Τουρισμός στην Ελλάδα εν έτει 2013. Η αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει με κάθε είδος βαριάς βιομηχανίας, εκτός από οφέλη, υπάρχουν και πολλά...βιομηχανικά απόβλητα. Εικόνες, οι οποίες κάνουν νησιά, όπως η Σαντορίνη που πρόσφατα αναδείχθηκε το 4ο ωραιότερο νησί στον κόσμο, την Κρήτη που αναδείχθηκε 16η από τους αναγνώστες του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού Travel + Leisure, αλλά και άλλους μαγευτικούς προορισμούς της χώρα μας, να μοιάζουν φτωχότεροι.
Όπως καταγγέλλει στο news.gr, o αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτωνας Πιπερας, “έχουμε φτάσει στο σημείο όπου οι παράνομοι επιτρέπουν στους νόμιμους να ξεναγήσουν”. Ο κύριος Πιπεράς αναφέρει χαρακτηριστικά την έλλειψη κάθε ελέγχου, ενώ όπως συμπληρώνει “υπάρχουν οδηγοί ταξί, που ψαρεύουν κόσμο από το λιμάνι του Πειραιά, προσφέροντας και ξενάγηση”.
“Τους πετυχαίνουμε να ξεναγούν ασύστολα στο Καλλιμάρμαρο ή έξω από την Ακρόπολη. Αν τολμήσεις τους πεις τίποτα μπορεί ακόμα και να σε δείρουν. Υπάρχουν ιστοσελίδες, αλλά και οργανωμένες εταιρείες – φαντάσματα, οι οποίες προσφέρουν ακόμα και διαμονή, υποκαθιστώντας τα τουριστικά γραφεία”, σημειώνει ο αντιπρόεδρος των ξεναγών.
Συμπληρώνοντας το παζλ των εικόνων που αμαυρώνουν τον ελληνικό τουρισμό, στέκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν, όπως λέει, διάφορα “μαϊμού τουριστικά γραφεία με...έδρα το ίντερνετ, που ψαρεύουν κόσμο από τις κρουαζιέρες”.
“Υπάρχει ένας Αμερικάνος που δρα στο Κατάκολο και στον Πειραιά, προσφέροντας ξεναγήσεις. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταφορά από το Κατάκολο στην Ολυμπία και ξενάγηση με ταρίφα που κυμαίνεται από 10 έως και 50 ευρώ το κεφάλι. Βγάζει δύο με τρία πούλμαν με 30 άτομα τη φορά το καθένα, τρεις φορές την εβδομάδα, έχει δηλώσει ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας, και φυσικά δεν δίνει αποδείξεις πουθενά”.
Στη συνέχεια αναφέρεται σε νησιά, όπως η Πάτμος και η Σαντορίνη, όπου τα τουριστικά γραφεία βάζουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα - συνήθως αλλοδαπούς - να ξεναγούν γιατί τους πληρώνουν πολύ φθηνά και 'μαύρα'.
“Δεν είναι υπερβολή να σας πω, ότι στη Σαντορίνη οι παλιοί παράνομοι διαμαρτύρονται για τους καινούργιους παράνομους που έριξαν τις τιμές. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί του νησιού είναι 20 άτομα και όλοι τους είναι άνεργοι, τη στιγμή που εκεί, ζουν και βασιλεύουν 70 παράνομοι. Στη Μύκονο επίσης υπάρχουν παράνομοι που δουλεύουν κανονικά. Αρκεί να σας πω, ότι όταν ένας συνάδελφος πήγε στην τοπική αστυνομία με την εγκύκλιο του υπουργείου Τουρισμού περί ελέγχων των ξεναγών, ο αστυνομικός υπηρεσίας απάντησε ότι δεν ορίζεται ποιος θα εισπράξει το πρόστιμο”, σημειώνει ο κύριος Πιπεράς.
Το φαινόμενο όμως, δείχνει να έχει πανελλαδική εμβέλεια. “Στην Αθήνα, σε χώρους όπως η Ακρόπολη είναι πιο περιορισμένα τα πράγματα. Το θέμα είναι αν ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου θα ελέγξει εκείνον που δεν φέρει την επίσημη ταυτότητα του ξεναγού”.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ξεναγών, δεν υπάρχει κάποιος επίσημα εντεταλμένος για να διεξάγει τον έλεγχο. “Στο μουσείο της Ακρόπολης έπιασα έναν που ξεναγούσε παράνομα και όταν το είπα στο φύλακα μου είπε: ' Δεν είναι η δουλειά μου, δουλειά μου είναι να φυλάω τα αρχαία'. Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει καταγγελίες από αδειοδοτημένους ρωσόφωνους ξεναγούς για συγκεκριμένα γραφεία που φέρνουν Ρώσους τουρίστες και έχουν 'αρχηγούς' μαζί που τους ξεναγούν και μοιράζονται μεταξύ τους τα ποσοστά”.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο φαινόμενο Σκοπιανών συνοδών, οι οποίοι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα και ξεναγούν τουρίστες στη Βεργίνα. Στην περίπτωση αυτή, και όπως σημειώνει ο κύριος Πιπεράς, εάν ο φύλακας δεν τους ζητήσει ξεναγική ταυτότητα, ο καθένας κάνει ό, τι θέλει. “Υπάρχει πρόστιμο από 1.000 έως και 2.000 ευρώ για όποιον παρανομεί, αλλά έχει να βεβαιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον οποιονδήποτε παραβάτη”, προσθέτει.
Φέρνει μάλιστα στο προσκήνιο το παράδειγμα του Ολλανδού κλόουν – ανιματέρ, που δολοφόνησε το παιδάκι που παραθέριζε σε ξενοδοχείο της Κρήτης. “Το ξενοδοχείο τον προσέλαβε ως ανιματέρ και χωρίς να ελέγξει το ποιόν του. Του έδινε 200 ευρώ το μήνα χωρίς να δηλώνεται και χωρίς κανένα έλεγχο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί”.
Γενικός γραμματέας Τουρισμού: Ακόμα και οι ίδιοι οι διπλωματούχοι καταφεύγουν σε φορολογικές παραβάσεις
Σε επικοινωνία του news.gr με το γενικό γραμματέα Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είναι γνωστό ότι σε ολόκληρη τη χώρα πολλοί συμπολίτες μας παρανομούν. Εμείς υιοθετούμε συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου των ξεναγών. Πολλές φορές όμως, ακόμα και οι ίδιοι οι διπλωματούχοι καταφεύγουν σε φορολογικές παραβάσεις”.
Όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας, ορίζονται κλιμάκια ελέγχου των ξεναγών στους χώρους, στους οποίους γίνονται ξεναγήσεις. “Ο ξεναγός πρέπει να φέρει διακριτική ταυτότητα και να κάνει ξενάγηση, διαφορετικά δεν του επιτρέπεται να εισέλθει. Η τουριστική αστυνομία και η αστυνομία είναι συνυπεύθυνοι σε συνεργασία με τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου για τη διεξαγωγή των ελέγχων".
Απαντώντας στους ισχυρισμούς των ξεναγών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν, αλλά είναι ασαφείς και δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη. “Οι φύλακες πάντως, είναι σε κάθε περίπτωση αρμόδιοι να απομακρύνουν και να απαγορεύσουν την είσοδο σε κάθε παράνομο ξεναγό”, καταλήγει ο κύριος Λιάσκος.