Ξεκίνησε η Α΄ φάση του έργου «Η γαστρονομία στο μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού», με τη διαμόρφωση του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η φάση αυτή του έργου περιλαμβάνει την χαρτογράφηση και την καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας και έχει ήδη ξεκινήσει. Σκοπός της είναι να καταγραφούν όλες εκείνες οι πτυχές της ελληνικής γαστρονομίας που προτείνεται να προβάλλει η Ελλάδα στην τουριστική αγορά και θα πρέπει κατ’ αρχήν να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες που ήδη προσφέρουν ελκυστικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου είναι η έγκριτη και καταξιωμένη δημοσιογράφος γεύσης, Ντένη Καλλιβωκά.
Ενδεικτικά, το χαρτοφυλάκιο με τα γαστρονομικά προϊόντα θα περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους στοιχεία:
- Χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα, προϊόντα και ποτά
- Εστιατόρια και γενικά επιχειρήσεις εστίασης κάθε μορφής (π.χ. ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ψησταριές, ψαροταβέρνες, καφενεία) που προσφέρουν παραδοσιακή ή τοπική κουζίνα
- Εστιατόρια υψηλής ή δημιουργικής κουζίνας
- Χώρους παραγωγής προϊόντων και ποτών όπως αγροκτήματα, οινοποιεία, τυροκομεία, εργαστήρια
- Σημεία πώλησης προϊόντων και ποτών όπως υπαίθριες και σκεπαστές αγορές, παντοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ντελικατέσεν, κάβες
- Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους με θέμα τη γαστρονομία
- Εκδηλώσεις και φεστιβάλ γαστρονομικού ενδιαφέροντος
- Μαθήματα και σεμινάρια μαγειρικής/ γευσιγνωσίας
- Spa με προϊόντα γαστρονομίας
- Διαδρομές γαστρονομικού ενδιαφέροντος
- Επώνυμα γαστρονομικά προϊόντα
Η υλοποίηση του συνόλου του έργου με ορίζοντα τριετίας. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας ουσιαστικά αποτελείται από τα επιμέρους τοπικά χαρτοφυλάκια και περιλαμβάνει όλη την ποικιλομορφία και τον πλούτο που προσφέρει η χώρα από γαστρονομικής άποψης.