Foreign Office: Μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, έχει τσούχτρες !

Όσο απίστευτα κι αν ακούγονται κάποια πράγματα, ιδίως όταν αυτά προέρχονται από επίσημους κρατικούς φορείς, δεν παύουν να συμβαίνουν. Κι αυτό, γιατί το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Foreign Office, ενημερώνει τους Άγγλους πολίτες να προσέχουν τις... τσούχτρες στην Ελλάδα, σε ταξιδιωτική οδηγία, που εξέδωσε.

Όπως παρατηρεί η ταξιδιωτική οδηγία, μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού του ζελεδόμορφου ασπονδύλου, και καλεί τους ταξιδιώτες να ζητούν τη συμβουλή των τοπικών αρχών και των κατοίκων, πριν κολυμπήσουν οπουδήποτε.

Σημειώνουμε ότι κάτι αντίστοιχο έχει προηγηθεί και για τις θάλασσες της Γαλλίας και της Ιταλίας, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί - σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές αρχές - στη λεκάνη της Μεσογείου.

Παρόλ' αυτά, οι υδροβιολόγοι - και όπως επισημαίνει το BBC σε δημοσίευμά του - τονίζουν ότι ο πληθυσμός τους δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι η συγκεκριμένη ποικιλία είναι παντελώς ακίνδυνη και δεν τσιμπάει.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: “Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός από τσούχτρες στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι, κυρίως σε περιοχές όπου επισκέπτονται Βρετανοί τουρίστες”.

Ο Στεφάνο Πιράινο, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα JellyRisk της Μεσογείου, δήλωσε ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των μεδουσών, παρόλ' αυτά όμως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα επικίνδυνα είδη στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Jelly Risk εξετάζει τις συνέπειες της αύξησης των μεδουσών στον τουρισμό και την αλιεία. Μάλιστα, η ομάδα έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή, που επιτρέπει στο χρήστη να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το είδος και την παρουσία τους, στην περιοχή που βρίσκονται.

Αλήθεια ή ψέμα, αγγλική προχειρότητα ή περιβαλλοντική εκτροπή, η οδηγία από μόνη της σίγουρα προκαλεί το ενδιαφέρον όσων τη διαβάζουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, σκεπτόμενος κάποιος λίγο πιο πονηρά, δεν μπορεί παρά να υποθέσει ότι ίσως πρόκειται για μία ακόμα οδηγία των βρετανικών αρχών χωρίς ουσία, με μοναδικό στόχο να προκαλέσει σύγχυση εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο news.gr, αποδομεί την οδηγία.