Ούτε ένας στους 100 γερμανούς δεν θέλει να έρθει στη χώρα μας διακοπές, δείχνει έρευνα του ινστιτούτου FFS, παρουσιάζοντάς τους να γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα, η εικόνα των μέχρι τώρα κρατήσεων στους ελληνικούς προορισμούς από Γερμανία είναι θετική. Παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το 2012, όπου μάλιστα - παρά τις αντίξοες συνθήκες - σημειώθηκε μονοψήφια μείωση αφίξεων. Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι η ροή από Γερμανία θα είναι συνεχής και αυξανόμενη.
Η έρευνα έδειξε ότι ούτε ένας στους εκατό Γερμανούς σκοπεύει να έρθει διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ινστιτούτου, καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ, δήλωσε ότι μόνο το 0,8% των ερωτηθέντων έχει ως κύριο προορισμό διακοπών την Ελλάδα. "Αυτό σημαίνει ότι ούτε ο ένας στους εκατό δεν σκοπεύει να ταξιδέψει σε ελληνικούς προορισμούς. Πριν από ένα χρόνο, το 5% των Γερμανών δήλωνε ότι θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Έχουμε να κάνουμε με μια σαφή υποχώρηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά", λέει ο Γερμανός καθηγητής.
Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2012, όπου μόλις το 30% των Γερμανών είχε αποφασίσει πού θα πάει το καλοκαίρι. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012 το ποσοστό των Γερμανών, που έκανε διακοπές στην Ελλάδα ήταν 1,7%. Το 2009, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ήταν 3,3%. Το ίδιο διάστημα, που έγινε η έρευνα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε ανακοινώσει αύξηση 20% των προκρατήσεων από Γερμανία προς Ελλάδα.
Στην ερώτηση για το τι είναι αυτό, που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ξαναγίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών τουριστών, ο καθηγητής απάντησε: "Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά στο πεδίο του τουρισμού. Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα, είναι ξεκάθαρα ένα πρόβλημα εικόνας. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους Γερμανούς ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται θετικά, ότι είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία έχει να λιγοστέψουν οι ειδήσεις για απεργίες στην Ελλάδα και να αναφέρεται περισσότερο ότι η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται".
Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής:
Οι Γερμανοί άλλα λένε και άλλα κάνουν;
Δηλώνουν ότι δεν θα έρθουν στη χώρα μας διακοπές, τη στιγμή, που αυξάνουν τις κρατήσεις για να έρθουν;
Είναι διχασμένες προσωπικότητες ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Β. Βαμ.