Η Πρωτοχρονιά της σιωπής στο Μπάλι

Με έναν ιδιαίτερο και μυστικιστικό τρόπο γιορτάζουν σήμερα την έλευση της Νέας Χρονιάς οι Ινδουιστές στο Μπάλι και σε γειτονικές του χώρες. Ξεκινά το έτος Caka 1936, το Hari Raya Nyepi!

Με εορταστική διάθεση οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες, ακολουθώντας πιστά μια παραδοσιακή ιεροτελεστία.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 29 Μαρτίου ήταν αφιερωμένο σε μια από τις πιο σημαντικές προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά, στην “Τελετή Καθαρισμού”, γνωστή στους ντόπιους ως Melasti.

Κάθε τέτοια μέρα μια πολύχρωμη πομπή κρατώντας ιερά αντικείμενα, όπως αγάλματα, κατευθύνεται στην παραλία για το τελετουργικό του καθαρισμού. Λουλούδια στολίζουν την άμμο και οι προσκυνητές προσεύχονται δυνατά, την ώρα που καθαρίζουν τον εαυτό τους στη θάλασσα. Οι επισκέπτες καλούνται να παρακολουθήσουν την τελετή με ευπρέπεια και από απόσταση.

Η αμέσως επόμενη μέρα, που φέτος ήταν η Κυριακή 30 Μαρτίου, αποτελεί το αποκορύφωμα της τελετουργικής δραστηριότητας, η παραμονή του Nyepi, με την πιο σκοτεινή νύχτα της νέας σελήνης.

Κατά τη διάρκεια της οι ιερείς του Μπάλι προσεύχονται και θυσιάζουν με τελετουργικό τρόπο ζώα, για να κατευνάσουν τους δαίμονες και να τιμήσουν τους θεούς σε μια προσπάθεια να εναρμονίσουν τις αντικρουόμενες παγκόσμιες εξουσίες του καλού και του κακού.

Η πρώτη μέρα του νέου έτους, η Δευτέρα 31 Μαρτίου είναι η ημέρα της απόλυτης σιωπής στο Μπάλι. Οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους να μην ανάψουν κανένα φως και να μην κάνουν οποιονδήποτε θόρυβο, δίνοντας την αίσθηση ότι το νησί είναι έρημο. Με τον τρόπο αυτό τα κακά πνεύματα θα περάσουν πάνω από το νησί, χωρίς να το βλάψουν.

Μάλιστα, πολλά από πολυτελή resort δίνουν σαφείς υποδείξεις στους ενοίκους τους να μην κυκλοφορήσουν πουθενά για ένα ολόκληρο 24ωρο, να μην ανάψουν κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό φως και απλά να σεβαστούν την παράδοση και τα έθιμα του τόπου. Καλή Caka χρονιά!