Μια από τις πιο ξεχωριστές και όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου, το γραφικό Λεωνίδιο δεσπόζει κάτω από τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο, προσφέροντας στους επισκέπτες του ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα.
Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των πέντε Επιταφίων της πόλης γίνεται σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης. Η συνάντηση τους στην πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων συνοδεύεται από την εκκλησιαστική χορωδία που ψάλλει τα εγκώμια.
Το Μεγάλο Σάββατο αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη αναβιώνει στην πόλη ένα από τα πιο φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας, το πέταγμα των αερόστατων.
Δεκάδες αναμμένα πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου χαρίζοντας ένα ξεχωριστό θέαμα. Οι κάτοικοι ακολουθούν το ίδιο τελετουργικό κατασκευής εδώ και χρόνια, ενώ το έθιμο ορίζει το κάθε σπίτι να φτιάχνει το δικό του αερόστατο.
Πολύχρωμες κόλλες, καλάμι και κόλλα είναι τα υλικά που μετατρέπονται με εντυπωσιακό τρόπο σε αερόστατα, πολλά από τα οποία έχουν ύψος δύο μέτρα. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η λεγόμενη κολλημάρα, δηλαδή ένα πανί βουτηγμένο στο λάδι και το πετρέλαιο, στο οποίο βάζουν φωτιά για να αρχίσει το “πέταγμα”.
Οι κόλλες που κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν χρώμα συνήθως μπλέ, πράσινο και πορτοκαλί, αλλά το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο και το κίτρινο. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τα τέλη του 19ου αιώνα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και προκαλεί το ενδιαφέρον και κυρίως τον θαυμασμό ντόπιων και τουριστών.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, όποιες καιρικές συνθήκες κι αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης ο καιρός γαληνεύει και οι συνθήκες γίνονται οι ιδανικές για να τελεστεί το έθιμο του αερόστατου.
Κάθε χρόνο, επίσης, την Κυριακή του Πάσχα στήνονται υπαίθριες ψησταριές στο Δημαρχείο της πόλης, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα υπαίθριο γλέντι. Παραδοσιακά τραγούδια, τσακώνικοι χωροί, μεζεδάκια, αυγά και καλό κρασί συνθέτουν μια εορταστική ατμόσφαιρα.
Μετά το μεσημέρι στήνονται δίπλα στις εκκλησίες μεγάλοι σωροί από αγκάθια που παίρνοντας φωτιά καίνε ένα ομοίωμα του προδότη Ιούδα.
Αξίζει να συμμετάσχετε το απόγευμα της ίδιας μέρας στη λειτουργία της Αγάπης, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευαγγέλιο διαβάζεται στην τσακώνικη τοπική διάλεκτο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.
Ανακαλύψτε τα μυστικά μιας όμορφης πόλης
Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και το Μυρτώο Πέλαγος είναι χτισμένο το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Μια πόλη ιδανική για ζευγάρια που αναζητούν τον εναλλακτικό τουρισμό, οικογένειες που θέλουν χαλάρωση και ηρεμία, λάτρεις της φύσης και της φυσικής ομορφιάς.
Ο δρόμος θα σας οδηγήσει σε μια καταπράσινη κοιλάδα και πινακίδες στα Τσακώνικα θα σας καλοσωρίσουν στην περιοχή. Μπροστά σας εμφανίζεται το Λεωνίδιο.
Η υπέροχα διατηρημένη αρχιτεκτονική του και η μοναδική του θέση είναι δυο από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η εύφορη κοιλάδα που το φιλοξενεί, στην αρχαιότητα λεγόταν Διονύσου Κήπος και σήμερα είναι η γη που παράγει τις διασημότερες μελιτζάνες της Ελλάδας.
Κάνοντας μια βόλτα μέσα στην πόλη θα εντυπωσιαστείτε από τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά με τις βοτσαλωτές αυλές και τις πέτρινες στέρνες. Τα κτίρια της προεπαναστατικής περιόδου ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και την αμυντική τους αρχιτεκτονική.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τσικαλιώτη, που ανήκει στον Δήμο. Είναι κτίσμα του 1808 και κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο κυκλικός προμαχώνας δύο επιπεδων, που αποτελεί ένα μοναδικό στοιχείο. Η διακόσμηση του έχει ανατολίτικα και ευρωπαϊκά στοιχεία, όπως θυρίδες και οροφογραφίες. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται το Πάσχα και το καλοκαίρι πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Περπατήστε στις παραδοσιακές γειτονιές του Λεωνιδίου ανάμεσα στα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής με τις κεραμιδένιες στέγες και πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα καφενεία. Η Αγία Κυριακή είναι μια από τις πιο παλιές και παραδοσιακές συνοικίες και προσφέρεται για περιπάτους.
Ο κόκκινος βράχος με τους τρεις ανεμόμυλους στην άκρη του θα γίνει ο συνοδοιπόρος σας σε κάθε εξερεύνηση. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, την σπουδαιότερη και παλαιότερη εκκλησία του Λεωνιδίου. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και στο τέμπλο της θα δείτε την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου.
Ακόμα στη Μητρόπολη της πόλης, την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα σας εντυπωσιάσει το ξυλόγληπτο τέμπλο της Μητρόπολης του Πραστού που έφεραν μαζί τους οι Πραστιώτες το 1826 για να γλιτώσει από τη φωτιά του Ιμπραήμ. Οι εικόνες του τέμπλου είναι του 17ου και 18ου αιώνα.
Περπατώντας στον πλακόστρωτο δρόμο δίπλα στον ποταμό Δαφνώνα θα δείτε τον αγγλικής κατασκευής οδοστρωτήρα του 1910, που χρησιμοποιήθηκε για την ασφαλτόστρωση του δρόμου του Λεωνιδίου.
Συνέχεια του Λεωνιδίου αποτελεί το λιμανάκι της Πλάκας, το επίνειο της πόλης. Η μεγάλη παραλία με τα βότσαλα και οι ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα προσελκύουν πλήθος κόσμου. Το γραφικό τοπίο με τα σπίτια που καθρεφτίζονται στο νερό και τα ψαροκάικα που δένουν στην ακτή θα σας προσφέρει χαλαρές και όμορφες στιγμές.
Εκτός από την πλούσια τοπική κουζίνα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μελιτζανάκι γλυκό και τουρσί.