Τις καλύτερες επιδόσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατέγραψε ο τουρισμός το 2012, αφού οι δείκτες του αυξήθηκαν περισσότερο από αυτούς των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των επικοινωνιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC), η τουριστική βιομηχανίας έχει αυξήσει τη συνολική συνεισφορά της στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 3% και αύξησε τον αριθμό των θέσεων εργασίας κατά πέντε εκατομμύρια, φτάνοντας τα 260 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, μια στις 11 θέσεις εργασίας στον κόσμο, υποστηρίζονται από τον ταξιδιωτικό κλάδο. Περισσότερο από το 10% όλων των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2012 προέρχονται από τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με το WTTC το 2012, η συνολική παγκόσμια οικονομική συνεισφορά του τουρισμού – έμμεσα και άμεσα - ήταν 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ (αύξηση 500 δις. σε ετήσια βάση), 765 δις. σε επενδύσεις και 1,2 τρις. δολάρια σε εξαγωγές. Η συνεισφορά αυτή αντιπροσωπεύει το 9% του συνολικού ΑΕΠ, το 5% του συνόλου των επενδύσεων και το 5% των παγκόσμιων εξαγωγών. Μεταξύ των 20 μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών (G20), η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις. Αύξηση μικρότερη του 1% είχε η Ευρώπη και 2% οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το WTTC προβλέπει ότι η βιομηχανία των ταξιδιών και του τουρισμού, θα αυξήσει τη συνολική συνεισφορά της στο ΑΕΠ κατά 3,2% το 2013, ταχύτερα από το 2,4% που προβλέπεται για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η βιομηχανία αναμένεται να υποστηρίξει περίπου 266 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2013, πολλές περισσότερες από πολλές άλλες βιομηχανίες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, David Scowsill δήλωσε, ότι το 2012 απέδειξε και πάλι πόσο ανθεκτική είναι η ταξιδιωτική βιομηχανία. «Παρά τις πολλές οικονομικές δυσκολίες, πέρυσι, για πρώτη φορά είδαμε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο διεθνείς ταξιδιώτες να διασχίζουν διεθνή σύνορα. Αυτή η βιομηχανία αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε από τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη δύναμή του, να εξαλείψουν τους περιορισμούς που επιβάλουν οι βίζες και φορολογικά καθεστώτα και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την τόνωση αυτής της ανάπτυξης".