Τριήμερο στις Σπέτσες με ανοιχτά πανιά!

Μια ακόμα εντυπωσιακή αθλητική διοργάνωση θα πλημμυρίσει με ναυτικό χρώμα το πανέμορφο νησί των Σπετσών, που θα φιλοξενήσει από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου το 4ο Spetses Classic Yacht Race!

Μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις το 2011, το 2012 και το 2013, ανοίγει η αυλαία και για την 4η διοργάνωση, με Διοργανωτή Αγώνα το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και Διοργανωτή Φιλοξενίας το διεθνώς βραβευμένο “Poseidonion Grand Hotel”.

Web Media Sponsor είναι το news.gr

Η μεγάλη επιτυχία του περσινού αγώνα εκτός από τις πολυάριθμες συμμετοχές, σφραγίστηκε και με τη συμμετοχή των Χρυσών Ολυμπιονικών στην Ιστιοπλοΐα (Ρώμη 1960), οι οποίοι έτρεξαν με ένα ελληνικό σκάφος, που έχει κατασκευαστεί στα παραδοσιακά καρνάγια της Κοιλάδας.

Κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών, οι θεατές απολάμβαναν τη ζωντανή αναμετάδοση από το Μάνο Ρούδα, ενώ παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να “γνωρίσουν” τα σκάφη μέσα από τις σελίδες του συλλεκτικού βιβλίου που παρείχε η Οργανωτική Επιτροπή με την ιστορία και πληροφορίες για το κάθε συμμετέχον σκάφος.

Τα σκάφη που θα συμμετέχουν στον SCYR 2014, είναι και φέτος χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες: Κλασικά σκάφη με τρεις υποκατηγορίες ανάλογα με το έτος ναυπήγησης: Vintage (μέχρι το 1947), Classic (1948- 1975), Spirit of Tradition (1976 και μετά), Παραδοσιακά Καΐκια, Λατίνια και για πρώτη φορά σκάφη κατηγορίας Dragon.

Ο Νώντας Λαμπαδάριος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR, και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Ν.Ο.Ε. διοργανώνει στις Σπέτσες τον αγώνα SCYR με την πεποίθηση ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, την οποία εγγυάται η πολύχρονη πείρα και το ανθρώπινο δυναμικό του Ν.Ο.Ε. Το SCYR έχει πλέον γίνει διεθνής θεσμός και έχει καθιερωθεί ως έναν από τους δημοφιλέστερους αγώνες κλασσικών σκαφών της Μεσογείου”.

Ο μεγάλος συναγωνισμός ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα βραβευτεί από το CHIVAS REGAL, που είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης και θα απονείμει και φέτος, το βραβείο “Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2014” επιβραβεύοντας το πλήρωμα που θα επιδείξει υψηλή δεξιοτεχνία και ομαδικότητα κατά τη διάρκεια των αγώνων.

To Spetses Classic Yacht Race 2014 τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Αρωγοί του αγώνα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών και το Μουσείο Μπουμπουλίνας.

Μια βόλτα στις Σπέτσες

Γραφικά σοκάκια, λουλουδιασμένοι κήποι γεμάτοι γιασεμιά και βουκαμβίλιες και ένας νησιώτικος αέρας να σε τυλίγει σε κάθε βήμα. Το γραφικό νησί των Σπετσών είναι το τέλειο μέρος για να απολαύσετε μια βόλτα με τα πόδια.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ντάπια και τη μεγάλη πλατεία Ποσειδωνίου, όπου βρίσκεται και το επιβλητικό ιστορικό κτίριο του Poseidonion Grand Hotel.

Αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης και μιας από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές προσωπικότητες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της και η συλλογή εκθεμάτων περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και άλλα ενθύμια. Στο κτίριο θα θαυμάσετε τα προσεγμένα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, όπως το ξυλόγλυπτο ταβάνι στο κεντρικό σαλόνι.

Κάντε μία βόλτα από τη Ντάπια ως το Παλαιό Λιμάνι, ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο. Είναι περίπου 2 χλμ. απόσταση, αξίζει όμως τον κόπο. Καθ’ οδόν θα εντυπωσιαστείτε από τα καπετανόσπιτα σκαρφαλωμένα σε σημεία ψηλότερα από τον παραδοσιακό πέτρινο δρόμο, με τους όμορφους κήπους όπου κυριαρχούν τα περίτεχνα πέτρινα σχέδια.

Από τον παραλιακό δρόμο, ένα στενό μονοπάτι οδηγεί στη Μονή του Αγίου Νικολάου η οποία χτίστηκε περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα. Συνεχίστε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και θα συναντήσετε τα παραδοσιακά Σπετσιώτικα ναυπηγεία τα οποία είναι και τα μοναδικά σε συνεχή λειτουργία στην Ελλάδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα.

Η παραδοσιακή τέχνη των Σπετσιωτών καραβομαραγκών μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο. Σε μικρή απόσταση από τα ναυπηγεία θα βρείτε το φάρο στην άκρη του Παλαιού Λιμανιού.

Ο φάρος που χτίστηκε εκεί το 1837 βρίσκεται σε λειτουργία από τότε και είναι ένας από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Οι κήποι γύρω από το φάρο στολίζονται με τα γλυπτά της διάσημης γλύπτριας Ναταλίας Μελά, προσδίδοντας μία νότα ιδιαίτερης ομορφιάς σε αυτό το άκρο του νησιού.