούν τον μηχανισμό του ρολογιού είναι τόσο μικροσκοπικά, ώστε χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για την συναρμολόγηση τους.
Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία, που μάθαμε είναι:
- Η Chaux-de-Fonds παρήγαγε το 1900 τα μισά ρολόγια του κόσμου, δηλαδή 2 εκατομμύρια συνολικά.
- Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης αυξήθηκε από 12.000 σε 40.000, από το 1850 ως το 1900, λόγω της ανάπτυξης της ωρολογοποιίας.
- Το 3% των ρολογιών της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Ελβετία, το οποίο όμως αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αξίας.
- Τα ρολόγια του Girard-Perregaux χρειάζονται από 3 εβδομάδες έως 9 μήνες για να κατασκευαστούν, αφού τα πολύπλοκα ρολόγια αποτελούνται από 440 έως700 κομμάτια.
- Χρειάζονται 4 χρόνια για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού.
Ο επισκέπτης της πόλης, όμως, δεν πρέπει να χάσει το Μουσείο Ωρολογοποιίας, έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος μας διηγήθηκε την ιστορία των ρολογιών μέσα από περίπου 6.000 μοναδικά ρολόγια!
Θαυμάσαμε από κοντά μια συλλογή από 1.329 ξυπνητήρια, μάθαμε ότι το πρώτο ρολόι φτιάχτηκε τον 12ο αιώνα στο Λονδίνο και ότι τα πρώτα ρολόγια χεριού φτιάχτηκαν για τις γυναίκες το 1850, ενώ στην αρχή τα ρολόγια τσέπης ήταν μόνο ανδρικό προνόμιο.
Από την παραμονή μας στην πόλη δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα ξεχωριστό εργαστήριο, κατά τη διάρκεια του οποίου φτιάξαμε από την αρχή ένα ρολόι!
Μια βόλτα στην όμορφη Biel
Κι όπως πάντα, τα ωραία πράγματα περνούν γρήγορα, έτσι γρήγορα έφτασε και η τελευταία μας μέρα στην Ελβετία.
Το τρένο μας έτοιμο για αναχώρηση και προορισμός μας η όμορφη πόλη Biel, μια πόλη με πολλά πρόσωπα, αφού συνδυάζει το σύχρονο κομμάτι της με τα πολυώροφα κτίρια κοντά στη λίμνη, αλλά και την γοητευτική παλιά πόλη της.
Η γλυκύτατη ξεναγός μας, Christa Schwab, μας έδωσε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο παλιό, παραμυθένιο κομμάτι της πόλης, με τα χρωματιστά κτίρια, τον εντυπωσιακό γοτθικό ναό του 15ου αιώνα, τα συντριβάνια και τα πλακόστρωτα δρομάκια της.
Η πόλη του Biel θεωρείται η μητρόπολη του ρολογιού και εδώ θα βρείτε τα εργοστάσια μερικών από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου, όπως Swatch, Rolex, Omega, Tissot, Movado και Mikron.
Η επίσκεψη μας στο Μουσείο της Omega μας επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη, αφού είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Έλληνα διευθυντή του, Πέτρο Πρωτόπαπα, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο πρώτο μουσείο αφιερωμένο σε ένα και μόνο brand.
Η μοναδική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει 450 κομμάτια από όλες τις συλλογές της Omega, που πήρε το τελικό της όνομα το 1903, μετά τη κατασκευή ενός μηχανισμού, που θεωρήθηκε τέλειος και άρα ήταν το τέλος όλων, το Ωμέγα!
Είδαμε το πρώτο ρολόι που ταξίδεψε στο φεγγάρι, ρολόγια διάσημων ανδρών, όπως ο Κένεντι, αλλά και τα ρολόγια που χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ταξίδι μας έφτανε σιγά – σιγά στο τέλος του...αποχαιρετήσαμε τη Biel και μετά από μια ολιγόλεπτη στάση στην μαγευτική Γενεύη πήραμε το δρόμο της επιστροφής, με την ευχή να επιστράψουμε σύντομα σε αυτή την γεμάτη όμορφα μυστικά χώρα.
Η εμπειρία SWISS
Το ταξίδι με τη SWISS, τον διεθνή αερομεταφορέα της Ελβετίας ήταν για ακόμα μια φορά απολαυστικό, αφού η εταιρεία ανταποκρινόμενη στην παράδοση, είναι αφοσιωμένη στο να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Ως μέλος του Ομίλου Lufthansa και της Star Alliance η SWISS παραμένει πιστή στην αποστολή της, να παρέχει ποιοτικές αεροπορικές υπηρεσίες, που συνδέουν την Ελβετία με την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εξυπηρετεί τα υπερατλαντικά ταξίδια με πολύ καλές συνδέσεις.
Με εισιτήρια που ξεκινούν από 99 ευρώ, από Αθήνα για Ζυρίχη δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελβετίας.
Απολαύσαμε τα μοναδικά προνόμια της βραβευμένης στα World Travel Awards, Βusiness class. Ξεχωριστό check – in, priority line στις αποσκευές και πρόσβαση στο Lounge της Lufthansa, για ένα χορταστικό πρωινό και η μέρα μας ξεκίνησε με τον πιο ιδανικό τρόπο.
Όσο για την εμπειρία μας κατά τη διάρκεια της πτήσης, περιελάμβανε ενημέρωση από τον εγχώριο και διεθνή τύπο, μαξιλαράκι και κουβερτούλα για όσους επέλεξαν έναν χαλαρωτικό ύπνο και φυσικά ένα απολαυστικό πρωινό.
Το φίλοξενο προσωπικό καμπίνας μας πρόσφερε ομελέτα με βραστά λαχανικά και γαλοπούλα, δροσερό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και φρεσκοψημένα αρτοποιήματα με βούτυρο και μαρμελάδα, ενώ δεν έλειπε και μια επιλογή από τα περίφημα ελβετικά τυριά.
Έχοντας εξασφαλισμένη την έγκαιρη απόκτηση των αποσκευών μας στη Ζυρίχη, δεν χάσαμε καιρό και κατευθυνθήκαμε στο Arrival Lounge της SWISS για λίγες στιγμές χαλάρωσης πριν το ταξίδι μας.
Στον φιλόξενο χώρο με τις μεγάλες δερμάτινες πολυθρόνες, τους χώρους ξεκούρασης, που αποτελούνται από άνετα υπνοδωμάτια και πλήρως εξοπλισμένα με ντους και όλα τα απαραίτητα, μπάνια, αλλά και χώρους εργασίας δοκιμάσαμε για ακόμα μια φορά τις νοστιμιές του πρωινού μπουφέ και συνδεθήκαμε στο διαδίκτυο με βοήθεια του δωρεάν WiFi.
Το ίδιο άνετο ήταν και το ταξίδι της επιστροφής μας, που μας επεφύλασσε μια ακόμα ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία, με ένα πλούσιο δείπνο, με επιλογές από γεμιστά ραβιόλι με κολυκύθα και λαχανικά, roast beef, κοτόπουλο, αλλά και επιλογές veggie menu.
Το ίδιο προσεγμένο είναι και το φαγητό στην οικονομική θέση, αφού σύμφωνα με την προσέγγιση της SWISS, όλα τα προϊόντα εστίασης προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς σε καθημερινή βάση.
Κατά τη διάρκεια των πτήσεων προσφέρονται, ανάλογα με την διάρκεια, ζεστές πίτες (Κις Λορέν), φρέσκα αρτοσκευάσματα, φρέσκες σαλάτες και δελεαστικά γλυκά. Έτσι όλοι έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ποιοτικά Ελβετικά προϊόντα.