Οι ξενοδόχοι απολύουν υπαλλήλους και κλείνουν για τον χειμώνα προκειμένου να τα βγάλουν πέρα
Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί φέτος η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας λόγω μίας σειράς βομβιστικών επιθέσεων και του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, με πολλά ξενοδοχεία της χώρας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με την Ξενοδοχειακή Ένωση Τουρκίας (TUROB), κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 έχει καταγραφεί μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων κατά 50,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από διαμονή σε ξενοδοχεία έχουν μειωθεί κατά 42% την ίδια περίοδο. Μάλιστα, κάποια ξενοδοχεία έφτασαν να λειτουργούν με πληρότητα μόλις 30%.
“Κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πούλησαν τα σπίτια τους για να τα βγάλουν πέρα, και ο τομέας αναγκάστηκε να απολύσει το 40% των εργαζομένων του”, δήλωσε ο πρόεδρος της TUROB, Τιμούρ Μπαγιντίρ, στο πρακτορείο Reuters.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μείωση των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία τον Οκτώβριο, που έφτασε το 25% σε ετήσια βάση, ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων επτά μηνών, καθώς η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ευνόησε την εισροή Ρώσων τουριστών. Εξάλλου, η απουσία των Ρώσων τουριστών ήταν ένας ακόμη παράγοντας που επιδείνωσε την κατάσταση στην βιομηχανία του τουρισμού της γειτονικής χώρας, μία βιομηχανία που προσθέτει περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Τουρκίας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Κωνσταντινούπολη, όπου η μέση τιμή ανά ημέρα για ένα δωμάτιο κατρακύλησε από τα 124,1 ευρώ πριν από έναν χρόνο στα 99,3 ευρώ σήμερα. Ο Μπαγιντίρ περιγράφει την κατάσταση ως “πολύ σοβαρή” και ανέφερε στο Reuters ότι πολλοί ξενοδόχοι πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα ορισμένων ξενοδοχείων στην παραλιακή Αττάλεια, που κλείνουν το χειμώνα για να μειώσουν τα έξοδά τους.
Ο ίδιος επεσήμανε πως οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, τα οποία είχαν λάβει περιμένοντας μία σημαντική αύξηση των ξένων τουριστών.