Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την περίοδο της Αποκριάς είναι η όμορφη πόλη της Νάουσας, όπου κάθε χρόνο αναβιώνουν με μεγάλη λαμπρότητα παραδοσιακά έθιμα και παλιές παραδόσεις.
Στη Νάουσα, οι Απόκριες χαρακτηρίζονται από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους, τα σατιρικά καρναβάλια και φυσικά τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων, που πραγματοποιείται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή απογειώνοντας το κέφι και την διασκέδαση ντόπιων και επισκεπτών.
Εκτός από τις σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις, με τα πάρτι σε κάθε γωνιά της πόλης, το πιο διάσημο δρώμενο της Νάουσας είναι το έθιμο “Μπούλες και Γενίτσαροι”, που κάθε χρόνο προσελκύει στην περιοχή πλήθος κόσμου, που έρχεται στην πόλη για να δει από κοντά αυτή τη μοναδική αναβίωση.
Οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι βγαίνουν στους δρόμους
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Νάουσας είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.
Το δρώμενο “Μπούλες και Γενίτσαροι” γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.
Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνισης των συμμετεχόντων.
Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.
Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα, όταν τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν και επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής), όπου στην πλατεία των Αλωνίων γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί.
Την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας συνεχίζεται, όταν όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.
Στο αποκριάτικο αυτό έθιμο έχει δοθεί πολύ πετυχημένα ο ορισμός χορευτικό δρώμενο, γιατί η δράση των ανθρώπων που συμμετέχουν στην τέλεσή του είναι δράση χορευτική και χωρίς αυτήν η τέλεση του εθίμου είναι αδύνατη.
Τα κυριότερα στοιχεία του εθίμου που μας μεταφέρονται από μία πολύ αυστηρή προφορική παράδοση είναι η συγκρότηση του μπουλουκιού, που προϋποθέτει την αυστηρή αποδοχή και τήρηση ορισμένων κανόνων τέλεσης του εθίμου για συμμετοχή σ' αυτό, το φύλο των τελεστών που είναι μόνο νέοι άνδρες, τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) που την υποδύεται πάντα άνδρας και την ένδυση, μεταμφίεση και συμπεριφορά των τελεστών που διέπονται από πατροπαράδοτους κανόνες.
Το παραδοσιακό έθιμο κρατά τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας, όπου αγωνιστές μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες χόρευαν στην πλατεία και οι προύχοντες τους έδιναν χρήματα κρυφά για τον αγώνα.
Οι Ναουσαίοι ντύνονται με την αρματολιτικη στολή τους γενίτσαροι, φορούν το «πρόσωπο» για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι και το «θώρακα» με ασημένια κέρματα για να μην τους χτυπήσουν. Μαζεύονται από σπίτι σε σπίτι με το λυπητερό ήχο του ζουρνά για να πάνε στο κονάκι (δημαρχείο) να πάρουν την άδεια.
Μαζί τους και η «μπουλα», άντρας ντυμένος νύφη. Κατόπιν γενίτσαροι και μπουλες κάνουν τον γύρο της πόλης μεταδίδοντας με το χορό τους τα μυστικά του αγώνα.
Μια βόλτα στην πόλη
Η πόλη της Νάουσας, χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας και προσφέρει μια πανέμορφη θέα στον πλούσιο κάμπο της Θεσσαλονίκης.
Συνδυάζοντας ανεπανάληπτα τις ομορφιές του κάμπου με εκείνες του βουνού, προσφέρει πολλές επιλογές για δραστηριότητες στην πόλη και την ύπαιθρο.
Παραδοσιακές γειτονιές με σπίτια μακεδονίτικης αστικής αρχιτεκτονικής μπλέκονται αρμονικά με τη σύγχρονη πόλη, της οποίας η αρχιτεκτονική κληρονομιά αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό της παρελθόν.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό της Δημοτικό Πάρκο, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης, με θέα με θέα στον κάμπο της Ημαθίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό.
Μια διαδρομή με πλακόστρωτους πεζοδρόμους, κατάφυτα παρτέρια, ανθόκηπο και μια γαλήνια λίμνη, θα σας μεταφέρει σε έναν κόσμο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που θα σας γαληνέψει. Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε κάποιο από τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, που φημίζεται για την αμπελουργία και την οινοποιία, και να γευτείτε το περίφημο Ξινόμαυρο.
Δείτε ακόμα τη Σχολή του Αριστοτέλη, το Θέατρο του Κοπάνου, τους Μακεδονικούς Τάφους Λευκαδίων, ενώ οι φυσιολάτρες, μπορούν, ακολουθώντας τα μονοπάτια και τις ειδικές επισημασμένες διαδρομές να εξερευνήσουν την περιοχή και να επισκεφθούν το Άλσος του Αγίου Νικολάου, μια όαση δροσιάς λίγο έξω από την πόλη.
Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και τα Χιονοδρομικά Κέντρα Τρία Πέντε Πηγάδια και του Σελίου, που κάθε χρόνο κατακλύζονται από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.