H συνεχώς ανερχόμενη ρωσική τουριστική αγορά συζητήθηκε στο Ελληνορωσικό Forum για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, με τη συμμετοχή 48 εκ των κορυφαίων Tour Operators της Ρωσίας.
Συζητήθηκαν ενδελεχώς με τη αρμόδια υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη οι τρόποι επίλυσης των μόνιμων προβλημάτων που αποτελούν σκόπελο στην έτι περαιτέρω διεύρυνση του ρεύματος των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας της ανέλυσε τη δυναμική της ρωσικής τουριστικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για τη διεύρυνση της τουριστικής κίνησης από τη συνεχώς ανερχόμενη ρωσική τουριστική αγορά.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες που πραγματοποίησαν 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή είχαν μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες και μέσο όρο ημερήσιας δαπάνης 98 ευρώ. Επίσης ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ. Όπως πρόσθεσε «η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και η συνεπακόλουθη επιθυμία για ταξίδια και διακοπές, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και η Αθήνα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίττα» . Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε τη νέα σχέση που δημιουργείται μεταξύ των δυο λαών η οποία έτσι και αλλιώς έχει ιστορικό βάθος και συνέχεια. Για να ενισχυθεί η τουριστική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων είναι αναγκαίο ο κλάδος να δώσει βάρος στις ποιοτικές υπηρεσίες και στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. καταλήγοντας ανέφερε ότι για την μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα αλλά και τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων απαιτείται βελτίωση:
• των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια,
• της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία,
• και φυσικά, με την διευκόλυνση των επενδύσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.