Οι 10 καλύτεροι οινικοί προορισμοί για το 2014

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ήλιο να χάνεται μέσα στο μπλε του Αιγαίου ένα απόγευμα καλοκαιριού, απολαμβάνοντας ένα δροσερό ελληνικό κρασί; Κανείς…

Ο συνδυασμός είναι ακαταμάχητος και δεν είναι τυχαίο ότι οι συντάκτες του περιοδικού Wine Enthusiast επέλεξαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά για να τα συμπεριλάβουν ανάμεσα στους 10 καλύτερους οινικούς προορισμούς για το 2014, δίνοντας μας μια καλή αφορμή για μοναδικά και άκρως γευστικά ταξίδια!

Άλλωστε σήμερα, ο οινικός τουρισμός αποτελεί μια από τις διαδεδομένες και ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, με δεκάδες νέα οινοποιεία να κάνουν την εμφάνιση τους, προσφέροντας βραδιές γευσιγνωσίας και ποικίλες δραστηριότητες, σε σχέση με το κρασί.

Τα νησιά του Αιγαίου, Ελλάδα

Με ασβεστωμένα χωριά χτισμένα σε απότομες πλαγιές, πάνω από την καταγάλανη θάλασσα, λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται τα νησιά του Αιγαίου ως προορισμό για κρασί. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι το νησί της Σαντορίνης είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο αγρόκτημα, η Σάμος διαθέτει αμπελώνες στο όρος Άμπελος και η Κρήτη παράγει ποικιλίες από λευκά και κόκκινα σταφύλια. Και τα τρία νησιά έχουν άριστες επιλογές διαμονής και καλού φαγητού και το συγκοινωνιακό δίκτυο με πλοία και αεροπλάνα κάνουν τη μετάβαση σε αυτά εύκολη και απλή υπόθεση.

Ποικιλίες κρασιών

Οι επισκέπτες στη Σαντορίνη γρήγορα μαθαίνουν ότι το Ασύρτικο είναι η πιο σημαντική ποικιλία στο νησί. Με καθαρή και ευχάριστα όξινη γεύση είναι το ιδανικό κρασί για να συνδυαστεί με ψητό χταπόδοκεφτέδες! Άλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν το Αηδάνι, ένα ελαφρύ λευκό κρασί, το Βουδόματο και το Μαυροτράγανο, γήινα, κόκκινα κρασιά, που πηγαίνουν υπέροχα με την τοπική κουζίνα. Η Σάμος είναι γνωστή για το εύγευστο γλυκό κρασί της, φτιαγμένο από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο και η Κρήτη προσφέρει μια ποικιλία από κρασιά, συμπεριλαμβανομένων της πικάντικης ποικιλίας Βηλάνα, του αρωματικού Βιδιανού και του Μαντηλαριού, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα κόκκινα Κρητικά κρασιά και ταιριάζει απόλυτα με το αρνί.

Valle de Guadalupe / Baja California, Μεξικό

Ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν ότι εδώ και αιώνες φτιάχνουν κρασιά στο Μεξικό. Στα βόρεια όρια της Baja California, κατά μήκος της διαδρομής 3 στην κοιλάδα Guadalupe, η ποιότητα του οίνου έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα τοπικά οινοποιεία έχουν συνεργαστεί με τους σεφ και τους ξενοδόχους δημιουργώντας τους δικούς τους Δρόμους του Κρασιού. Λιγότερο από δύο ώρες από το Σαν Ντιέγκο, η κοιλάδα της Guadalupe, που πλαισιώνεται από την πόλη της Ensenada , κινείται στην εποχή του σταφυλιού. Κινηθείτε νότια των συνόρων για μια οινική και ταξιδιωτική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Ποικιλίες κρασιών

Η άρδευση είναι η ψυχή των αμπελιών εδώ. Σχεδόν όλες οι ποικιλίες θερμού κλίματος του κόσμου καλλιεργούνται εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zinfandel, Nebbiolo, Syrah, Tempranillo, Malbec, Carignan και Grenache μεταξύ των κόκκινων σταφυλιών. Τα κρασιά τείνουν να είναι γεμάτα σε γεύση, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, με ισχυρά αρώματα μαύρων φρούτων και μια περιστασιακή έκρηξη θερμότητας ή και αλμύρα που προέρχονται από την άρδευση. Μεταξύ των λευκών οίνων δοκιμάστε τα Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon και Viognier.

Texas Hill Country, ΗΠΑ

Το Τέξας είναι η Νο 5 οινοπαραγωγική περιοχή στις ΗΠΑ και το Tέξας Hill Country είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο έθνος, με τα ελπιδοφόρα κρασιά του να διαθέτουν μοανδικές γεύσεις. Η έκρηξη των νέων οινοποιεία κατά μήκος της γραφικής Highway 290 δυτικά της πόλης δεν έχει μειώσει την παλιομοδίτικη γοητεία της Hill Country. Είναι ακόμα μια θάλασσα από καουμπόικα καπέλα και φορτηγάκια, ένα μέρος όπου μπορείτε να απολαύσετε βραβευμένα κρασιά σε ένα τοπίο με κάκτους και αμπέλια.

Ποικιλίες κρασιών

Λόγω των ζεστών καλοκαιριών, η περιοχή παράγει περισσότερα πλούσια, κόκκινα κρασιά, παρά δροσερά, αναζωογονητικά λευκά. Η ποικιλία Tempranillo είναι ένα καλό παράδειγμα, όπως επίσης και το Syrah. Είναι ένα γεμάτο κρασί, με αρώματα βατόμουρου, μπέικον και φασκόμηλου, με ένα πιπεράτο φινίρισμα. Η Petite Sirah είναι μια διαφορετική ποικιλία, αλλά εξίσου τολμηρή και ενδιαφέρουσα.

Μεντόζα, Αργεντινή

Από την στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας στη Μεντόζα, οι Άνδεις θα αφήσουν ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη σας. Οι κορυφές Ελ Plata και Tupungato, με πάνω από 20.000 πόδια ύψος, δεσπόζουν πάνω από δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, δημιουργώντας μια εικόνα βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Ωστόσο, η περιοχή αξίζει πολλά περισσότερα από τη θέα των βουνών της. Τα τελευταία 15 χρόνια , η περιοχή, που βρίσκεται περίπου 700 μίλια δυτικά του Μπουένος Άιρες, έχει εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο προορισμό για οινοτουρισμό. Νέα ξενοδοχεία , αρχιτεκτονικά εντυπωσιακά οινοποιεία και σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις γαστρονομίας δημιουργούν σήμερα ένα νέο εντυπωσιακό σκηνικό.

Ποικιλίες κρασιών

Το Malbec είναι το σταφύλι που κυριαρχεί στη βιομηχανία κρασιού της Μεντόζα , της περιοχής που τροφοδοτεί τη διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρασιού της Αργεντινής. Με γεμάτο χρώμα, αρώματα και γεύση το Malbec και τα μίγματα του ταιριάζουν τέλεια με το παγκόσμιας κλάσης βόειο κρέας της Αργεντινής, αλλά και με ζυμαρικά και ψητό κατσίκι, την τοπική σπεσιαλιτέ. Τα οινοποιεία παράγουν χρησιμοποιούν επίσης κόκκινα σταφύλια , παράγοντας ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Bonarda, Syrah, Tempranillo, Pinot Noir και Merlot. Από λευκά σταφύλια παράγονται τα Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon ή Pinot Grigio και το Torrontés, ένα αρωματικό σταφύλι που συχνά συνδέεται με την βόρεια περιοχή της χώρας.

Sonoma, ΗΠΑ

Αν ένα τζίνι μπορούσε να πραγματοποιήσει τρεις ευχές σας και εσείς επιλέγατε καλό φαγητό, καλό κρασί και πανέμορφο περιβάλλον, τότε θα προσγειωνόσασταν στην περιοχή Sonoma στην Καλιφόρνια. Μια ώρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, με μια αξιοζήλευτη ακτογραμμή προς τα δυτικά , τη Napa Valley προς τα ανατολικά και την “άγρια” Mendocino County στα βόρεια , δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για γευτείτε καλό κρασί σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η Sonoma παράγει μερικά από τα καλύτερα Pinot Noir, Chardonnay, Rhône, Zinfandel, Petite Sirah και Cabernet Sauvignon του Νέου Κόσμου. Η ποικιλία των τοπικών εδεσμάτων περιλαμβάνει από στρείδια και καβούρια έως αρνί και πάπια, ενώ τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό, η περιοχή έχει επίσης μια μακροχρόνια φήμη για τα τυριά της.

Ποικιλίες κρασιών

Η Sonoma είναι ευλογημένη με τέτοια ποικιλομορφία στα εδάφη και τα μικροκλίματα, που εδώ μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν κάθε ποικιλία σταφυλιού, από το Alicante Bouschet ως το Zinfandel. Αλλά η πραγματική ομορφιά της, όμως, και το δροσερό κλίμα παράγουν εξειρετικό Pinot Noir και Chardonnay. Στην κοιλάδα Dry Creek δεσπόζει η ποικιλία Zinfandel. Πιο βαθιά στην ενδοχώρα, παράγεται το Cabernet Sauvignon.

Μπάντεν, Γερμανία

Το Μπάντεν είναι η θερμότερη και πιο ηλιόλουστη περιοχή της Γερμανίας. Ανάμεσα στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας, παράλληλα με την Ελβετία και τη Γαλλία, το Μπάντεν εκτείνεται από τις ακτές της λίμνης Constance, κατά μήκος της μελαγχολίας του Μέλανα Δρυμού, έως την ιστορική Χαϊδελβέργη. Κάστρα, ιαματικές πηγές, δάση κωνοφόρων και γραφικά χωριά σας περιμένουν για να τα εξερευνήσετε. Η ηλιοφάνεια σημαίνει ότι οι ποικιλίες Pinot διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και η Riesling παίζει σημαντικό ρόλο. Η ποικιλομορφία του εδάφους δημιουργεί απότομους αμπελώνες, μοναδικά τοπία και εκπληκτικά κρασιά. Γευτείτε τις διαφορές μεταξύ των κρασιών που καλλιεργούνται σε γρανίτη, βασάλτη και εύφορα εδάφη και απολαύστε την χαρακτηριστική κουζίνα του Μπάντεν.

Ποικιλίες κρασιών

Το Μπάντεν είναι ιδανικό για ποικιλίες Pinot. Το Pinot Noir καλλιεργείται εδώ από τον Μεσαίωνα. Η περιοχή διαθέτει 5.641 εκτάρια Pinot Noir, περισσότερο από τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι οι Pinot Gris ( Grauburgunder ) και Pinot Blanc ( Weissburgunder ) Παράλληλα, ευδοκιμεί η ποικιλία Riesling, ιδιαίτερα στα γρανιτικά εδάφη γύρω από το Μπάντεν και την περιοχή Ortenau, ενώ η νότια περιοχή Markgräflerland προσφέρει το λευκό Gutedel.

Κοιλάδα Barossa, Αυστραλία

Τα κρασιά από την Barossa είναι οι πρεσβευτές της Αυστραλίας , φέρνοντας την ηλιόλουστη ζεστασιά της χώρας σε τραπέζια σε όλο τον κόσμο. Η ίδια η περιοχή δέχεται ένα ολοένα και μεγαλύτερο κύμα τουριστών, μια τάση που στηρίζεται από την τουριστική καμπάνια της Αυστραλίας, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο φαγητό και το κρασί της χώρας. Κάθε Νότιοαυστραλός θα σας ενημερώσει με υπερηφάνεια ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι της περιοχής δεν ήταν κατάδικοι, όπως εκείνη στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία. Πολλοί από τους νεοεισερχόμενους στην Barossa ήταν Λουθηρανοί της Σιλεσίας, που αναζητούσαν τη θρησκευτική ελευθερία.

Ποικιλίες κρασιών

Η Shiraz είναι η ποικιλία, που είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Barossa. Οι οινοπαραγωγοί της Αυστραλίας αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αναζητώντας φινέτσα και κομψότητα στις ποικιλίες τους. Τα Grenache και Mataro ( Mourvedre ) κατέχουν επίσης σημαντική θέση στο οινικό τοπίο. Το Cabernet Sauvignon μπορεί να είναι δύσκολο λόγω της θερμότητας, αλλά κυριαρχεί σε ορισμένες υποπεριοχές και σοδειές. Αν θεωρείτε ότι η Barossa παράγει μόνο κόκκινο κρασί, θυμηθείτε ότι η περιοχή δεν περιλαμβάνει μόνο την κοιλάδα, αλλά και την ψηλότερη υψομετρικά κοιλάδα Eden Valley, που φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα Rieslings της Αυστραλίας. Ένα ποτήρι Eden Valley Riesling και ένα πιάτο στρείδια είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε ένα γεύμα στην Barossa.

Walla Walla, ΗΠΑ

Η ιστορική, δεντρόφυτη αγροτική κοινότητα Walla Walla, μέχρι πρόσφατα γνωστή για τα γλυκά κρεμμύδια της, έχει γίνει γρήγορα το επίκεντρο του οινικού τουρισμού στην Ουάσιγκτον. Απέχει μόλις 50 λεπτά με το αεροπλάνο από το Σιάτλ ή τέσσερις ώρες με το αυτοκίνητο, μέσω της ανατολικής Ουάσιγκτον. Χωράφια με σιτάρι, γραμμικές καλλιέργειες, λόφοι και μια ακμάζουσα τουριστικά πόλη σας περιμένει, ενώ η Walla Walla μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 120 οινοποιεία και δεκάδες περιποιημένους αμπελώνες.

Ποικιλίες κρασιών

Τα πέντε καλύτερα οινοποιεία της περιοχής είναι τα Leonetti Cellar, L’Ecole No 41, Seven Hills, Waterbrook και Woodward Canyon. Μόνο το Leonetti είναι κλειστό για τους επισκέπτες, αλλά ο οινοποιός Chris Figgins έχει το δικό του εμπορικό σήμα ( Figgins ) και αίθουσα γευσιγνωσίας. Η φήμη της περιοχής έχει εξαπλωθεί χάρη σε αυτά τα οινοποιεία, που παράγουν κλασσικές ποικιλίες Bordeaux, ιδιαίτερα Cabernet Sauvignon και Merlot. Ολοένα και περισσότερο, οι Rhône ποικιλίες έχουν κατακλύσει την αγορά, με επικεφαλής την ποικιλία Syrah.

Languedoc, Γαλλία

Μέρος της Languedoc – Roussillon, της μεγαλύτερης οινοπαραγωγικής περιοχής του κόσμου, το Languedoc βρίσκεται στην ηλιόλουστη νότια Γαλλία , που συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα Μαύρα Βουνά. Απλώνεται δυτικά από τη ρωμαϊκή πόλη της Νιμ στα σύνορα του γεωγραφικού διαμερίσματος Aude. Μια τεράστια έκταση με ποικιλομορφία τοπίων, σταφυλιών και καιρικών συνθηκών, που ξεχωρίζει για τα εξαιρετικά της κρασιά και τη μαγευτική θέα των αμπελώνων. Με τις αμμώδεις, χρυσαφένιες ακτές και το δροσερό κλίμα στην ενδοχώρα, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ταυτόχρονα τη μαγεία δύο κόσμων.

Ποικιλίες κρασιών

Η πρόκληση για το Languedoc είναι η ποικιλομορφία του, κόκκινα, λευκά, ροζέ, ακόμα είναι αφρώδη, ξηρά και ενισχυμένα κρασιά παράγονται εδώ. Οι ποικιλίες Minervois, Corbières και Coteaux du Languedoc γίνονται με τον καιρό πολύ γνωστές, αλλά και οι Terrasses du Larzac, Saint- Chinian και La Clape προσελκύουν την προσοχή. Τα κρασιά Syrah , Grenache, Carignan, Viognier και Chardonnay, βρίσκονται συνήθως κάτω από την ετικέτα Pays d' Oc. Μερικά από τα λευκά που ξεχωρίζουν είναι τα Zippy Picpoul de Pinet ( τέλειο με θαλασσινά ), Blanquette de Limoux και Rolle - Roussanne – Marsanne. Οι φίλοι του κόκκινου πρέπει να δοκιμάσετε τα πλούσια, πικάντικα κρασιά Pic Saint Loup, Corbières και Fitou.

Umbria, Ιταλία

Γνωστή ως η «πράσινη καρδιά της Ιταλίας», η μαγευτική Umbria είναι η μόνη μεσόγεια περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, που συνορεύει με Τοσκάνη, Marche και Λάτσιο. Σε αντίθεση με πολλούς από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, οι λόφοι της Umbria, με τις καταπράσινες κοιλάδες, τους ελαιώνες και τους αμπελώνες, μοιάζουν αμετάβλητοι στον χρόνο. Εκτός από την παρθένα φυσική ομορφιά, η Umbria διαθέτει αρκετές καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις. Το Orvieto είναι χτισμένο σε έναν ηφαιστειακό λόφο και φιλοξενεί μερικούς από τους πιο όμορφους καθεδρικούς ναούς της Ιταλίας. Στην Ασίζη αξίζει να δείτε τη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, ενώ η Περούτζια, πρωτεύουσα της περιοχής, προσφέρει μια συλλογή από αξιόλογα μουσεία και δύο πανεπιστήμια, που αναδεικνύουν τον ζωντανό πολιτισμό της.

Ποικιλίες κρασιών

Το πιο διάσημο κρασί της περιοχής είναι το Sagrantino di Montefalco, ένα έντονα δομημένο ερυθρό, το οποίο παράγεται από τα τοπικά σταφύλια Sagrantino. Οι καλύτερες τεχνικές οινοποίησης επιτρέπουν στους παραγωγούς να δημιουργήσουν Sagrantino με πιο ώριμες τανίνες. Το Rosso di Montefalco είναι ένα νόστιμο και πολύ πιο προσιτό μείγμα Sangiovese και Sagrantino. Η περιοχή παράγει επίσης δροσιστικά λευκά, όπως το Orvieto, ένα μείγμα από Procanico και grechetto.