Γαλάζιες σημαίες: Η Ελλάδα ένα βήμα πριν την κορυφή

Σε μια εκδήλωση γεμάτη από την αύρα της ελληνικής θάλασσας και τον ενθουσιασμό της επιτυχίας ανακοινώθηκαν και φέτος από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι βραβεύσεις των ακτών και μαρίνων με “Γαλάζια Σημαία”.

Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα φιγουράρει και πάλι στις πρώτες θέσεις, όπως τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας φέτος ένα βήμα πριν από την κορυφή, δηλαδή στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αποτελώντας ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας η “Γαλάζια Σημαία” θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987 στις ακτές και τις μαρίνες, που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις και 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και όλο και περισσότεροι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, ενισχύουν το θεσμό, στον οποίο δίνουν μεγάλη βαρύτητα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, όταν επιλέγουν τους προορισμούς για τους πελάτες τους.

Σημαντικοί στόχοι είναι ακόμα η αύξηση της προσέλευσης στις βραβευμένες παραλίες, ντόπιων και τουριστών, η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε σχέση με την καθαριότητα και φυσικά η βελτίωση των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι ελληνικές ακτές και μαρίνες.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην βραβευμένη Α’ Ακτή Βούλας, παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και υποσχέθηκε εκ μέρους και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας στις προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και των ΟΤΑ για καθαρότερες ακτές. Ο κ. Λιάσκος τόνισε ότι μια υγιής τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον και ακόμα ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου πολιτικής, που θα σέβεται το περιβάλλον.

Με τη βοήθεια μικρών μαθητών, που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, υψώθηκε η Γαλάζια σημαία στην Α’ Ακτή Βούλας, ενώ με ανάλογο πανηγυρικό τρόπο θα υψωθούν και οι υπόλοιπες 392 σημαίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δείτε τη λίστα με τις βραβευμένες παραλίες με ένα κλικ εδώ

Χρύσα Γκόγκα