Σαντορίνη: Ένα χρόνο μετά το ξύπνημα του ηφαιστείου

Ένα χρόνο μετά το «ξύπνημα» του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που αναστάτωσε για λίγο πριν «κοιμηθεί» ξανά τους κατοίκους του νησιού, οργανώθηκε μια επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους».

Σύμφωνα με το άρθρο του ειδησεογραφικού site της Σαντορίνης «Ατλαντίς», στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο έγινε πριν λίγες μέρες η ετήσια παρουσίαση του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας. Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Κωνσταντίνος Παπαζάχος, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Δρ. Ηφαιστειολόγος, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής ΙΜΠΗΣ, μέλη και οι δύο της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Με αφορμή την παρουσίαση, ο Κων/νος Παπαζάχος δήλωσε τα ακόλουθα: «Η σεισμοηφαιστειακή διέγερση του ηφαιστείου της Σαντορίνης 2011-2012 αποτέλεσε μία ιδιαίτερη περίοδο που έθεσε σε δοκιμασία την Ελληνική επιστημονική κοινότητα αλλά και την Ελληνική Πολιτεία σε τοπικό (π.χ Δήμος) και εθνικό (π.χ. Πολιτική Προστασία) επίπεδο. Η διέγερση είχε και κατά περιόδους αρκετές δύσκολες στιγμές για την τοπική κοινωνία, τόσο λόγω της σεισμοηφαιστειακής δραστηριότητας (π.χ. το Δεκέμβριο 2011-Ιανουάριο 2012), όσο και λόγω της φημολογίας που αναπτυσσόταν είτε από τη διαστρέβλωση των επιστημονικών αποτελεσμάτων που γινόταν γνωστά είτε από την σκόπιμη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Επίσης έθεσε σε δοκιμασία την κρατική ετοιμότητα, αφού το Ελληνικό κράτος άργησε να συνειδητοποιήσει τη σημασία της διαχείρισης της διέγερσης, μια και ο ηφαιστειακός κίνδυνος δεν υπήρχε πρακτικά στο «λεξικό» της Ελληνικής πολιτικής προστασίας".

"Παρ’ όλες τις παραπάνω αρνητικές διαπιστώσεις, η διέγερση του 2011-2012 αφήνει ένα θετικό πρόσημο, αποτελώντας σημαντικό εφαλτήριο για τη βελτίωση την προστασία μας από τον ηφαιστειακό κίνδυνο. Λόγω της διέγερσης ένα πλήθος επιστημόνων από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο εργάστηκαν στη Σαντορίνη, εγκαθιστώντας ένα σημαντικό αριθμό νέων δικτύων παρακολούθησης (σεισμικών, γεωδαιτικών, γεωχημικών, κλπ.), πολλά από τα οποία έχουν παγκόσμια πρωτοτυπία. Αρκετά από τα επιστημονικά όργανα θα μείνουν μόνιμα στη Σαντορίνη, δημιουργώντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη στην προσπάθεια του ΙΜΠΗΣ και άλλων φορέων για την παρακολούθηση του ηφαιστείου. Η Ελληνική πολιτεία δημιούργησε για πρώτη φορά μία ειδική επιτροπή (Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης) στα πλαίσια του ΟΑΣΠ, η οποία παρήγαγε σημαντικό έργο μέσα στο 2012 και ενέταξε τον ηφαιστειακό κίνδυνο μέσα στους κινδύνους που αφορούν πολιτική προστασία και τα αρμόδια όργανά της (π.χ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Τέλος, η τοπική κοινωνία εξοικειώθηκε με την πραγματικότητα του ότι ζει, λειτουργεί και ευημερεί σε ένα ζωντανό ηφαίστειο, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί με το σεβασμό και την προσοχή που του αξίζει».