Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού στον Παρνασσό!

Νέες εμπειρίες, διασκεδαστικές δραστηριότητες και ώρες ξεγνοιασιάς στο χιόνι θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν οι επισκέπτες των χιονοδρομικών κέντρων και των χειμερινών προορισμών σε όλο τον κόσμο! Η Παγκόσμια ημέρα χιονιού γιορτάζεται φέτος στις 19 Ιανουαρίου!

Στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, ένα από τα πιο δημοφιλή στη χώρα μας, έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου, εορταστικές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS).

Η γιορτή στο βουνό έχει ήδη αρχίσει προσφέροντας τη δυνατότητα στους μικρούς φίλους του χιονιού να ζήσουν μοναδικές χιονοδρομικές εμπειρίες, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στα χειμερινά σπορ και μάλιστα με δωρεάν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και δωρεάν μαθήματα σκι από έμπειρους εκπαιδευτές, ενώ και ο εξοπλισμός θα παρέχεται δωρεάν.

Μεταξύ άλλων μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά ένα Τουρνουά γιγαντιαίου slalom, διαγωνισμούς σκι, ελκυθδρομίες και προβολές ταινιών. Στα highlight των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου ελληνικού χιονάνθρωπου, αλλά και η ανοιχτή σε όλους χιονοδρομική λαμπαδηδρομία.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αθηνών και τη Σχολή Σκι Πάππος – Μπαλντούμης.

Το Σάββατο από τις 10:00 το πρωί έως τις 11:30 και από τη 13:0ο έως τις 14:00, εκτός από μαθήματα σκι και snowboard, οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μια παράλληλη διαδρομή γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης, την κατασκευή χιονάνθρωπου και ελκυθροδρομίες.

Το απόγευμα, στην αίθουσα προβολών του Δήμου Αράχωβας, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της “World Snow Day 2014” της FIS και αργότερα θα παρουσιαστεί το καινοτόμο σύστημα διδασκαλίας σκι, Ups και οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας του σκι του Sandy Murovec, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την προβολή της ταινίας “The Edge”.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή με ανάλογο πρωινό πρόγραμμα και μετά τη λήξη των αγωνισμάτων θα ακολουθήσει πάρτι και απονομές βραβείων.

Μη χάσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία χιονιού!

Που να μείνετε

Αίγλη Resort & Spa

Το boutique ξενοδοχειακό συγκρότημα 5* Αίγλη Resort & Spa βρίσκεται λίγο έξω (500 μ.) από τον οικισμό της Αράχωβας, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού κι αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάθε bon viveur αυτού του πλανήτη. Σε μια έκταση 3.000 τ.μ. βρίσκονται παραταγμένα τα πλήρως εξοπλισμένα και πολυτελή διώροφα σπιτάκια-βίλλες του. Πέρα από τα luxury καταλύματα, εδώ θα βρείτε καφετέρια, εστιατόριο, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και spa, παγοδρόμιο που λειτουργεί όλο το χρόνο και παιδότοπο

Τιμές: Κυριακή- Πέμπτη: Από 98 ευρώ/ δίκλινο με πρωινό και χρήση πισίνας, γυμναστηρίου, σάουνας Παρασκευή- Σάββατο: Από 320-360 ευρώ/ δίκλινο/ 2 διανυκτερεύσεις

Info: Επαρχιακή οδός Αράχωβας-Επταλόφου, +30 22670 31767, www.aegli-arachova.gr

Celena Suites

Αν θέλετε να νιώσετε σαν stars του σινεμά, δεν έχετε παρά να κλείσετε μια από τις κομψές σουίτες 2 επιπέδων που διαθέτει το 4* Celena Suites στην καρδιά της Αράχωβας. Κάθε σουίτα φέρει το όνομα μιας διάσημης ηθοποιού (Marilyn Monroe, Angelina Jolie, Monica Bellucci, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, Evita Peron) και έχει κάτι από την έντονη προσωπικότητά της. Όλες είναι πλήρως εξοπλισμένες για την άνεσή σας, έχουν σοφίτα και τζάκι, ενώ διακρίνονται για την οικεία και φιλόξενη ατμόσφαιρά τους. H Δώρα (μια εκ των ιδιοκτητών) στην υποδοχή, θα σας σκλαβώσει με την φιλόξενη της διάθεση.

Τιμές: Κυριακή-Πέμπτη: από 70 ευρώ/δίκλινο με πρωινό και τα πρώτα ξύλα για το τζάκι. Παρασκευή-Σάββατο: Από 100 ευρώ/ δίκλινο με πρωινό και τα πρώτα ξύλα για το τζάκι.

*Οι τιμές ισχύουν για τη χειμερινή περίοδο και δεν συμπεριλαμβάνονται οι μέρες των εορτών.

Info: Πλατεία Λάκκα, +30 22670 31990, www.celena.gr

Εγκάρσιος

Σε μια από τις γραφικές γειτονιές που κοσμούν το κέντρο της Αράχωβας, πάνω στα σκαλιά του Εγκάρσιου που οδηγούν στο ναό του Αγίου Γεωργίου, θα συναντήσετε τον παραδοσιακό ξενώνα Εγκάρσιος. Επιλέγοντάς τον για τη διαμονή σας, εκτός από ένα εξαιρετικό value for money κατάλυμα, διασφαλίζετε κι ένα σημείο αναφοράς για τους περιπάτους σας στα στενά και πολλές φορές λαβυρινθώδη σοκάκια του κοσμοπολίτικου χειμερινού προορισμού. Στεγάζεται σε ένα κτήριο που εξωτερικά ακολουθεί τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώ το εσωτερικό του είναι κομψά διακοσμημένο, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ευχάριστη διαμονή. Όλα τα δωμάτια του ξενώνα διαθέτουν τζάκι με δωρεάν ξύλα.

Τιμές: Κυριακή-Πέμπτη: από 55 ευρώ/δίκλινο με πρωινό, Παρασκευή-Σάββατο: 70 ευρώ/δίκλινο με πρωινό

*Οι τιμές ισχύουν για τη χειμερινή περίοδο και δεν συμπεριλαμβάνονται οι μέρες των εορτών.

Info: Αράχωβα, +30 22670 31810, +30 22670 32007, +30 6932 538008, +30 6937 772479,www.egarsios.gr

Που θα φάτε

Αγνάντιο

Είναι μία από τις παλιότερες ταβέρνες του χωριού (λειτουργεί από το 1989) και αποτελεί εγγύηση για παραδοσιακές γεύσεις. Όλα τα πιάτα είναι παρασκευασμένα από φρέσκα ελληνικά προϊόντα και μαγειρεμένα σπιτικά με μεράκι και αγάπη.

Δοκιμάστε ντόπιο κόκορα κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες παραγωγής των ιδιοκτητών της ταβέρνας, ζεστή τραχανόσουπα (με σταρένιο τραχανά και γάλα), την περίφημη πίτα Αγνάντιο (με φρέσκο κολοκύθι, διάφορα τυριά και σταρένιο τραχανά) και το μοσχαράκι στάμνας με λαχανικά (κολοκύθα, πατάτες, καρότα, φέτα, κεφαλογραβιέρα).

Tip: Στο τέλος προσφέρεται κέρασμα σπιτική καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, χαλβάς ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κουταλιού.

Καθημερινά: 12.00-00.00 Από 12-18 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί)

Info: Αράχωβα, 22670 32114, με σελίδα στο facebook

Καλύβα

Από τις πρώτες ταβέρνες που λειτούργησαν στο Λιβάδι (4 χλμ. από την Αράχωβα), η Καλύβα αποτελεί all time classic επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Στην κουζίνα η κα Έφη (σύζυγος του ιδιοκτήτη κου Ηλία) ετοιμάζει αποκλειστικά για εσάς γευστικά πιάτα με μεράκι και αγάπη, παρασκευασμένα από φρέσκες και επιλεγμένες ντόπιες πρώτες ύλες. Το φημισμένο κυνήγι (αγριογούρουνο ή ζαρκάδι της περιοχής) είναι μία από τις επιλογές που σας προτείνουμε, αν θέλετε να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Ακόμη, τραγανά παϊδάκια, σπιτικές πίτες και μαγειρευτά πιάτα παρελαύνουν από το τραπέζι σας. Ο χώρος, άκρως παραδοσιακός κι αυτός, είναι διαμορφωμένος σε τρεις διαφορετικές αίθουσες με τζάκι. Συνοδεύστε το γεύμα σας με τοπικό ροζέ κρασί και μην ξεχάσετε να απολαύσετε καρυδόπιτα ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Tip: Τα φημισμένα πιάτα της Καλύβας έχουν ως βασικό τους συστατικό το κυνήγι (αγριογούρουνο ή ζαρκάδι).

Καθημερινά: 12.00-00.00 (Οκτώβριος-Μάιος) Από 12-18 ευρώ/άτομο (με ποτήρι κρασί) Info: Λιβάδι, Αράχωβα, 22670 31222

Οίστρος

Καφέ-μεζεδοπωλείο στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, δίπλα ακριβώς από τα σκαλιά του Εγκάρσιου, που οδηγούν στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Στεγασμένo σε ένα από τα πιο παλιά αρχοντικά του χωριού, λειτουργεί από το 1954 και έχει καταφέρει να αποτελεί σημείο αναφοράς. Δεν γίνεται να βρεθείτε στο χειμερινό θέρετρο και να μην δοκιμάσετε τους σπιτικούς μεζέδες της Ακτίδας. Το ενδιαφέρον σας σίγουρα θα κεντρίσουν οι γαρίδες γιουβέτσι, τα μύδια αχνιστά και το χταπόδι στη γάστρα. Επίσης, στα δυνατά χαρτιά του τα πιάτα με τοπικά προϊόντα όπως η φορμαέλα με λουκάνικο σαγανάκι.

Tip: Σερβίρει και χορταστικό πρωινό με ομελέτες, αυγά με μπέικον, τοστ κ.ά.

Καθημερινά: από τις 09.00-αργά

Τιμές: Από 10-15 ευρώ /άτομο (με ποτήρι κρασί)

Info: Αράχωβα, 22670 32886, www.oistrosarachova.com

Που θα πιείτε καφέ - ποτό

Ε bar restaurant

Το «Ε» ανήκει σε εκείνη την κατηγορία επιχειρήσεων που δεν χρειάζονται συστάσεις. All day long cafe bar restaurant στον κεντρικό δρόμο του χωριού, κορυφαίο στο είδος του, δεν εφησυχάζει και κάθε χρόνο διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον με νέες εκπλήξεις που ανεβάζουν τον πήχη (του) ακόμα πιο υψηλά. Μπορείτε να το επισκεφτείτε από το πρωί για να απολαύσετε πλούσια πρωινά, να δοκιμάσετε τον ανανεωμένο κατάλογο του φαγητού του που φέρει την υπογραφή του chef Δημήτρη Αυζώτη (γνωστό και για την υπέροχη δουλειά του στο Sani Resort στη Χαλκιδική) και εκπροσωπεί τη μεσογειακή κουζίνα που δεν «σνομπάρει» τις παραδοσιακές γεύσεις και φυσικά να το επιλέξετε για τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Tip: Μας αρέσει πολύ που ο κατάλογος περιλαμβάνει και προτάσεις με super foods! Αναμένετε με ανυπομονησία η νέα cocktail list και τα μεσημεριανά parties και events που σίγουρα θα προκαλέσουν πανικό.

Καθημερινά: 10.00-αργά

Τιμές: Από 25 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί), 4 ευρώ (cappuccino), 9 ευρώ (ποτό), 12 ευρώ (cocktail)

Info: Κεντρικός δρόμος, Αράχωβα, 22670 31158, με σελίδα στο facebook

Sehre

Το all day long cafe bar Sehre στην πλατεία Λάκκα, το γνωρίζουμε χρόνια και το κατατάσσουμε στα αγαπημένα μας. Από φέτος, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να το κάνουμε στέκι μας, μιας και η εντυπωσιακή του ολική ανακαίνιση έφερε στην Αράχωβα ένα από τα ομορφότερα και με ιδιαίτερο χαρακτήρα μαγαζιά. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία ενός καθαρόαιμου chalet cafe με μοντέρνα στοιχεία, η ταλαντούχα designer Γεωργία Τηλιγάδα έκανε πάλι θαύματα, δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον που σας προδιαθέτει να αράξετε όλες τις ώρες της ημέρας και να μπείτε σε mood βουνού. Από το πρωί για να απολαύσετε καφέδες και ροφήματα συνοδεία κρουασάν, τοστ, ολόφρεσκων μπαγκετών, γλυκών και παγωτών Kayak, το απόγευμα για ρακόμελα και τσίπουρα και φυσικά το βράδυ για ποτά και διασκέδαση.

Tip: Τα ελληνικά εδώ απαγορεύονται αυστηρά! Μάλιστα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στα decks ανεβαίνει ο dj Antoine Sp και σας παρασύρει σε όμορφα ξενύχτια με τις deep house μουσικές του επιλογές.

Καθημερινά: 08.00-αργά

Τιμές: 3 ευρώ (cappuccino), 6 ευρώ (ποτό)

Info: Πλατεία Λάκκα, Αράχωβα, 22670 31518, με σελίδα στο facebook

Isidora Gallery

Το μοναδικό wine bar-χώρος Τέχνης στην Αράχωβα λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2012 και ακούει στο όνομα Isidora Gallery. Στεγασμένη σε ένα ιστορικό κτήριο -χρονολογείται από το 1760- του οικισμού, εντοπίζεται σε ένα γραφικό σοκάκι, πίσω ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο του φημισμένου χειμερινού προορισμού. Διαθέτει μια ενημερωμένη wine list με επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα (περίπου 20 στον αριθμό) και λιγοστές επιλογές σε ποτό (2 διαφορετικές αλλά ιδιαίτερες ετικέτες για κάθε ποτό). Ενόσω θα απολαμβάνετε το κρασί ή το ποτό σας, θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε και στην εκάστοτε έκθεση καλλιτεχνών και designers που φιλοξενείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Tip: Τις στιγμές σας εδώ συνοδεύουν «μαύρες» μουσικές, όπως jazz, blues, rock, τις οποίες επιμελείται dj (κάθε Παρασκευή και Σάββατο). Η προσπάθεια δύο νέων γυναικών με όνειρα και όραμα δημιουργικό, της Ισιδώρας Χανδέλη και της Κατερίνας Σταματελάτου, ήταν να συνδυάσουν σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο διάφορες μορφές Τέχνης. Και τα κατάφεραν.

Πέμπτη-Κυριακή: 19.00-03.00

Τιμές: 4 ευρώ (ποτήρι κρασί), 7 ευρώ (ποτό)

Info: Αράχωβα, 6980 195968, με σελίδα στο facebook

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για την Αράχωβα; Κατεβάστε εντελώς δωρεάν το Arachova-Delphi by GreekGuide.com και βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για μια απόδραση που θα σας μείνει αξέχαστη!