Αύξηση της παγκόσμιας κίνησης αερομεταφορών παρά τα εμπόδια

Σημαντική αύξηση κατά 6,8% καταγράφει η παγκόσμια αεροπορική κίνηση κατά το πρώτο 8μηνο του έτους, την ώρα που η χωρητικότητα των αεροσκαφών αυξήθηκε κατά 5,6% ενισχύοντας τον παγκόσμιο συντελεστή πληρότητας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), τον Αύγουστο η αύξηση των επιβατών διεθνώς άγγιξε το 7,5 %, σε σχέση με πέρυσι. Όλες οι περιοχές κινήθηκαν ανοδικά, με τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 15,1% να την επιτυγχάνουν οι αεροπορικές εταιρείες στη Μέση Ανατολή.

Τις επόμενες καλύτερες επιδόσεις τις κατέγραψαν οι αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής, με την αύξηση της ζήτησης να φτάνει το 9,8% , η οποία ενισχύθηκε από τις καλές αποδόσεις της Κολομβίας, του Περού και της Χιλής. Οι αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν αύξηση της κίνησης τους κατά 8,6%.

Οι διεθνείς μεταφορές των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων αυξήθηκαν κατά 5,4 % τον Αύγουστο, ενώ η χωρητικότητα τους είχε άνοδο της τάξεως του 3,7%. Η αύξηση της ζήτησης προήλθε από τις μέτριες οικονομικές βελτιώσεις, την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων από την αύξηση της παραγωγής και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Όπως εκτίμησε η ΙΑΤΑ, το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν αναμένεται να έχει επίδραση στις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών, αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει τη ζήτηση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ Tony Tyler τόνισε ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τον έντονο ανταγωνισμό και τα κανονιστικά εμπόδια, όμως, η αύξηση της ζήτησης παραμένει ένα φωτεινό σημείο, που δίνει ενδείξεις για περεταίρω επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.