Η "βίβλος" προτείνει τέσσερις βορειοελλαδίτικους ταξιδιωτικούς προορισμούς που είναι ιδανικοί για την άνοιξη
Τουριστικός προορισμός της «μόδας» έχει αρχίσει να γίνεται η Βόρεια Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται και από το αφιέρωμα ενός περιοδικού που θεωρείται η «βίβλος» του χώρου: η αμερικανική Vogue συστήνει στα εκατομμύρια των αναγνωστών της, τέσσερις βορειοελλαδίτικους ταξιδιωτικούς προορισμούς που είναι ιδανικοί για την άνοιξη υπογραμμίζοντας την ποικιλία του τοπίου, την πλούσια ιστορία και τα «αναρίθμητα» πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να ψυχαγωγηθεί ή να διασκεδάσει.
Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με δημοσιεύματα των New York Times ή του Guardian, οι προτάσεις αυτές συμβάλλουν στη γνωριμία του «μεγάλου κοινού» με μια περιοχή που διεκδικεί πλέον με αξιώσεις μια θέση στον τουριστικό χάρτης της χώρας μας.
«Η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να καθιερώνεται και ως αυτό που λέμε city break, ως ένα μέρος δηλαδή που επισκέπτεται κανείς για ένα τριήμερο. Κι ο λόγος είναι ότι προσφέρει πολλά είδη τουρισμού» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Θάλεια Καραφυλλίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των ξενοδοχείων Excelsior και City της Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Vogue. «Οι Ισραηλινοί, για παράδειγμα, επισκέπτονται την πόλη για την πλούσια ιστορία της εβραϊκής κοινότητας. Από άλλες χώρες έρχονται για ψώνια, ενώ η Θεσσαλονίκη αποκτά πλέον και φήμη γαστριμαργικού προορισμού».
Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από το αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Vogue: «Η συνεχής ροή των μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή δημιούργησε ένα χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων» αναφέρεται. Στις προτάσεις του περιοδικού περιλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη («πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καρδιά της ελληνιστικής αυτοκρατορίας, σήμερα είναι μια πολύ ζωντανή πόλη, ενώ θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας»), η Καβάλα («ιδανικό σημείο εξόρμησης, αφού κάνει κανείς πρώτα χαμάμ, για να επισκεφθεί την αρχαία πόλη των Φιλίππων, αλλά και τη Δράμα και την Ξάνθη») και το Νυμφαίο («εκεί βρίσκει κανείς ένα δάσος από οξιές, περισσότερα από 40 παλιά οινοποιεία, το καταφύγιο του Αρκτούρου, πολλές τοξωτές γέφυρες και τη λίμνη της Πρέσπας»).
Από την τελική φάση της εκδρομής, γράφει ακόμη η Vogue, δεν μπορούν να λείψουν τα Ζαγοροχώρια απ' όπου εύκολα φτάνει κανείς στα Ιωάννινα για να απολαύσει την παλιά τους πόλη και φυσικά τη λίμνη της.
«Η διάνοιξη της Εγνατίας Οδού επιτρέπει πλέον να γίνεται με ασφάλεια η τουριστική περιήγηση από το ένα άκρο της Βόρειας Ελλάδας ως το άλλο» σχολιάζει ο Θεολόγης Βύρων, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης. «Ασφαλώς είμαστε πολύ πιο κάτω σε σχέση με την Αθήνα ή τα νησιά, ο δικός μας τουρισμός είναι περισσότερο από τις βαλκανικές χώρες και με εξαίρεση τη Χαλκιδική δεν είναι μαζικός. Αλλά το παλεύουμε. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά».