Εντυπωσιακές εκκλησίες δεσπόζουν σε περίοπτη θέση πάνω από γραφικούς νησιώτικους οικισμούς, ενώ άλλες ατενίζουν το βαθύ μπλε της θάλασσας και στέκουν μεγαλόπρεπες σε σημεία με θέα που κόβει την ανάσα.
Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο ξεχωριστές εκκλησίες, αφιερωμένες στην Παναγία, σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και γιορτάστε την λαμπρή γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με νησιώτικο αέρα!
Παναγιά η Καστρινή στη Τζιά
Η όμορφη αυτή εκκλησία δεσπόζει σε έναν απότομο βράχο πάνω από το Αιγαίο, 12,5 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Χώρας. Στο παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται προς τιμήν της όλο το νησί γιορτάζει με ζωντανή νησιώτικη μουσική, ενώ οι νοικοκυρές σερβίρουν το παραδοσιακό πατατάτο, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού.
Παναγιά της Πανοχωριανής στην Αμοργό
Στην Αμοργό, κοντά στο χωριό Λαγκάδα, βρίσκεται η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Πανοχωριανής. Οι πιστοί ανεβαίνουν εκεί με γαϊδουράκια και απολαμβάνουν ντόπιες λιχουδιές, όπως κοκκινιστό με πατάτες (πατατάτο) και σούπα από ντόπια κρέατα (ξιδάτο), μεγειρεμένα από τις νοικοκυρές του νησιού με κρέας που προσφέρουν κάθε χρόνο οι βοσκοί της περιοχής.
Μετά τη λειτουργία το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, όπου η μουσική και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Παναγία της Κάσου
Πεντανόστιμοι μεζέδες συνοδεύουν και το γλέντι στην Παναγιά της Κάσου, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Εκεί θα δοκιμάσετε κασιώτικα ντολμαδάκια με πιλάφι και θα χορέψετε υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου.
Παναγιά στη Σέριφο
Τρεις ολόκληρες ημέρες διαρκεί το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο. Σύμφωνα με τι έθιμο, το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από την ελιά της εκκλησίας, θα παντρευτεί μέσα στον ίδιο χρόνο. Σήμερα έχει σχεδόν καταργηθεί, αλλά το γλέντι με τα παραδοσιακά τραγούδια διατηρείται με την ίδια ένταση όλα αυτά τα χρόνια.
Παναγιά η Σπηλιανή στη Νίσυρο
Σε ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου, τη Νίσυρο, τα έθιμα, όπως το Νιάμερο της Παναγίας τηρούνται εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Η Παναγιά η Σπηλιανή γιορτάζεται για εννέα μέρες, με τις Εννιαμερίτισσες γυναίκες μένουν στο μοναστήρι όλο αυτό το διάστημα.
Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου φτιάχνουν τα κόλλυβα της Παναγίας και αμέσως μετά τη λειτυργία οι ιερείς μεταφέρουν την εικόνα στο χωριό. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια, τον χορό της «κούπας» και άφθονο κρασί.
Η εκκλησία της Κοιμήσεως στη Φολέγανδρο
Στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, θα καθίσετε στο ένα και μοναδικό τραπέζι, που στήνεται για ντόπιους και επισκέπτες και θα γιορτάσετε όλοι μαζί την εκκλησία - έμβλημα του νησιού.
Παναγία η Θαλασσινή στην Άνδρο
Στην όμορφη Άνδρο, στην Παναγιά τη Θαλασσινή, που βρίσκεται σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα, τα βιολιά δεν σταματούν να παίζουν παρά μόνο όταν ο ήλιος ανατείλει και οι ντόπιοι κερνούν "φρουτάλια", την παραδοσιακή ομελέτα και σουμάδα.
Παναγιά η Κανάλα και Παναγιά του Νίκους στην Κύθνο
Στην Κύθνο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Νίκους στη Χώρα καταφθάνουν περπατώντας οι πιστοί από όλο το νησί. Στο πανηγύρι προσφέρονται ντομάτες γεμιστές και κρέας ψητό και το γλέντι κρατά για ώρες.
Την ίδια μέρα γιορτάζει και η προστάτιδα του νησιού, η Παναγιά η Κανάλα, προς τιμήν της οποίας διοργανώνονται λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις.
Παναγιά η Ευαγγελίστρια στην Τήνο
Το νησί της Παναγιας, η πανέμορφη Τήνος συγκεντρώνει όλο το χρόνο πλήθος πιστών, που φτάνουν έστω και για μια μέρα για να προσκυνήσουν στον μεγαλόπρεπο ναό της Παναγίας. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταφθάνουν στη Τήνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία.
Ανήμερα γίνεται Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Μεγαλόχαρης, κατά την διάρκεια της οποίας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του Ναυτικού και οι άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ρίχνουν στεφάνια, έξω από το λιμάνι, στο σημείο που τορπιλίστηκε το " Ελλη" στις 15 Αυγούστου 1940. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση.
Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο
Ο παλαιοχρηστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, δεσπόζει στην Παροικιά της Πάρου και θεωρείται, όχι άδικα, μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του Αίγαιου, αλλά και ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς της χριστιανοσύνης.
Ο ναός, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, προσελκύει πλήθος πιστών από όλη τη Χώρα, που συμμετέχουν με κατάνυξη στις εορταστικές εκδηλώσεις. Μετά την περιφορά του επιταφίου, ντόπιοι και επισκέπτες γιορτάζουν στο μεγάλο πανηγύρι, με παριανό κρασί και εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.