Οι εκλογές και η πολιτική αστάθεια πληγώνουν τον τουρισμό

Φόβοι για πιθανές αρνητικές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού, λόγω της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων ημερών και της ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες, εκφράζονται από τουριστικούς κύκλους στη χώρα μας.

Η ίδια κατάσταση, πριν από ένα χρόνο, είχε ολέθρια αποτελέσματα για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, με τις προκρατήσεις να έχουν παγώσει για μεγάλο διάστημα και τη ροή των κρατήσεων από ξένους tour operator να είναι ιδιαίτερα αργή, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις την άνοιξη του 2012 αποκάλυψαν μείωση προκρατήσεων κατά 30% από τη Γερμανία και 10% από τη Βρετανία.

Συνολικά, εκτιμάται πως το ρευστό πολιτικό σκηνικό της περασμένης χρονιάς στοίχισε μια πτώση 15% σε κρατήσεις και εισιτήρια, δηλαδή περί το 2% του ΑΕΠ ! Οι ξένοι, και κυρίως οι Γερμανοί, εξακολουθούν και φέτος να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στους ξενοδόχους της χώρας.

Τρανταχτό παράδειγμα αυτό στις αρχές Ιουνίου, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο, η TUI Travel, επανέφερε τη ρήτρα της δραχμής, σε συμβόλαια που υπέγραψε τον Απρίλιο με ελληνικά ξενοδοχεία, μέσω της εταιρείας της “Hotelbeds”. Η εν λόγω γερμανική εταιρεία διακινεί τεράστιο αριθμό τουριστών στη χώρα μας, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας, είναι προφανές ότι οι tour operators καραδοκούν και παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, αφού δεν αισθάνονται ακόμα ασφαλείς ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Από την άλλη, εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες για να πιέσουν τους ξενοδόχους για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Σε μια χρονιά, που οι ενδείξεις για τον τουρισμό φανερώνουν ρεκόρ όλων των εποχών, τόσο σε αριθμό επισκεπτών, όσο και σε έσοδα, η όποια κατάσταση πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας θα προκαλέσει πρόβλημα.

Βίκη Βαμ.