Success story και το χειμώνα η Ελλάδα στον τουρισμό

Ένας στους πέντε βρετανούς σχεδιάζουν τις διακοπές τους για το χειμώνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Μεγάλης Βρετανίας (ΑΒΤΑ), ανάμεσα σε εκείνους που προγραμματίζουν χειμερινές διακοπές, ο χειμωνιάτικος ήλιος παραμένει πρώτος σε προτίμηση, ενώ τα city breaks και το σκι αυξάνουν την δημοφιλία τους.

Ποσοστά προτιμήσεων χειμερινών διακοπών από όσους προγραμματίζουν ήδη ταξίδι:

Χειμερινός ήλιος 2013: 40% 2012: 39%

City break 2013: 39% 2012: 31%

Σκι/ snowboarding 2013: 15% 2012: 10%

Δεν ξέρω 2013: 2% 2012: 9%

Χειμερινός ήλιος

Σύμφωνα με την έρευνα, 2 στους πέντε (40%) από εκείνους που προγραμματίζουν διακοπές μέσα στο χειμώνα, θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς που έχουν ήλιο. Μάλιστα οι προορισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ, με 6 στους 10 βρετανούς (ποσοστό 59%) από 55-64 ετών, να τους επιλέγουν.

Τα Κανάρια Νησιά αναδείχθηκαν ο κορυφαίος προορισμός για αυτό το χειμώνα, ενώ ακολουθούν και άλλοι προορισμοί της Μεσογείου και ειδικότερα η Ελλάδα, η Μάλτα και η Τυνησία. Αγαπημένοι προορισμοί είναι επίσης οι παραλίες της Καραϊβικής και του Μεξικό, αλλά και το Ντουμπάι, ιδιαίτερα για τις οικογένειες.

City Breaks

Πολλοί είναι οι βρετανοί που θα επιλέξουν μεγάλες πόλεις για τις χειμερινές τους διακοπές, ειδικά οι νεότεροι. Οι μισοί που ρωτήθηκαν στην έρευνα και είναι κάτω από 35 ετών, δήλωσαν ότι θα κάνουν σύντομες αποδράσεις σε πόλεις. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι το Άμστερνταμ, η Μπριζ, η Πράγα, το Βερολίνο και η Νέα Υόρκη. Για τα Χριστούγεννα πιθανότατα θα επιλέξουν κλασικούς προορισμούς όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και η Βιέννη, ενώ το Λονδίνο, το Μπίρμινγχαμ και το Εδιμβούργο βρίσκονται μπροστά στη λίστα των βρετανών.

Χειμερινά σπορ

Οι εξαιρετικές συνθήκες του χιονιού σε όλη την Ευρώπη, την προηγούμενη χρονιά, αύξησαν την δημοφηλία των προορισμών που φιλοξενούν χιονοδρομικά κέντρα. Η ΑΒΤΑ εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύριο βρετανοί θα ταξιδέψουν στα χιόνια και φέτος το χειμώνα. Τα resorts στην Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία θα κερδίσουν πολύ κόσμο, όμως όσοι αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις θα ταξιδέψουν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Βουλγαρία.

Αναφορικά με την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2014, ήδη η Ελλάδα έχει τα πρώτα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό